Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Bättre än någonsin?

Det var en premiär som heter duga. Vilken kväll vi fick. Hockeyallsvenskan som enligt vissa skulle vara mer eller mindre död för sex, sju år sedan är hetare nu än någonsin.
Jag vet att omvärlden blickar med avund mot hockeyallsvenskan.
Efter premiären igår är det inte svårt att först varför.

Säsongernas säsong. Det var så hockeyallsvenskan målades upp 2014 när SHL skulle utöka sin serie med två lag.
Hockeyallsvenskan, en serie som lever på drömmen att ta sig till SHL, hade fått två gratisplatser och många av klubbarna hade satsat rejält.
När säsongen var lagd till handlingarna hade Rögle och Karlskrona tagit de åtråvärda ”gratisplatserna” medan Örebro och Leksand bytte plats efter att kvalserien var klar.
Hockeyallsvenskan målades därefter upp som en profillös serie som mer eller mindre skulle fungera som en farmarliga till SHL. Det skrevs bland annat att hockeyallsvenskan skulle gå en sakta död till mötes och att SHL bara skulle bli starkare och starkare.
Nu säger jag inte att allt är perfekt, långt därifrån. SHL har blivit starkare och fått ut mer av sina avtal än vad hockeyallsvenskan fått.
Men att hockeyallsvenskan står sig så starka när det trots allt är en serie som bara Almtuna, Västervik, Tingsryd, Östersund, Vita Hästen och Kristianstad vill spela i är imponerande.
Jag kan konstatera att vi sju år efter hockeyallsvenskans domedag har en serie som är hetare än någonsin och en premiäromgång som var fullkomligt lysande. Inget annat land i världen kan stoltsera med två ligor och (jag vet många hatar ordet) produkter som står sig så enormt starka.
Ta Finland som exempel. Juniorer som inte riktigt platsar i Liiga, som är den högsta serien, spelar hellre i juniorligan än i Mestis som är deras svar på hockeyallsvenskan. Man gör det helt enkelt av kvalitetsskäl något som skulle vara helt otänkbart i Sverige i synnerhet efter en premiär likt den igår.

Jag satt klistrat framför TV’n för att se hur Djurgårdes lagbygge skulle hantera pressen och motståndet i form av ett, på förhand, tippat topplag i Västerås. Det var rakt igenom en underhållande och sprakande tillställning.
Därefter såg jag AIK vända och vinna på straffar mot MoDo i en match som var händelserik, svängig och framför allt väldigt underhållande.
Det var en premiär som lovade gott och förhoppningvis en försmak av vad vi kan förvänta oss den här säsongen.
Om SHL har förutsättningar för att bli den jämnaste säsongen någonsin så tror jag att den hockeyallsvenska tabellen kommer skikta sig en aning mellan botten och toppen.
Det gör dock inte serien mindre intressant.
Med tidigare storklubbar som Södertälje, Björklöven, AIK, MoDo, Västerås och Djurgården finns ett intresse som berör många och med så stolta traditioner medföljer alltid en form av förväntan.

Det lag som går in med mest press på sig den här säsongen är tveklöst Djurgården och därför var segern mot Västerås minst sagt betydelsefull.
Stjärnorna med Marcus Krüger och Daniel Brodin i spetsen leverade precis som skarpskytten Olle Liss.
Det blev aningen virrigt i andra perioden när Västerås krympte det avståndet med två snabba mål. Det gav en puls och nervositet i matchen som sedan Olle Liss sköt iväg med ett av de hårdaste skotten jag sett på länge.
Den segern var viktig för Djurgården. Väldigt viktig.
Västerås visade stundstals att man är ett bra lag som ska kunna vara med i toppen av tabellen när serien summeras. Då måste man slipa på Disciplinen. Flera av utvisningarna var minst sagt korkade och möjligtvis att det går att skylla på att det var ett gäng överladdade spelare som klev ut i premiären i ett fullsatt Hovet.

Med nuvarande upplägg på seriesystemet så har hockeyallsvenskan helt och hållet kunna bygga sitt eget varumärke starkare. Det ”nya” upplägget med slutspel har rakt igenom varit en succé. Det har också gjort att serien känns hetare och mer betydelsefull än tidigare. Därför är grundserien ingen transportsträcka och just det här med att ett lag garanterat går upp har skapat en helt annan fokus på hockeyallsvenskan. Det handlar inte om vilka man potentiellt måste vinna mot i SHL utan enbart om hur man står sig mot lag i den egna serien.
Hockeyallsvenskan har nu större möjligheter än någonsin tidigare att äta marknadsandelar och flytta fram sina positioner för att på så sätt ge sig själv bättre ekonomiska förutsättningar.
Efter en premiär likt den igår så tror jag ingen säger emot mig där.

Djurgården vann premiären mot Västerås i en underhållande match inför ett fullsatta Hovet.   Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny