Sanny Lindströms blogg

Duon som måste kliva fram

Ikväll ställs Juniorkronorna mot Österrike i den andra gruppspelsmatchen. Ett ypperligt tillfälle att spela ihop laget, få igång fler spelare och slipa på detaljer i spelet med- och utan puck.
Två spelare måste kliva fram och leda det här laget och prestera på en nivå jag aldrig sett dem göra tidigare om det ska bli medalj. 

Det är som bekant en trupp som saknar sina bästa offensiva spelare i form av Lucas Raymond, Alexander Holtz och William Eklund. Det ger utrymme och möjligheter för andra att kliva fram.
Två spelare som jag ser som den här upplagans nyckelspelare är centrarna Theodor Niederbach och Daniel Ljungman. Duon måste spela på toppen av sin förmåga och kanske till och med lite därtill för att det här ska kunna bli ett lyckat mästerskap. För att använda Tomas Monténs utryck så måste Niederbach och Ljungman göra personbästa.
Att Jesper Wallstedt och Simon Edvinsson är lagets två stjärnspelare säger nog inget emot. För de två räcker det gott med att spela på den nivå de höll i fjol men för Theodor Niederbach och Daniel Ljungman är det av största vikt att de både lyckas bära varsin kedja och spela på en nivå som jag ännu inte sett duon göra.
Med tanke på att forwardsidan och i synnerhet centrarna är bra mycket svagare än back- och målvaktssidan måste Niederbach och Ljungman lyfta sig.
Därför var jag spänd på att se vad duon kunde göra mot ett relativt beskedligt motstånd i form av Schweiz i premiären. Den genomgående slätstrukna svenska insatsen gav ingen som helst fingervisning och således drar jag inte heller några större växlar eller slutsatser om individuella prestationer.
Niederbach som vanligtvis inte är någon ful spelare drog på sig tre utvisningar varav det sista var ett matchstraff.
Ljungman gick som center mellan Oskar Olausson och Fabian Lysell medan Niederbach hade Isak Rosén och Jonathan Lekkerimäki på kanterna inlednings för att sedan få Daniel Torgersson som ytter istället för Lekkerimäki. Det får ändå räknas som lagets toppkedjor och största offensiva hot.
Ljungman är nyttig och tar ett stort ansvar över hela banan. Han gjorde bra avvägningar vilket under turneringens gång kommer ge Lysell och Olausson en trygghet att gå framåt och ligga lite mer på rulle.
Niederbach är mer spelskicklig och kreativ men inte riktigt fått ut det på SHL-nivå. Ännu kanske ska tilläggas. På JVM-nivå kommer han att kunna göra skillnad även om han inte gjorde det i premiären.

Österrike kommer inte bli någon som helst värdemätare men ytterligare en chans att spela ihop laget och få en match till i benen. Jag önskar dock att se en större noggrannhet i spelet med puck och att man redan nu börjar hitta mönster och vanor för att kunna hantera tuffare motstånd längre fram. Det går också att önska mer från det fysiska spelet där man stundtals var underlägsna Schweiz.
Om Juniorkronorna ska ta medalj är det, som jag var inne på igår, defensiven som måste fungera. En starkt defensiv handlar inte enbart om hur man spelar och positionerar sig utan puck utan också hur ansvarstagande man spelar när man har pucken.
En större noggrannhet och omsorg i spelet med puck vill jag se idag. Precis som jag vill se att Daniel Ljungman och Theodor Niederbach leder varsin kedja och på så sätt får avgörande roller.
Ska Juniorkronorna ta medalj måste duon leverera.

Foto: Bildbyrån

Klockan 20:00 släpps pucken ikväll och matchen kan du se på SVT.

Tack för att ni tog er tid

Sanny