Sanny Lindströms blogg

Pensionera deras nummer. Nu!

Det går nog inte ens att beskriva vad Börje Salming betytt för svensk hockey och vilken pionjär han var för både svenska och europeiska spelare. Börje förändra bilden hur man såg på svenska spelare i Nordamerika och har för all framtid satt avtryck.

Nyheten om att Börje Salming diagnoserats med ALS var svår att ta in. En av de vidrigaste sjukdomarna som vi ännu inte har speciellt mycket vetskap om och framför allt inget botemedel mot.
Det var fint att se hur ofantligt mycket kärlek som strömmade över Börje på sociala medier under gårdagen vilket vittnar om hur uppskattad, respekterad och omtyckt han varit och fortfarande är.

När jag igår satt och såg Juniorkronornas premiär mot Schweiz och såg deras fina hyllning till Salming i form av hans nummer 21 prydde deras klubbor så slog det mig.
Inte borde väl någon spelare i något svenskt landslag få bära nummer 21?
Vore det inte ett sätt att hylla våra absolut bästa spelare som satt avtryck både i landslag och i hockeyvärlden?
Nummer fem är för alltid förknippat med Nicklas Lidström, nummer 13 med Mats Sundin och nummer 21 med Peter Forsberg och Börje Salming.
Det är tvivelsutan våra absolut största och bästa spelare genom tiderna.
Vore det inte på sin plats att hylla dessa spelare genom att pensionera deras nummer och varför inte göra det i samband med att Sverige anordnar VM 2025?
Det vore en mäktigt och synnerligen välförtjänt hyllning till våra absolut bästa spelare. Givetvis en hemsk tanke i sig men 2025 är några år bort så varför inte göra det redan i samband med att svensk hockey fyller hundra år och SVT sänder ”Tidernas hockeygala” den 17 november?

Jag var på plats i Hartwall Arena 2015 när finska förbundet under en mäktig ceremoni hyllade och pensionerade Saku Koivu, Jere Lehtinen och Ville Peltonens tröjnummer. Numera får ingen spelare använda nummer elva, 16 och 28 utöver Teemu Selännes redan pensionerade tröja nummer åtta.
Det ska såklart även det svenska ishockeyförbundet göra och det vore en fin gest av uppskattning, respekt och kärlek till våra bästa spelare.

”Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild”

Ovanstående citat är inte från mig utan från självaste Nicklas Lidström som, sett till individuella, utmärkelser är vår mest framgångsrike spelare någonsin. Jag tycker Lidströms ord säger väldigt mycket om Börje och hur otroligt mycket han betytt för så många.

Börje Salming är en av våra absolut största och självklart ska han hedras med att få sin tröja nummer 21 pensionerad i svensk landslagshockey. Kärleken och stödet från hockeyfamiljen är monumental och din betydelse för så många går inte att ta miste på. Kärlek till dig Börje.

Till sist: För er som ännu inte sett Hockeys historia på SVT-play så rekommenderar jag att du gör det så fort du får tid. Det är både utbildande och lärorikt att se vad spelare som Börje Salming betytt för svensk hockey.

Tack för att ni tog er tid

Sanny