Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Inte många som trodde

Ikväll står hockey-Sverige stilla när Luleå möter Färjestad och Sveriges bästa lag ska koras.
Match sju och minst sextio minuters dramatik. Jag undrar om det kanske till och med krävas mer än så för att skilja lagen åt.
Oavsett vem som vinner kommer nog de bägge lagen och dess fans vad det lider ändå kunna känna en stolthet trots allt.
Det här har varit något utöver det vanliga.

Det var dessa matcher jag drömde om som liten grabb.
Jag kan inte minnas hur många gånger jag under min uppväxt spelade landhockey på garageuppfarten med en fabricerad- och dramatiskt avgörande finalmatch.
Det var jag, Lilla Stefan, tvillingarna Gerdén, Pelle Andersson, Tobbe, Fredrik och några fler.
Vi spelade alltid om att få vinna det där SM-guldet medan Fernlund dömde ofta i kombination med att kommentera själva matchen.
Vi var alltifrån Pekka Lindmark, Anders Eldebrink, Håkan Loob, ”Masken” Karlsson, Bosse Berglund, Håkan Södergren till LG Pettersson och Tomas Sandström.
Jag vet inte om dagens ungdomar spelar landhockey på samma sätt men kanske är det numera Einar Emanuelsson, Joakim Nygård, Linus Omark och Per Åslund som är idolerna och profilerna på garageuppfarter runt om i Sverige.
En sak är jag säker på.
Det här är en finalserien vi kommer prata länge om och från den har massvis med nya profiler och idoler formats.

19:30 kommer hockey-Sveriges blickar riktas mot 42 lyckligt lottade spelare som för alltid kan skriva in sig i respektive lags historieböcker.
Medan de flesta andra SHL- lag redan dragit igång med sommarträningen kan Luleå ta hem sitt första på 26 år. Färjestad har, med deras mått mätt, haft en oändligt lång guldtorka på närmare bestämt elva år. Det var nog inte många som trodde under de år som man var i final i mer eller mindre varje år. Jag tror tiden utan guld gjort alla inblandade mer ödmjuka men kanske är det också det som gör kvällen så speciell.
När får man som lag och individ en sådan här chans igen?

Jag har aldrig spelat en match sju i en finalserie men väl i både kvart- och semifinal. Det är klart att det är speciellt med en spänning och nervositet som jag aldrig tidigare upplevt.
Min erfarenhet är att det absolut svåraste var att leva i nuet och inte fokusera på vad som kan hända vid en eventuell vinst eller förlust.
Jag är väl kanske inte personen att be om råd eftersom jag förlorat samtliga mina fyra match sjuor som jag spelat. Med Timrå förlorade jag mot MoDo och Djurgården och med Färjestad mot Skellefteå i kvartsfinal nummer sju. I USA gick vi till semifinal ett år och också där blev det förlust i match sju.
Med andra ord var jag rätt dålig på det här med avgörande matcher.
Det handlar till stora delar om att kunna vara här och nu. Fokusera på de saker som går att påverka och inte spilla energi på annat.
Om det var svårt?
Definitivt.

Under den här finalserien har en underbar kamp utspelat sig på isen. En annan match i matchen har blivit engagemanget och trycket på läktarn.
Båda lagens supportrar har triggat varandra vilket jag är övertygad skapat en ömsesidig respekt mellan fansen.
Är det kanske ändå trycket som till slut talar för Luleå?
Är hemmaplansfördel som man kämpat för i 52 omgångar som är den som gör att det tippar över? Eller är det Färjestads spel i numerärt över- och underläge som avgör?
Första målet är som alltid viktigt i den här typen av matcher. Jag skulle dock vilja hävda att matchens andra mål kan bli det som avgör. Ser man till matchserien har andra målet haft en större betydelse ändå.
Om Luleå gör det första målet varpå Färjestad kvitterar i tex den anda perioden kommer det ge gästerna massvis med energi likt ett Michael Lindqvist- mål hade gett i match fem om Joel Lassinantti inte kommit upp med den jätteräddningen. Jag hävdar att den räddningen gav Luleå ett mentalt övertag som man senare kunde defilera in en seger på. Så små marginaler har det varit och därför vill jag ändå hävda att matchens andra mål kommer ha en avgörande betydelse. Oavsett om det är Luleå eller Färjestad så tror jag inte att nåt av lagen tappar en tvåmålsledning men att en 1-1 puck kan förändra det mentala tillståndet rejält.

Oavsett om det blir Luleå eller Färjestad som vinner så har det här varit en seger för hockeyn och också mot pandemin.
Jag vet att det fanns många som trodde att hockeyn skulle ta en enorm smäll och att folk ändrat sina vanor och inte skulle gå på hockey i samma utsträckning som innan pandemin.
Det här slutspelet och den här finalserien har varit en finger till dem och också till pandemin.
Det är jag verkligen glad för.

Hur går det till slut?
Jag tror Luleå vinner med 3-1 till sist.

Klockan 19:30 släpps pucken. Men redan 18:30 drar vi igång uppsnacket på Cmore.
Dessutom kommer vi ösa på här på Expressen under hela dagen.
Häng gärna med oss.

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny