Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Värdighet och respekt

Djurgården här ända sedan Barry Smith lämnade klubben i oktober letat efter en ny huvudtränare på en marknad som varit minst sagt skral.
När Malmö valde att sparka Joakim Fagervall var Djurgården snabba och agera.
Det är bara att gratulera stockholmarna till rekryteringen.
Jag tror att den kan få en avgörande betydelse.

Det sägs att man lär sig mest av motgångar förutsatt att man har förmågan att kunna ta två steg bakåt och rannsaka sig själv och vad man hade kunnat gjort annorlunda.
Joakim Fagervall har ända sedan han fick sparken av Malmö förra veckan varit tydlig med att han är mest besviken på sig själv och full av revanschlusta. Överlag så har han uppträtt rakt igenom med värdighet och respekt. Därför trodde jag nog inte att han skulle välja Djurgården med tanke på att han mycket väl kan komma att ställs mot Malmö i ett kvalspel framåt våren. Om jag så hade satt en pistol mot honom och hotat med att han var tvungen att hänga ut några spelare hade han aldrig gjort det. Det säger en del om honom som person och hur han kommer stå som en mur och skydda sina spelare i Djurgården.
Jag var inne på det redan förra veckan. Jag tror det här blir en väldigt bra lösning för Djurgården.

Det jag tror han tar med sig från sortin i Malmö är att han inte kommer låta sig styras av spelarna i samma utsträckning som han delvis gjorde i Malmö.
Min bestämda uppfattning är att Fagervall gick emot sig själv och sina principer när han valde att spela både Magnus Pääjärvi och Fredrik Händemark trots att de båda hade behövt träna ikapp och på så sätt komma in i gruppen. Han lät sig på så sätt styras av gruppen och säkert folk ovanifrån som ville se den hypade duon i spel så fort som möjligt.
Därför tror jag att Fagervall kommer komma in i Djurgården med en stor portion ödmjukhet inför läget som man befinner sig men samtidigt vara väldigt tydlig vad han förväntar sig av gruppen i form av arbetsmoral och disciplin. Jag tror heller inte han kommer vara rädd för att ta obekväma beslut och eventuellt plocka bort spelare om det skulle krävas något han säkert önskade han gjort i ett tidigare skede i Malmö.

I och med att Fagervall skrivit kontrakt fram till sista april 2024 så finns det, både från hans egen del och från Djurgårdens sida, en långsiktighet. Jag gillar också det faktum att kontraktet gäller oavsett om Djurgården spelar i SHL eller hockeyallsvenskan nästa år. Jag tror också att nuvarande förbundskaptenen Johan Garpnelöv är tänkt i en roll som sportchef vilket är något jag gillar. Det är en uppgift som Garpenlöv är som klippt och skuren för med sitt breda kontaktnät och för sin personlighet.
Fagervall och Garpenlöv kan skapa en trygghet och en försiktig optimism inför framtiden.

I det läge som Djurgården befinner sig i så handlar det inte om så stora taktiska förbändringar utan enligt mig handlar mycket om att få gruppen att jobba tillsammans och fortsätta på likande sätt som de senaste matcherna.
Joakim Fagervall har pondusen, tydligheten, värmen och passionen för hockey för att kunna gjuta mod i gruppen och mobilisera kraft inför avslutande delen av säsongen och kommande kvalspel.

Den aningen pikanta delen med att Joakim Fagervall antog utmaningen att rädda Djurgården kvar är att det finns en ganska stor chans att han kommer ställas mot Malmö i ett kvalspel.
I och med Timrås seger över Linköping igår har Malmö nu endast en poäng ner till Timrå under kvalstrecket.
Jag menar. Är det någon som kan Malmö och deras nuvarande tränare Tomas Kollar och Pär Styf är det Fagervall.
Jag bortser inte från att den detaljen faktisk kan bli avgörande.
Förutsatt att Malmö klarar att undvika kval så har man sparat in Fagervalls lön för resterande delen av kontraktet.
Men frågan är om det till slut kommer bita Malmö i rumpan?

Joakim Fagervall har pekat ut riktningen för Malmö och sin tidigare assisterande tränare Pär Styf som han eventuellt kommer att ställas mot i ett kval.  Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny