Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Slut på eventuella ursäkter

Joakim Fagervall har alltid stått rakryggad och svarat på frågorna. Han har aldrig duckat sitt eget ansvar och trots att Malmö underpresterat sett över säsongen kan han ändå lämna Malmö med huvudet högt.
Nu är det upp till bevis för de tilltänkta toppspelarna som i många fall varit direkt dåliga.
Hur går det till när en tränare sparkas och är spelarna helt ovetande eller oskyldiga?

Att sparka en tränare är givetvis ett enormt misslyckande för en förening och såklart också för samtliga spelare och ledare.
Jag har spelat i lag där vi tvingats att sparka tränaren och är bekant med hur det vanligtvis kan se ut.
Spelarna är sällan oskyldiga utan ett fåtal utvalda röster har en betydande roll vilket jag tror också varit fallet hos Malmö när man valde att sparka Joakim Fagervall.

Till och börja med är det sällan ett förhastat beslut att sparka en tränare. Det är i regel en utvärdering som skett noggrant över en längre tid.
I lag jag spelat i under min karriär hade jag ofta ledande roller och har därför regelbundet blivit rådfrågad om känsliga saker om både lagkamrater, tränare och eventuella värvningar.
Bakom stängda dörrar i möten med tex en tränare eller en sportchef kan du vädra eventuellt missnöje och föra lagets talan men i det offentliga rummet måste du stå upp för din tränare oavsett vad.
Det kan ibland vara en utmaning.

Hur går det då till när en tränare sparkas?
I regel har varje lag ett spelarråd som utses av tränarna och ibland några som röstas fram av spelartruppen.
Vanligtvis är det lagets kaptener plus ytterligare två, tre personer. Dessa fungerar som en länk mellan spelartruppen, tränarna och även klubbledningen.
Regelbundet sker möten under säsongen som kan handla om allt från träningsupplägg och reseschema till spelsätt och eventuella saker som måste förbättras.
De utvalda representerar inte sig själva utan spelartruppen och ska såklart ha lagets bästa i åtanke och inte föra egna agendor.
Jag har haft denna roll i de flesta lag jag spelat i och då varit inkallad till möten där det som sagts aldrig lämnat rummets fyra väggar och möten som också inneburit att spelare och tränare tyvärr tvingats lämna laget.

Spelarrådet med kaptenerna Carl Söderberg, Emil Sylvegård, Christoffer Forsberg och ledande spelare som Oscar Alsenfelt och Fredrik Händemark och eventuellt ytterligare någon av de ledande spelarna lär den senaste tiden haft möten med klubbledningen.
Där har har alla fått gett sin syn och redogjort för hur gruppen mår och känner och sedan har föreningen i kombination med sportchefen Patrik Sylvegårds uppfattning och känsla fattat ett beslut. Spelarna har gett en tydlig bild av läget och hur gruppen mår och känner som sedan nått styrelsen. I det här fallet tror jag kanske det funnits spelare som själva gått direkt till styrelsen eller andra betydande personer som har något att säga till om. Det är jag allergisk mot eftersom jag tycker att sådana här saker ska skötas internt och inte genom att alliera sig med personer som har inflytande i föreningen från utsidan.

Som spelare såg jag det personligen som ett misslyckande och ett form av svek mot tränaren som jag haft en relation med.
Samtidigt var det inte personen i fråga som kritiken riktades mot utan att ledarskapet och att gruppen inte fungerade och att resultaten uteblivit.
Att sparka en tränare ger ofta en chans till en nystart, koppla bort det som varit och möjlighet till en revansch för spelarna.
Jag minns att jag kände en ännu större press att leverera direkt i anslutning till att tränaren fått sparken eftersom jag själv varit en del i beslutet.
Redan i morgon när Malmö tar emot Leksand kommer ett större fokus hamna på spelarnas prestationer än tidigare och då i synnerhet de ledande spelarna.
Med andra ord. Upp till bevis.
För inte är det väl enbart Joakim Fagervalls fel att Carl Söderberg gjort fyra poäng, Emil Sylvegård och Fredrik Händemark gjort fem poäng, Joakim Ryan gjort fyra poäng och Lance Bouma och Magnus Pääjärvi gjort tre poäng på de senaste 16 matcherna
Nu har ni fått som ni velat men det betyder också att det är slut på eventuella ursäkter.
Det är dags för Carl Söderberg, Fredrik Händemark, Oscar Alsenfelt och flera av de lenade spelarna att kliva upp och spela på en anständig nivå.

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny