Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Ett vägskäl

Kvällens match mellan Färjestad och Brynäs är intressant ur så många perspektiv. Brynäs har sett bättre ut och, tro det eller ej, men dem känns stabila. För Färjestads del blir den här veckan ett vägskäl var den här säsongen tar vägen.

På senare tid har Brynäs ryckt upp sig rejält. Det finns en helt annan trygghet i spelet och ett lugn som det var länge sedan jag såg. Mikko Manners betydelse och den harmoni han sprider ska inte underskattas. Här och nu är det precis det som Brynäs som lag- och förening behöver.
En seger ikväll mot Färjestad och Brynäs är bara en poäng bakom värmlänningarna och det värsta hotet bakifrån kan man koppla bort.
En seger betyder också att det är på sin plats att lyfta fram dem som ett slutspelslag även om det i dagsläget innebär åttondelsfinal.
Utöver Manners betydelse har värvningen av Dmytro Timashov gett Brynäs massvis med energi. Tillsammans med Oula Palve har Timashov gett Brynäs ett starkt anfallsvapen som också sätter press på Anton Rödin och Greg Scott och skapar en bra dynamik i gruppen och helt annan offensiv bredd.

Färjestad, med tydliga ambitioner om guld, måste vinna idag och mot Leksand på lördag för att ens med trovärdighet kunna behålla sin målsättning om att vara ett av de sex bästa lagen.
Det blir således ett välskäl även om det givetvis är farligt att slå fast saker och ting i en så pass jämn och tight liga som SHL ändå är. Men en sak är säker. Hamnar man utanför en topp sex placering lär guld vara en utopi.

Frölunda, Rögle, Skellefteå och Luleå är givna topp fyra lag. Där bakom är Leksand och Örebro två lag med stor potential där framför allt Leksand borde landa in på en topp sex plats.
Örebro är bra och stabila men skadan på Rasmus Rissanen är blytung och kommer kosta laget poäng.
Växjö är två olika lag med och utan Robert Rosén och smålänningarnas möjlighet att sluta på topp sex hänger på när Rosén är tillbaka i spel igen.
Jag tänker inte på något sätt räkna bort Oskarshamn från topp sex även om jag tror det kan blir tufft för dem att klämma sig in där. Även om den första halvan på säsongen varit riktigt bra måste målsättningen fortsatt vara att ta sig till slutspel som ett av tio lag.

Varför är det då så viktigt att ta sig in bland topp sex i tabellen kanske nån undrar när tio lag ändå går till slutspel?
Som det sett ut så har lagen som spelat åttondelsfinal varit mer eller mindre chanslösa i kvartsfinalerna när de ställs mot ett lag som fått vila en vecka.
Med andra ord.
Alla lag med målsättning om guld måste sluta bland de sex första och allra helst då topp två.
Det betyder att Färjestads säsong kan avgöras idag och på lördag.

Till sist: Jag älskar det faktum att förbundet lyckades locka till Sam Hallam som ny förbundskapten. Det höjer värdet på Tre Kronor när man prioriterat att välja kompetens framför att känna rätt personer.

https://twitter.com/cmorehockey/status/1468949115400855557?s=21

Tack för att ni tog er tid

Sanny