Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Lås in er i ett rum

Malmö har den senaste tiden visat upp en negativ trend. Det är i grunden inte själva resultaten som borde oroa utan mer hur laget uppträder. Ta er samman, samla ihop er, lås in er i ett rum och kom inte ut förrän ni är överens. Det är spelarnas ansvar och skyldighet just nu.

För nästa exakt ett år sedan, närmare bestämt den tolfte november, så samlade Oscar Alsenfelt och Fredrik Händermark ihop laget för att diskutera spelsättet och en väg framåt.
Malmö hade fått en usel start på säsongen vilket åtta poäng på de inledande 13 matcherna vittnade om.
Nu är man där igen.
Skillnaden i år mot i fjol är att Malmö, på pappret, har ett bättre lag, starkare personligheter och fler viljor men i stort sätt lika skralt med poäng som efter lika antal matcher som i fjol.

Malmö inledde dock den här säsongen ganska övertygande trots att man saknade sin givne målvaktsetta Oscar Alsenfelt. Tolv poäng på de sex första matcherna var ett godkänd facit och en positiv start.
På det efterföljande 13 matcherna har man tagit 13 poäng trots att Alsenfelt kommit tillbaka, den tidigare lagkaptenen Fredrik Händemark vänt hem och Magnus Pääjärvi värvats in.
Det är resultat som rimmar illa sett till kvalitén som spelarna besitter på isen.

Malmö är ett lag och en grupp som de senaste åren presterat över förväntan. Grunden har lagts via ett hårt jobb och också en tydlig hierarki i gruppen. Med en del meriterade och tunga nyförvärv har förväntningarna höjts och gruppdynamiken förändrats. Här och nu ser jag ett lag som inte spelar varken för varandra eller tillsammans. Hur en grupp peppar och pushar varandra under match, oavsett hur det går, är en form av indikation på hur den mår.
Jag ser en trupp som inte sitter ihop, gör varandra bättre eller ger varandra positiv energi.
Det är oroväckande och behöver lösas direkt.

För att ett lag ska fungera och leverera på isen krävs det att gruppen driver sig själv och framför allt drar åt samma håll. Det gör att tränarna kan sköta det taktiska medan gruppen själva sätter rama och regler och ser till att de efterföljs. Tidigare år är det Alsenfelt och Händemark som stakat ut riktningen. Med Söderberg, som ny kapten, har det förändrats framför allt sedan Alsenfelt var skadad inledningsvis och Händemark inledde säsongen i KHL.
Nu måste dessa tre spelare sätta sig tillsammans, helst i ett rum på hotellet i Sundsvall, inför vad som är lite av ”måste vinna-match” mot Timrå.
Det är Alsenfelt, Händemark och Söderbergs lag det här och huruvida dem drar åt samma håll eller ej låter jag vara osagt men helt klart är att de måste stå enade inför gruppen.
Söderberg är van med en rak och tydlig kommunikation från sin år i NHL och präglas av kulturen därifrån. Den skiljer sig en del från hur det ser ut här hemma. Rent generellt är det ett tuffare klimat där borta i form av prestation och sättet man kommunicerar det på mot hur det ser ut här hemma.
Med det sagt så har jag aldrig varit framgångsrik med ett lag som inte klarat av att driva varandra och ha högt till tak i form av feedback och ett klimat där man kan ställa krav på varandra.
Jag är osäker om Malmö har ett klimat där man kan sätta krav på varandra och att alla spelare kan hantera det.

Det är upp till Carl Söderberg, Oscar Alsenfelt och Fredrik Händemark att ena gruppen, kanske till och med varandra, och hitta en gemensam väg framåt. Därifrån kan man bygga upp den energi som jag saknat de senaste matcherna.
Det är för mig det enskilt viktiga faktorn mer än ett enskilt spelsystem eller andra speltekniska detaljer.
Om inte de står enade och håller ihop kommer den här säsongen gå åt helskotta.
Var så säker.

Tack för att ni tog er tid

Sanny