Sanny Lindströms blogg

Vem ser ens människan?

Jag har inte för avsikt att skuldbelägga eller döma varken Djurgården eller Linus Videll. Men att en spelare, som varit kapten under säsongen, anmäler sin egen klubb för kränkande särbehandling är unikt och vittnar om att något inte står rätt till hos tabelljumbon.

Elitidrotten är inte alltid bra för det psykiska välmåendet. Långt därifrån. Nu vill jag vara väldigt tydlig med att jag inte på något sätt pratar om pennalismen och inkilningar som det skrivits mycket om de senaste veckorna.
Sådant skit hör inte hemma varken inom idrotten eller någon annanstans för den delen!
Att hantera en kravställning och hela tiden bedömas utifrån sina resultat och prestationer kan vara mentalt jobbigt och svårt att hantera. Tro mig.
Vem ser ens människan när resultaten och prestationerna uteblir?
Fråga valfri spelare eller ledare i tex Djurgården eller Färjestad hur de mår och du kommer garanterat få ett svar som är relaterat till hockeyn och resultaten mer än de själva som person. För det är just det som är det svåra med elitidrotten. Ens mående styrs så enormt mycket av prestationer och resultat.
När man jagar vinster, placeringar och framgång finns inte alltid utrymme för att se personen bakom spelaren. Tyvärr.
Jag vet att detta har blivit mycket bättre de senaste åren och att ledarna idag jobbar mer med personlig feedback än någonsin tidigare.

Efter att ha verkat i hockeymiljön under stora delar av mitt vuxna liv kan jag som många andra blivit förblindande av saker och ting som skett genom åren. Klart som tusan att jag varit hård mot lagkamrater i min strävan efter att bli bättre som lag.
Miljön i ett omklädningsrum kan därför vara tuff på så sätt att feedback sker direkt i samband- eller under matcherna. När adrenalinet pumpar och pulsen är hög är det inte alltid det bästa eller mest genomtänkta som kommer ut.
Nu pratar jag inte om någon unken jargong mellan spelare utan mer om hur synad man blir för sin prestation och bedöms därefter.
Personligen har jag och många av mina lagkamrater fått rejäla utskällningar genom åren. Flertalet gånger har jag sett medspelare som tyckt det varit jobbigt att få kritik inför laget och det finns även tillfällen då jag själv tagit illa vid mig att bli uthängd inför lagkamraterna.
Det som då är det fina med ett lag är att man finns där och kan stötta, ge kärlek, lyssna och känna en trygghet hos varandra.

Elitidrott är just elit för att det finns ett krav att man som proffs ska leverera och prestera på både träning och match och att det hela tiden ska finnas en förväntan kring ens prestation.
För att kunna uppnå- och leva upp till kraven är feedback en betydande nyckel för framgång. Det som är det mest grundläggande kring feedback är att kunna skilja på sak/prestation och person. Kritisera själva saken, agerandet eller prestationen men ge dig inte på personen.
Men den här gränsen är ibland hårfin och svår att balansera kring eftersom det är mottagarens reaktion som styr även om syftet inte varit att kritisera personen i fråga utan själva prestationen som sådan.
Jag har själv spelat både med och mot spelare som haft uppenbara problem att hantera både med- och motgångar. För att ta sig till toppen måste man som spelare och individ klara av att hantera detta.
Jag skulle vilja säga att den enskilt största talangen är just förmågan att hantera med- och motgångar och lära sig av dem och bli en bättre spelare och människa.

Att Linus Videll anmäler Djurgården för kränkande särbehandling är givetvis anmärkningsvärt eller rättare sagt, det är en bomb. Självklart ska det hörsammas och respekteras.
Jag tror inte att de endast beror på att han fråntogs kaptensuppdraget som jag förvisso tyckte han skötte bra.
Det måste ligga något mer än så bakom. Vad det är vet bara de inblandade personerna och är inget jag vill spekulera kring för att starta ett drev eller sätta mig på en piedestal och peka med hela handen.
Att två externa konsulter nu ska sköta en internutredning vittnar ändå om att Djurgården tar saken på allvar och tar sig arbetsgivaransvar. Det hedrar dem.

Än så länge har vi som utomstående inte all fakta och att då dra förhastade slutsatser kommer starta ett rätt onödigt drev mot både Videll och Djurgården som förening.
Jag vill inte gärna bidra till det.
Med tanke på den negativa sportsliga trend man är inne i just nu ska det bli intressant att se vad den interna utredning landar i och hur det kommer att påverka Joakim Eriksson status som sportchef.

Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny