Sanny Lindströms blogg

Ni har nog sett honom för lite

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan som gått samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #10

Målvakt:

Veini Vehviläinen Brynäs

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Ett insläppt mål på veckans två matcher är ett minst starkt facit från Brynäs- och Veini Vehviläinens sida.
Mot Leksand i torsdags svarade Brynäs för en lysande match och det var egentligen aldrig något snack om saken. Vehviläinen spelade lugnt och stabilt och inkasserade också sin första nolla för säsongen.
Kan Brynäs fortsätta spela på samma sätt som under den gångna veckan samtidigt som Vehviläinen kan skapa en trygghet borde Brynäs inte behöva oroa sig för kvalspel.

Jacob Johansson Timrå

Backar:

Christian Folin Frölunda (2)

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Det var Folins 1-2 mål som var startskottet på vändningen mot Växjö i lördags. Som vanligt spelar Folin med en pondus som få andra och hans blotta närvaro på isen inger respekt. Det värmer i mitt hockeyhjärta att det fortfarande finns utrymme för defensiva backar att dominera och sätta avtryck. Folin är i mångt och mycket en spelartyp som försvunnit mer och mer de senaste åren men som jag, föra förvånande, älskar.

Julius Honka Luleå

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Det här, mina damer och herrar är en speciell spelare. Julius Honka leker hockey och det är alltsom oftast snudd på förtrollande att skåda honom på isen och hur han likt en katt rör sig med sådan elegans.
Honka spelar tillsammans med sin landsman Sami Lepistö i vad som kan vara ett av seriens bästa backpar.

Bubblare: Sami Lepistö Luleå, Jesse Virtanen Färjestad 

Forwards:

Henrik Törnqvist Linköping

Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Linköping är inne i en bra period (fyra raka segrar) och den gångna veckan vann man mot både Luleå och Djurgården. Henrik Törnqvist har växlat upp rejält och visat prov på sin fina målsinne och kanske, kanske kan han leva upp till den potential som jag ändå anser att han besitter. Om Linköping kan få en fortsatt leverans från Törnqvist och Patric Russell samtidigt som firma Little och Ljungh levererar har man två giftiga enheter som kan straffa motståndarna.

Linus Karlsson Skellefteå

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Flytten från Karlskoga till Skellefteå har gått tämligen smärtfritt för Linus Karlsson som visat även på SHL nivå att han kan vara en produktiv spelare. Den gångna veckan svarade Karlsson för tre av Skellefteås sju mål och var således en bidragande orsak till att man vann sina bägge matcher mot toppkonkurrenterna Växjö och Leksand.

Linus Omark Luleå

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Det var väl kanske på tiden att Linus Omark skulle leta sig in i Veckans lag. Jag tycker att Omark blir bättre och bättre för varje vecka som går. Lek med tanken att Luleå haft en utpräglad målskytt till Omarks förfogande som kunde förvalta alla de spel och passningar han sätter upp i match efter match. Då hade Omark nog varit där uppe i poängligatoppen med Ryan Lasch ändå. Och de som kallar Omark för en flopp har antingen sett honom för lite, haft orimliga förväntningar eller kanske rent av, enligt mitt sätt att se det, har en släng av bristande hockeykunskap. För någon flopp är han då inte!
Den gångna veckan svarade Omark för fyra poäng och ett hårt arbete över hela banan. Skottäckningen i slutskedet av matchen mot Örebro var viktigt och bör lyftas fram eftersom vi oftast enbart nämner Omarks offensiva egenskaper.

Bubblare: Viktor Lodin Timrå, Patric Russell Linköping, Adam Tambellini Rögle

Coach:

Fredrik Andersson Timrå

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Timrå har höjt sig rejält och tog två nya tunga skalper den gångna veckan. En stor anledning är att man spelar mycket tuffare och rejälare över hela isen både med- och utan puck.
Jag upplever ett lag som är mer noggranna i offensiv zon när man tappar pucken och har ett större ansvar med den så viktiga ”tredjegubben”.
Det märks att detta är något som tränarna Anders Karlsson och Fredrik Andersson jobbat på och pratat med spelarna om under uppehållet.
Nu måste Timrå fortsätta att rada upp prestationer likt man gjort den gångna veckan för att på allvar ta upp jakten på lagen ovanför.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Comebackande William Eklund behövde ingen vidare startsträcka i sin återkomst efter äventyret i San Jose Sharks.
Jag ansåg att det skulle vara rimliga förväntningar på William och ville inte på något sätt måla upp honom som en frälsare.
Även om Djurgården förlorade båda sina matcher så visade ändå William att han är en spelare av högsta klass.
Men jag vidhåller.
William är en pusselbit i ett lag som måste få ihop sitt spel och sina prestationer över tid.

Veckans… Nollor
Timrås Jacob Johansson höll nollan mot Oskarshamn i lördags och Brynäs Veini Vehviläinen höll nollan mot Leksand i torsdags. Det var för övrigt deras första nollor för säsongen.

Veckans… Vändning
Efter halva matchen hade Frölunda skjutit två skott mot Janis Kalnins i Växjös mål och det var inte mycket som tydde på att göteborgarna skulle vända runt ett 2-0 underläge efter två perioder.
När matchen summerades hade Frölunda skjutit 18 skott och gjort fem mål under de sista 20 minuterna.
Det är inte många lag som klarar av den bedriften mot Växjö. Det är en sak som är säker.

Veckans… Debut
Brynäsfansen har fått vänta en knapp månad på att få se nyförvärvet Dmytro Timashov spela sedan han värvades in.
Mot Leksand i torsdags visade Timasjov prov på vilken skicklig spelare han är. Jag vet att det fanns klubbar som valde att tacka nej till Timashov när hans namn dök upp i höstas. Det är med andra ord ett rätt bra läge för  Timashov att visa att de hade fel.
Sett till hans
 två första matcher i Brynäs råder det inga tvivel om att han har spetsegenskaper som är skarpa och framför allt sevärda.
Det ska bli intressant att se vad Dmytro Timashov kan bjuda på framöver.

Veckans… Han är tillbaka
Oscar Alsenfelt opererades i somras och fick ägna försäsongen åt rehabilitering. Väl tillbaka i spel så stod, av förklarliga skäl, Alsenfelt inte att känna igen. Innan landslagsuppehållet hade Alsenfelt spelat sex matcher i vad som får anses vara hans försäsong.
Den gångna veckan har Alsenfelt visat klass och stått för två riktigt bra prestationer mot Färjestad och Brynäs. Det lovar gott framöver för ett Malmö i kraftigt behov av poäng för att börja klättra i i tabellen.

Veckans… Mål

https://twitter.com/cmorehockey/status/1461425241935204352?s=20

Veckans… Räddning

https://twitter.com/cmorehockey/status/1462123945151373322?s=20

Veckans… Förarbete

https://twitter.com/cmorehockey/status/1461399241419628551?s=20

Veckans… Det räcker nu

https://twitter.com/cmorehockey/status/1462084092971950088?s=20

Veckans… Tårar

https://twitter.com/cmorehockey/status/1462050569544249351?s=20

Veckans… Podd
I podden Sanny&Svensson tar vi upp det hetaste som hänt den senaste veckan.
Lyssna gärna här.
* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

Sanny