Sanny Lindströms blogg

Så mycket kostar det att komma hem

Att Anton Wedin tvingas lämna sin ryska klubb väcker säkerligen förhoppningar hos flertalet SHL-klubbar och i synnerhet Timrå.
Jag förstår det.
Wedin är en klasspelare som skulle stärka upp de flesta lag i SHL.

Men chansen att han återvänder är dock minimal.

Den enkla anledningen till att Anton Wedin kommer att stanna utomlands stavas pengar. Eller rättare sagt skatt.
Vi leker med tanken att Wedins kontrakt i KHL ger honom fyra miljoner kronor per säsong där inkomstkatten i Ryssland ligger på ca 13%.
Kontraktet löper månadsvis och sammanlagt betalas ca två miljoner kronor ut mellan augusti och december medan resterande två miljoner betalas ut mellan januari och april.
Fram till och med nu har Wedin betalat ca 13% i skatt på (uppskattningsvis) en miljon kr vilket är 130 000 kr.
Om han sedan väljer att flytta hem till Sverige måste han redovisa sin inkomst och hur mycket han har betalat i skatt vilket gör att pengarna han tjänat i Ryssland måste beskattas även i Sverige till en procentsats på uppåt 58- 59%.
Eftersom han bara betalt 13 % skatt i Ryssland behöver han taxera upp det med ytterligare ca 45 % (45+13=58) i Sverige.
Dvs ca 450 000 kr som han ska betala in till skatteverket om han väljer att flytta hem till Sverige.

Om Wedin dessutom blir utköpt ur sitt kontrakt (innan KHL säsongen startar är det 25 % annars är det 50% av kontraktsvärdet) måste således även den summan också redovisas.
Med en beräknad lön på ca fyra miljoner kronor per säsong får i så fall Wedin 50% av kvarvarande kontraktsvärde vid ett utköp. Per idag har Wedin fått uppskattningsvis ca en miljon i lön och ha således tre miljoner kvar på kontraktet. Av dessa får han 1,5 miljoner vid ett utköp med en skatt på 13% (195 000 kr).
Påslaget på ytterligare 45% (för att nå upp till den svenska inkomstkatten på ca 58%) gör att han får betala ytterligare ca 675 000 kr.
Det betyder att en Anton Wedin ska betala en tilläggsskatt på ca 1 125 000 kr för att få spela i Sverige och SHL.
Orimligt såklart och den enskilt största anledningen att Anton Wedin kommer fortsätta spela utomlands.
Men Fredrik Händemark kanske någon vaken läsare undrar över. Skillnaden där är att Händemark inte jobbat eller bott i Sverige säsongen dessförinnan. Han har inte haft lön eller arbetet i Sverige på 183 dagar vilket är den gräns som måste passeras för att man inte ska dubbelbeskattas.

Som vanligt när det kommer till den här typen av diskussioner finns det folk som tycker att spelaren ska komma hem och betala skatt som alla andra och ställa upp för det lag han (kanske) tidigare representerat. Visa klubbhjärta alltså.
Jag köper det inte. Man väljer KHL i huvudsak för pengarna.
Allt annat är skitsnack.
Att ta ett år, eller fler, för att säkra sin framtid är inget att ens ifrågasatta.
Men att kräva eller att förvänta sig att en spelare betalar drygt en miljon för att komma hem och spela är nog en utopi och när det kommer till de här summorna varken kan eller ska SHL lagen konkurrera.
Uträkningen ovan ger kanske lite perspektiv på vilka förväntningar man kan ha på eventuella återvändare från KHL.
Jag tror säkerligen att Anton Wedin kommer vara kvar utomlands och att förmodligen fortsatt i KHL.
Siffrorna ovan ger kanske en förståelse till det.

Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Fotnot: Om Anton Wedin väljer att fortsätta spela i KHL så gäller inte ovanstående utköpsklausuler utan den nya klubben tar över hans tidigare kontrakt alternativt att det sker en förhandling.

Tack för att ni tog er tid

Sanny