Sanny Lindströms blogg

Fullständigt oacceptabelt

Det Peter Holland gjorde igår är fullständigt oacceptabelt på så många olika sätt. Med hans agerande har han satt både sig själv och sitt lag i en tuff sits så till den grad att hans egoistiska agerande utfört i ren frustration är ett respektlöst agerande mot både Fredrik Styrman och Djurgården som förening.

Det finns säkert folk som kommer argumentera för att Peter Hollands agerande var en följd av Fredrik Styrman knuff framför mål som den utlösande faktorn. Jag ser Styrmans agerande mer som en reaktion på det faktum att Holland slog mot målvakten Jesper Wallstedt ett par gånger dessförinnan. Det som sedan sker är ren idioti ur så många aspekter.
Det jag framför allt slås av i Hollands agerande är att det mer känns som en väg ut, ett rop på hjälp mer än något annat. Jag upplever honom som less och den tvivelaktiga karaktär, som Djurgården mycket väl hade kännedom om när man värvade honom, kanske visade sitt rätt ja igår. Djurgården valde trots vetskapen att se mellan fingrarna för man ansåg att behovet av spets var så pass stor.
Peter Holland är värvad till Djurgården som en toppspelare med en topplön för att stärka upp lagets offensiv, göra skillnad i powerplay och vara en bärande spelare. Inte för att slåss, spela tuff eller vara den som väcker laget med fysiskt spel om det nu är det han hade för avsikt att föröka göra igår. Jag älskar fysisk- och tuff hockey men det här har inget med varken tufft- eller fysiskt spel att göra. En aspekt som ändå är värd att nämna och lyfta fram är skillnaden mellan europeisk hockey och NHL på sättet som man ser på slagsmål. Den skillnaden kanske inte Holland var medveten om. Likväl har han möjlighet att avbryta flera gånger när det är uppenbart att Fredrik Styrman har noll intentioner att ens försöka slåss eller försvara sig.
Det borde givetvis ha legat i Djurgårdens intresse att informera Hollande om gällande regelverk kring tex fighting. Sen vill jag vara tydlig med att det som Peter Holland gjorde varken hör hemma i svensk hockey eller i NHL för den delen heller.
Han är dessutom en ledande spelare och ska aldrig sätta sig i situationen att han kastar handskarna oavsett om han kände till reglerna eller ej. Där i ligger det egoistiska i att ta ut sin personliga frustration i något som försämrar lagets chanser att vinna matcher.
Folk i den innersta hockeybubblan, som ändå är rätt liten, vet att fighting är utdöende och att svensk ishockey inte tillåter det men för den stora massan blir den här fighten en symbol för hur korkad och uråldrig hockeyn kan vara kontra andra sporter. Jag tycker det är viktigt att hockeyn värnar om sitt och står upp för sitt fysiska spel inom de spelregler som är uppsatta. Men sådant här skit måste alla tydligt ta avstånd ifrån. Det är inte tufft, ballt eller coolt och är inte en del av hockeyn.
Moralpanik kanske någon säger? För mig handlar det enbart om värderingar och sunt förnuft.

Nu tvingas Djurgården klara sig utan Holland de närmsta fyra matcher och för en spelare som redan är matchotränad kommer det givetvis att vara enormt kostsamt för laget.
Jag har inga åsikter på själva straffet som sådant även om jag nog trodde på ytterligare nån match. Det är en incident som är svår att sätta i relation till andra liknande händelser eftersom vi inte haft den här typen av situationer tidigare.
Det jag har åsikter kring är mer hur en tilltänkt ledande spelare kan sätta sig själv och sitt lag i den här situationen. Det är inte okej någonstans någon gång och i synnerhet inte för ett lag som är så kraftigt behov av att vinna matcher. Det tyder för mig bara på att man sätter sin personliga frustration och i grunden egoism före klubbmärket och föreningen.
I det läge som Djurgården befinner sig i måste frågan ställas om det är värt att behålla Peter Holland framöver och om han i så fall kommer hjälpa- och sätta laget främst.

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny