Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

En spelare att bygga laget kring

Malmö hade inför den här säsongen stärkt upp sitt lag och samtliga lagdelar med tydliga ambitioner om att återigen vara med och slåss om att ta sig långt i ett slutspel. Trots att inledningen av säsongen varit av varierad kvalitet har jag bitvis sett ett lag med potential. I och med värvningen av Fredrik Händemark har skåningarna adderat en pusselbit som gör att man nu kan stoltsera med en av SHL’s bästa centersidor.
Det borgar för framgång.

I en tid när spelare lämnar för större utmaningar i Nordamerika och tjockare lönekuvert i Schweiz och Ryssland är det i regel svårt att sätta en stomme som, över tid, går att bygga laget kring.
Om en spelare är ”för bra” finns risken att han lämnar för spel utomlands och oavsett hur stor TV-avtalet än må vara får vi inse vår plats i näringskedjan. Svensk hockey kan inte konkurrera med pengarna i KHL eller nettolöner med fri bil och fri bostad i Schweiz.
Det är den verkligheten som man tvingas leva med vare sig man vill det eller inte.
Med SHL mått mätt är Fredrik Händemark en toppspelare och framför allt en karaktär och ledare som går att bygga ett helt lag kring. Under sina år i Malmö utvecklades Händemark till en av seriens bästa centrar och också en spelare som personifierade Malmö och lagets sätt att spela hockey på.
Händemark är rejäl över hela isen, kan driva spelet och vara med och skapa offensiva situationer med sin tyngd och kraft. Med Händemark tillbaka i Malmö kan skåningarna stoltsera med en av SHL’s bästa centersidor där Carl Söderberg, Pathrik Westerholm och Christoffer Forsberg lär vara trion som utgör den så viktiga centrallinjen tillsammans med Händemark.
Bortsett från målvaktssidan är just centersidan den enskilt viktigaste lagdelen och rent historiskt är det få lag som når stora framgångar utan en stabil och bra centersida.

Innan Fredrik Händemark lämnade Malmö för San Jose Sharks var han en av seriens bästa spelare. Han bar i mångt och mycket Malmö och hade den fina förmågan att växa i viktiga matcher. Han belönades med ett högst välförtjänt NHL-kontrakt i vad som för alltid kommer att vara den märkligaste säsongen någonsin. Från att ha skrivit på med San Jose till att pandemin gör att Händemark inleder säsongen i Malmö för att sedan avsluta i Nordamerika under en komprimerad och rätt avslagen säsong. Det var knappast ett drömscenario för Händemark som gått den långa vägen till toppen och mer än någon annan gjort sig förtjänt av chansen där borta.

Det är klart att Händemark säkert kan vara aningen stukad när han kommer hem men oavsett det så är det här en spelare som kan göra skillnad. Han kan Malmö, känner till lagkamraterna och tränare och behöver således ingen längre startsträcka. Jag blir inte minsta förvånad om vi kommer summera säsongen och återigen lyfta fram Händemark som en av seriens bästa centrar.
Det här är en klasspelare som Malmö adderat och det är bara att gratulera skåningar.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny