Sanny Lindströms blogg

Klev fram när det krävdes som mest

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan som gått samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #5

Målvakt:

Gustav Lindvall Skellefteå (2)

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Skellefteå är mer eller mindre omöjliga att göra mål på under säsongsinledningen. Det fick om inte annat Örebro känna på i lördags när man skapade förhållandevis bra och många chanser utan att för den delen överlista Gustav Lindvall mer än en gång. Örebro skapade 15 målchanser mot Lindvall medan Skellefteå ”endast” skapade nio mot Örebro och Jonas Arntzen. Med andra ord var Lindvall den enskilt största anledningen till att Skellefteå vann mot ett för dagen bra Örebro.

Jhonas Enroth Örebro

Backar:

Matt Caito Leksand

Foto: Mats Andersson / BILDBYRÅN

Inför Leksands möte med Oskarshamn i torsdags förlängde Matt Caito sitt kontrakt med ytterligare två år. Därefter har Caito svarat för sina två bästa matcher för säsongen och bland annat stått för fem poäng. I storsegern mot Timrå i lördags svarade Caito för fyra assist vilket var hans bästa notering i Leksandströjan.

Jens Olsson Frölunda

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Hockeylivet leker för serieledande Frölunda och i synnerhet för Jens Olsson. Den gångna veckan svarade Olsson för två riktigt vassa insatser och stod för ett mål och en assist. Under tiden som Mattias Norlinder varit i Montreal på deras träningsläger har Olsson stadigt flyttat fram sina positioner och spelar just nu på en väldigt hög nivå.

Bubblare: Julius Honka Luleå, Brian Cooper Oskarshamn

Forwards:

Max Veronneau Leksand (2)

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Seriens, i särklass, hetaste spelare. Veronneau utnyttjar sin fart och sitt fina skott i en allt större utsträckning och är för tillfället mer eller mindre omöjlig att stoppa. Fyra mål och en assist under veckans två matcher är ett hyfsat facit va?

Joakim Nygård Färjestad

Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Färjestad har blandat och gett lite under inledningen av säsongen. I sina bästa stunder ostoppbara för att ibland falla ihop defensivt. En spelare som levererar över hela banan är Joakim Nygård som på egen hand kan skapa lägen med sin fart och kan med den förändra matchbilder vilket han visat prov under veckans två matcher.

Juhani Tyrväinen Luleå

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Inför den gångna veckan var det nog några som så smått började fingra på tangenterna och var ivriga att så sakteliga börja sätta en krisstämpel på Luleå. Efter att man vunnit mot både Malmö och Växjö med 42- respektive 28 sekunder kvar av matcherna är eventuella krisrubriker bortblåsta.
Mot Malmö svarade Juhani Tyrväinen för det avgörande målet och mot Växjö spelade han fram landsmannen Julius Honka till det avgörande målet. Det kallar jag att kliva fram i rätt läge när det faktiskt krävdes som allra mest.

Bubblare: Jacob de la Rose Färjestad, Anton Bengtsson Rögle, Ryan Lasch Frölunda.

Tränare

Cam Abbott Rögle

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Segern mot Djurgården på Hovet följdes upp med en seger mot Malmö i det så hypade derbyt. Rögle spelar mer och mer som det tippade topplaget man är. Det är återigen fyra kedjor som tuggar på och man är inte direkt beroende av enhet vilket man visat prov på under veckan.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Luleås Jesper Wallstedt har svarat för en riktigt stark vecka. Supertalangen vaktade kassen mot både Malmö och Växjö och hade en finfin räddningsprocent på 94.

Veckans… Nollor
Jhonas Enroth höll nollan mot Brynäs i torsdags. Det var hans andra nolla för säsongen och gemensamt för dessa två är att det också är den enda matcherna som Örebro vunnit den här säsongen. Växjös Janis Kalnins höll sin första nolla i SHL när smålänningarna städade av ett väldigt blekt Linköping i torsdags.

Veckans… Hattrick
Max Veronneau svarade för ett hattrick när hans Leksand krossade Timrå i lördags.

Veckans… Match
Det är inte speciellt ofta det sker att båda lagen byter ut sin målvakt i en och samma match. Det skedde i alla fall mellan Frölunda och Färjestad i torsdags i en match som göteborgarna till slut vann med 6-5. Frölunda mot Färjestad har en tendens att locka fram det bästa av varandra och torsdagens match var det häftigaste jag sett den här säsongen.

Veckans… Tryck
För vårt RBK, För vårt RBK, För vårt RBK…..
Wow!
Det var ett galet tryck i Catena Arena i lördags när Rögle spelade sin första match på hemmaplan för säsongen. När dessutom Malmö stod för motståndet skapades en stämning i arenan som var magisk.

Veckans… Doldisar
Örebros ungtuppar Oliver Eklind och Elias Ekström fick, inför matchen mot Brynäs i torsdags, chansen att spela med Rodrigo Abolos i förstakedjan. Jag trodde väl först att det handlade om en tydlig markering och signal till Abols att det var dags att prestera bättre. Niklas Eriksson var dock tydlig med att Eklind och Ekström förtjänat chansen eftersom de varit två av lagets mest framträdande spelare under inledningen av säsongen.
Det ökade förtroendet gav önskad effekt då både Eklind och Ekström var två av matchens bästa spelare. Energin, farten och spelglädjen som duon visade upp var en strak bidragande orsak till att Örebro tog sin blott andra seger för säsongen.

Veckans… Nu börjar det likna nåt
Frölundas Theodor Niederbach svarade för en stark vecka och matchen mot Djurgården i lördags var hans bästa på seniornivå. Jag har gått och väntat på att Niederbach dels ska få chansen men också ta till vara på den istid han får. Detsamma går att säga om Elmer Söderblom som jag faktiskt börjat tveka om han ens kommer ta en ordnarie plats i Frölunda den här säsongen.
Söderblom har dock tagit stora kliv i och med det ökade förtroendet han fått efter att Jacob Nilsson skadat sig. Kanske att Söderbloms utväxling och Niederbach uppåtgående formkurva gör att man inte behöver stressa fram en ersättare till Jacob Nilsson.
Det var kedjan med Niederbach, Nicklas Lasu och Söderblom som vann matchen åt göteborgarna med ett par mål i den tredje perioden mor Djurgården i lördags.

Veckans… Whatever it takes

https://twitter.com/cmorehockey/status/1446168314040963084?s=20

Veckans… Smörpass

https://twitter.com/cmorehockey/status/1446840852719050756?s=20

Veckans… Proppar

https://www.instagram.com/p/CUvYN8vj9Bm/?utm_medium=copy_link

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

Sanny