Sanny Lindströms blogg

Har man hittat arvtagaren?

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan som gått samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #2

Målvakt:

Matt Tomkins Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Det slank någon billig puck förbi Matt Tomkins under försäsongen vilket gjorde att det fanns de som tidigt satte ett frågetecken för värvningen. Efter förlusten i premiären mot Brynäs fick Tomkins chansen mot Skellefteå i torsdags. Göteborgarna lämnade Västerbotten med tre poäng och Tomkins med en nolla i sin SHL debut. I lördags stod Tomkins återigen för en stabil insats när Frölunda vann med 2-1 över Luleå.
Det var minst sagt en stark vecka av Tomkins med andra ord.

Bubblare: Mantas Armalis Djurgården

Backar:

Ryan McKiernan Rögle

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

McKiernan imponerade inte under försäsongen och därför var jag osäker hur bra han skulle vara i Rögle och framför allt hur lång tid det skulle ta innan han acklimatiserade sig till spelet i SHL. Sett till matchen mot Leksand i torsdags så verkar det ha gått tämligen snabbt. McKiernan var lysande matchen igenom och stod bland annat för både mål och assist.

Christian Folin Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Är det möjligtvis arvtagaren till Joel Lundqvist som håller på att växa fram här?
Christian Folin är en gigant i Frölunda och har en sådan naturlig pondus att det nästan är avundsvärt.
När Frölunda under den gångna veckan enkom fokuserade på att täppa till sin defensiv var Folin en nyckelspelare med sitt uppoffrande- och stabila spel.

Bubblare: Ludvig Claesson Växjö, Tom Nilsson Djurgården

Forwards:

Richard Gynge Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Under veckans två matcher har Gynge svarat för två mål och fyra assist.
Det krävs väl knappast någon mer motivering än så va?

Robert Rosén Växjö

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Precis som sin kedjekmarat har även Rosén svarat för två mål och fyra assist den gångna veckan.
Dominans!

Carl Söderberg Malmö

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Förväntningarna på Söderberg var högt ställda inför säsongen. Nu är det visserligen (för) tidigt att slå fast någonting men det jag hittills sett av Söderberg imponerar.
Han är faktiskt bättre än vad jag trodde och tveklöst en av seriens bästa spelare. Offensiv spets, defensiv förståelse, ansvarstagande spel och ledaregenskaper allt paketerat i vad som för mig är en komplett SHL-spelare.
Jag imponeras än mer av Söderbergs hårda jobb och intensiva backcheck än hans offensiva leverans. Det skickar positiva signaler till omgivningen som fler borde kunna ta efter.

Bubblare: Linus Videll Djurgården, Gustav Rydahl Färjestad, Linus Karlsson Skellefteå.

Tränare

Roger Rönnberg Frölunda

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Jag vet inte om det är rätt att påstå att Roger Rönnberg var pressad efter förlusten i premiären mot Brynäs. Men döma av hans glädjevrål efter segern mot Skellefteå så kan jag anta att så var fallet.
Låt oss konstatera att det var en enormt viktigt seger för Frölunda som visade upp en härlig attityd och ett uppoffrande spel. Segern följdes upp av ytterligare en mot Luleå i lördags som återigen grundlades av en stabil defensiv.
Kan Frölunda fortsätta spela så pass stabilt defensivt, förbättra sitt passningsspel och addera ett effektivare powerplay är man det topplag man förväntas att vara.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Rögles Marco Kasper är något utöver det vanliga. Österrikaren, född 2004, sköt sitt första SHL-mål i segern mot Leksand i torsdags och belönades sedan med ett rookie-kontrakt och en grundlön på drygt 20 000 kr i månaden.
Kasper har tagit stora kliv sedan fjolåret och har stora möjligheter att kunna fortsätta sin häfta utveckling i Ängelholm framöver. Jag förstår varför många scouter flockas runt honom och precis som dem så ser jag en blivande stjärna.

Veckans… Nollor
Frölundas Matt Tomkins och Skellefteås Strauss Mann höll nollan för sina respektive lag i sina SHL-debuter. Det var för övrigt Manns debut i professionell hockey efter att ha spenderat de senaste tre åren i collage.

Veckans… Period
Rögles andra period mot Leksand i torsdags. Wow.
Helt ärligt. När var senast som skåningarna genomförde en så genomgående bra period?
Jag kan inte på rak arm minnas en. Faktiskt. Det säger en del om Rögle även den här säsongen och att det återigen är ett givet topplag vi pratar om.

Veckans… Ersättare
Djurgården jagar febrilt efter en ersättare till Jacob Josefson som, efter att ha fått tillbaka symptomen från den skada han ådrog sig i fjol, tvingats till vila på obestämd tid. Det har gett Ludvig Rensfelt en större roll som han verkligen tagit till vara på.
Rensfelt har hamnat i lite av ett fack de senaste åren och haft en mer defensiv roll. Med ett större ansvar har han också visat att han hanterar så mycket mer än så.

Veckans… Doldis
Det var inte speciellt många som höjde på ögonbrynen när Växjö värvade Ludvig Claesson från Tingsryd. Jag var åtminstone inte en av dem.
Efter den gånga veckan kan jag konstatera att den gode Henrik Evertsson vet vad han sysslar med. Cleasson har varit fullkomligt fenomenal och spelat med ett stort lugn och med en påfallande självklarhet i sitt spel.

Veckans… Tråkigaste
Färjestads tidigare kapten Sebastian Erixon tvingas avsluta sin karriär i förtid efter sviterna av den hjärnskakning han ådrog sig i december i fjol. I en fin- och känsloladdad intervju berättade Erixon om hur hans liv varit de senaste månaderna och de problem han brottas med i vardagen.
Hoppas att Sebastian får må bra framöver och att han med stolthet kan se tillbaka på en fin karriär.

Veckans… Guldstjärna 
Kolla hur Stefan Loibl kastar sig för att få ut pucken och hur Oscar Möller förtjänstfull lyfter på klubben så att Adam Mascherin kan göra sitt första SHL mål och punktera matchen mot Leksand.
Nu krediterads enbart Loibl för en assist men i min bok får Oscar Möller en guldstjärna, vad det nu är värt.

https://twitter.com/swehockeygifs/status/1439527339143147522?s=20

Veckans… Sågning

https://twitter.com/cmoresport/status/1439508938714660866?s=20

Veckans… Motorsåg

https://twitter.com/cmoresport/status/1438577022960390150?s=20

Veckans… Korv med bröd

https://twitter.com/cmoresport/status/1438765720150716419?s=20

Veckans… Räddning

https://twitter.com/cmoresport/status/1438578493227520006?s=20

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

Sanny