Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Satan så bra du har varit

En av svensk hockeys största profiler och framförallt en av SHL’s största stjärnor de senaste tio åren avslutar sin karriär.
Viktor Fasth är en person- och förebild som kan inspirera andra. 

I dagens hockey när tålamod är ett ord som sällan existerar kan Viktor Fasths karriär vara bra att belysa och faktiskt lyfta fram. Inte enbart för hans framgångsrika år i den absoluta topphockeyn utan för resan dit.
Vid 20 års ålder spelade Fasth i Division två, som 25 åring i Divsion ett och först som 28 åring debut i SHL. Det kan nog vara bra för både ungdomar och deras föräldrar att förstå att det finns olika vägar till toppen och att ingen väg dit är den andra lik.
Tålamod, hård träning och målmedvetenhet slår allt.

När Viktor Fasth väl tog sig till SHL tog det inte speciellt lång tid innan han var seriens bästa målvakt.
Jag minns 2011 när jag spelade i Färjestad och vi då mötte AIK i semifinalen. Fasth hade storspelat mot HV71 under kvartsfinalerna och aldrig någonsin har jag varit med om och fokuserat så mycket på en enskild spelare inför en match eller i det här fallet en matchserie som då.
Fasth var fullkomligt briljant och dominant och en spelare vi fruktade enormt mycket. Jag minns vi pratade om centimetrar vi skulle skjuta på, hur forwards skulle skymma och hur man skulle kunna störa honom mentalt.
Även om vi lyckades vinna semifinalserien var Fasth fortsatt riktigt vass och kunde således lämna serien med huvudet högt.
Han tog sedan med sig formen in i efterföljande VM när Tre Kronor var rätt uträknade på förhand. Men Fasth gjorde precis som han gjort hela säsongen och storspelade och var den enskilt största anledningen att Sverige tog ett silver.

Karriären fortsatte sedan till NHL och KHL innan han 2017 vände hem till Växjö igen.
Jag hävdar fortsatt att Fasth var som allra bäst i AIK mellan 2010 och 2012 men att den gångna säsongen inte är långt därifrån. Med andra ord är Viktor Fasth en av få spelare som lyckats avsluta på topp och att ta beslutet trots att man fortsatt är en av de bästa är mäkta imponerande.
Den gånga säsongen vann Fasth SM-guld, utsågs till SHL´s bästa målvakt och var en av två målvakter som fick speltid i VM.

Alla som någon gång spelat med Viktor Fasth säger samma sak. Det finns få med hans vinnarskalle och envishet.
Träning som match. Han hatar att släppa in puckar och förlora.
Det gör att han har en enorm kravbild på sig själv och den sätter han också på sin omgivning, varje dag.
Likväl som Växjö kommer sakna hans spel på isen kommer man att sakna hans personlighet utanför och den kommer bli svår att ersätta.

Hatten av för Viktor Fasth. En av svensk hockeys bästa målvakter i modern tid.
Det är mäkta imponerande för en kille som inte ansågs duga och länge var uträknad av många.
Jag hoppas att Viktor Fasths enorma hockeyresa kan inspirera och få folk att förstå att det finns många olika vägar till framgång.
Tack Viktor för alla år.
Satan så bra du har varit.

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny