Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Var fanns energin och viljan?

För första gången någonsin har ett Svenskt landslag i hockey förlorat mot ett danskt lag i tävlingssammanhang. Det var inte på något sätt orättvist.
Tvärtom.
Det har var riktigt dåligt och en mardrömsstart för den orutinerade landslagsledningen.

Det såg virrigt ut i försvarsspelet, strukturen i spelet med puck var mer eller mindre obefintligt, farten var dålig och den taktiska matchplanen finns det fog för att kritisera.
Tre Kronor förlorade för första gången någonsin mot Danmark i tävlingssammanhang och sett till matchbilden var det ett resultat som speglade matchen.
Jag är införstådd att det är en vansklig match där Danmark gick in som underdog och kunde spela utan någon som helst press där deras motivation och vilja överglänste Tre Kronors.
Men var fanns energin, viljan att vinna varenda närkamp och göra det där lilla extra?
Det kändes som om många ville ha det lite komfortabelt och skönt med spel på utsidan i anfallszon. Många försökte spela lite snyggt, kreativt och läckert istället för att börja i rätt ände med ett hårt jäkla jobb. Det skapar sedermera utrymme för kreativitet och snygga kombinationer. Det är så Sverige måste spela i den här turneringen där ambitionen ska vara att jobba hårdare med en större vilja än sina motståndare.
Danmark vann fler närkamper, var kompaktare och strukturerade, var starkare med pucken, snabbare och spetsigare.
Det är Danmark vi pratar om inte Ryssland.

Varför envisades Sverige med att försöka spela sig genom den danska försvarsmuren på offensiv blå?
Det gjorde att danskarna kunde få matchbilden exakt dit de ville.
Vad fanns det för plan för att lösa det inför matchen för det kan ju knappast kommit som någon överraskning danskarna skulle spela så?
De få gånger som Tre Kronor lyckades skapa tryck, ofta via kedjan med Pär Lindholm, Oscar Lindberg och Carl Klingberg, fick de danska backarna problem.
Varför lyckades man inte göra taktiska förändringar under matchens gång?
De NHL spelare i det svenska laget som tackat ja till att vara med i turneringen har gjort det för att visa upp sig inför OS. Detsamma gäller i allra högsta grad för Johan Garpenlöv som har en del att bevisa som huvudtränare en roll han aldrig någonsin haft tidigare.
Den rutinerade danska förbundskaptenen Heinz Ehlers vann på knockout mot rookien Johan Garpenlöv som gjorde sin första match i skarpt läge som huvudtränare.

Det är för tidigt att dra några slutsatser efter en premiär även om det givetvis är ett gigantiskt misslyckande att förlora mot Danmark. Utöver kedjan med Pär Lindholm, Oscar Lindberg och Carl Klingberg var Nils Lundkvist Tre Kronors bästa spelare.
Övriga spelare förväntar jag mig mycket, mycket mer av.

Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny