Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Styr upp det här nu

Örebro kom ut starkt och svarade för en riktigt bra match när det krävdes som allra mest. Jag såg en helt annan fart i deras spel vilket också visade sig bli matchavgörande.
Jag trodde på förhand att Örebros bensin var slut efter en ganska svag insats i söndags.
Semifinalerna är stekheta och idag var även Örebro mot Växjö en sevärd match.

En stor snackis var det matchstraff som Växjös Tim Erixon fick efter en situation med Emil Larsson.
Domarna har numera möjlighet att titta på mediakuben på ”större situationer” för att kunna göra ett så rätt domslut som möjligt.
Det ger ändå domarna en chans att korrigera och värdera händelser utan att det på något sätt bli som så att varje slashing eller tripping kommer att granskas.
Jag vet att det här var en snackis för några år sedan när domarna inte fick titta upp mot mediakuben trots att repriserna vevades för fullt.
Det kunde bli rätt knepigt när en hel arena (det fanns en tid när det var publik på matcherna) såg vad som skett medan domarna inte alls hade den möjligheten.
Det handlar någonstans om att besluten ska bli så rätt som möjligt och vid större händelser anser jag därför att det kan vara bra för domarna att använda sig av mediakuben.
Det sätter dock klubbarna i fokus och att dem också hanterar det ansvaret.

Innan slutspelet gick följande information ut till klubbarna från SHL  gällande hantering av repriser på mediakuberna i respektive arena:

1. Precis som tidigare så kör vi full reprisering av goda prestationer, målsituationer och videobedömningar.

2. Vid misstänka utvisningssituationer/huvudtacklingar etc, där domarna konfererar eller inte bestämt straffpåföljd, så ska reprisering ske en (1) gång, tydligt och klart när domarna har möjlighet att se mediakuben under sitt samtal.

3. Detta handlar om ett fåtal, men viktiga situationer.
Detta ska ske oavsett om det är hemmalag eller bortalag som är i fokus. Är man osäker på situationen så kör man en (1) tydlig repris, oavsett hemma/bortalag eller grad av förseelse.

4. Respektive klubb säkerställer att ansvarig för mediakuben informeras om detta.

I princip är det ganska enkelt- Reprisera situationer som rör bortalaget på samma sätt som ni hanterar ert eget hemmalag, dvs försök inte påverka bedömning till er egen fördel.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jag tycker det handlar om ett ansvar som klubbarna måste ta och för en liga som omsätter miljarder kronor så borde det här gå att hantera och skötas.
Det är inte svårare än att SHL så fort som möjligt klargör vad som gäller och det lag som inte följer ovanstående skrivelse ska i så fall straffas med saftiga böter.
Det är inte svårare än så.

Styr upp det här med repsiser på mediakuberna nu.  Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Till sist:
# Vilken hetta och puls det är runt semifinalerna.
# Dagens i särklass bästa spelare var Skellefteås Gustav Lindvall.
# Jag ser redan fram mot torsdagens avgörande.

Tack för att ni tog er tid

Sanny