Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ett barnsligt beteende

Örebro tvingas klara sig utan sin lagkapten Stefan Warg i en match. Med tanke på tidigare domar under säsongen kom Warg billigt undan.
I grund och botten var det enkom ett barnsligt beteende från Stefan Warg och med nuvarande regelboken var en avstängning väntad.

Den stora frågan och mest brännande frågan kring Stefan Wargs avstängningen är huruvida han haft möjlighet att undvika kontakt med domaren och om han initierar kollisionen medvetet?
Huruvida Warg gör det medvetet blir bara en ren spekulation men han kan faktiskt undvika kontakt och bara det ger stöd i regelboken för en avstängning.
Jag tycker faktiskt att det här är ett barnsligt beteende från Warg.
Han är uppenbart frustrerad över den utvisning han dragit på sig och kontakten med domaren sker när Warg åker mot utvisningsbåset.
Jag kan inte göra någon annan bedömning än att Warg ser domaren här.

Stefan Warg gör inte allt i sin makt för att undvika att kontakt uppstår. Hade Warg initierat samma kontakt med en polis som bett honom lämna en plats eller en dörrvakt som bett honom lämna en restaurang hade både polis och dörrvakt garanterat agerat och sagt ifrån och Wargs agerande fått konsekvenser. Punkt.
Sen kan jag tycka att kontakten inte är speciellt hård men det är likväl inte tillåtet att initiera en kontakt med domaren i fråga.
Om domarna uppfattat situationen på isen hade det enda möjliga straffet varit ett matchstraff. Som regeln är skriven finns inget utrymme att dela ut en tvåminutersutvisning eller en tia för del delen. Jag förstår således att domarna inte delar ut ett straff på isen eftersom man inte med 100 procents säkerhet kunde säga huruvida kontakten var medveten eller ej.
Jag vill också passa på att lyfta fram att det inte är domaren själv som sätter sig i centrum och är den som anmäler utan det sker via Situationsrummet och en referensgrupp innan den når Disciplinnämndens bord.
Så bespara mig gärna kommentarer om pinsamma domare och hur synd det är om dem eller att Sveriges domare är de mest lättkränkta och annat dravel.
Låt mig ta tillfället i akt att överdriva en smula med syfte att folk kanske kan förstå.
Om alla spelare i SHL skulle åka på domaren efter varje enskild utvisning som döms skulle vi bara acceptera det?
Exakt. Jag tänkte väl det.

Tillskillnad från den fullkomligt världsfrånvände avstängning som Disciplinnämnden delade ut till Almtunas Oscar Pentler tidigare i våras faller denna helt och hållet på Stefan Wargs egna ansvar över att kontakt uppstår.
Straffet mot Pentler överklagades av Almtuna till Riksidrottsnämnden som gjorde det enda rätta och upphävde domen.
Med tanke på att det vara samma Disciplinnämnd som gav Pentler två matchers avstängning så är givetvis Wargs en match ren och skär slutspelsrabatt.
För Örebros del är det här inget som man som man ska ödsla energi på även om det givetvis är ett avbräck att tvingas spela utan Stefan Warg.
I ett slutspel handlar mycket om att lära, glömma och gå vidare och framförallt inte spilla energi på saker som inte går att påverka.
Det borde förresten både Timrå och Björklöven fokusera på men det är visserligen en helt annan sak.

Till sist.
Drevet mot Joel Lundqvist blev uppenbarligen hårt i samband med att han stängdes av fem matcher. Sätt det i proportion till Stefan Wargs så förstår alla att det var horribelt.
Då menar jag inte Wargs avstängning utan det faktum att Joel fick fem matcher. Faktum är att jag i grunden kan finna förmildrande omständigheter på Joels agerande tillskillnad från Wargs.
Sen att jag personligen kan tycka att det istället ska rendera i saftiga böter än i avstängningar är i sammanhanget rätt oväsentligt utan istället får vi förhålla oss till vad regelboken säger.

Tack för att ni tog er tid

Sanny