Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Hjärnornas kamp

Ikväll drar semifinalerna igång när Växjö tar emot Örebro. Två lag med liknande spelidé som mycket väl kan komma att avgöras via hjärnornas kamp mellan Niklas Eriksson och Sam Hallam- två av svensk hockeys skickligaste taktiker.

Örebro fullkomligt manövrerade ut Leksand i kvartsfinalerna via ett stabilt och tryggt försvarsspel och ett snabbt och effektivt anfallsspel.
Det påminner en del om hur Växjö vill spela även om smålänningarna har lite mer spets bland sina forwards. Örebros styrka är precis som Växjös det kollektiva försvarsspelet även om det stundtals inte gick att känna igen under kvartsfinalserien mot Färjestad.

Som alltid blir målvaktsmatchen avgörande. Jhonas Enroth och Viktor Fasth är de mest meriterande målvakterna i SHL med rutin från Tre Kronor, NHL och KHL. Fasth har studsat tillbaka den här säsongen och har varit seriens bästa målvakt. Enroth har i sin tur kommit starkt under slutskedet av serien och spelade också förtroendeingivande i de tre kvartsfinalerna han stod mot Leksand.

Jag tror dock att det här kommer att bli matcher av en annan karaktär med två tränare med öga för små detaljer i spelet som inga andra i SHL.
Sam Hallam har tidigare visat sin skicklighet genom små förändringar med taktiska drag. Finalserien 2015 mot Skellefteå är ett exempel som sticker ut. Då var det i kortfattat som så att Växjös centrar speglade Skellefteås dito i uppspelen något som var en stor anledning att man vann guldet.
Jag tror det kommer bli liknande detaljer som kommer sticka ut i den här matchserien.
Båda lagen är väldigt tighta och tuffa och komma på insidan om och Örebro är ett av seriens bästa lag på att vända spelet. Växjö har ett spetsigare och bredare lag som inte är beroende av en enskild kedja eller spelare.

Det kanske inte direkt kommer bli den mest sprakande matchserien i form av ett högintensivt spel men det kommer likväl att bli sevärt.
Jag håller Växjö som favorit men varnar ändå för Örebro.
När det nu endast är en serie i bäst av fem öppnas det upp möjligheter.
Örebro rider just nu på en bra trend och är fullpumpade av självförtroende.
Med vetskapen att man kan vinna en av två matcher direkt på bortaplan för att sedan komma hem till Örebro och avgöra skapar direkt en spänning i denna serie.

Jag vidhåller fortsatt att Växjö är favorit men det kommer att bli tight.
Hjärnors kamp.
Hallam mot Eriksson.
Den är värd att hålla koll på

Tack för att ni tog er tid

Sanny