Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

En rejäl käftsmäll

Linköpings General Manager Niklas Persson var aggressiv under sommarens Silly Season med en tydlig strategi att att stärka sin centrallinje. Utan den floppande Oula Palve och en skadad Markus Ljungh går det inte att än att sammanfatta Linköpings läge som kris.

Än så länge vet vi inte mer säkerhet huruvida Markus Ljunghs skadad är av den grad att säsongen är över. Men de knapphändiga uppgifterna lovar dock inte speciellt gott. Den skada han ådrog sig i samband med en träning med Tre Kronor betyder att Linköping lär behöva värva en center och under rådande tider och en högst begränsad spelarmarknad är det mer eller mindre omöjligt. Om eller när en spelare väl dyker upp på marknaden är han svindyr och är han av hög kvalité lär han dessutom har erbjudanden från lag med en bättre sportslig situation än den Linköping kan erbjuda.
Det som bara för några månader sedan var klubbarnas marknad har återigen blivit spelarnas marknad. En agent jag pratade med nämnde att det nu kan handla om miljonbelopp för ett kontrakt som sträcker sig till sista april.

Linköping frigör heller inte några pengar i och med Ljungs skada utan måste fortsatt betala ut en lön på uppskattningsvis 250 000- 280 000 kr i månaden. Det spelar alltså ingen roll huruvida skadan som Ljungh ådrog sig skedde med Linköping eller Tre Kronor. Det är, oavsett var skadan skedde, Linköping som bär ansvaret för försäkringen vilket en gång i tiden var en av anledningarna att SHL fick förhandla och äga sina egna rättigheter i form av av TV-avtal och andra intäktsdrivande samarbeten.

Grovt förenklat ser försäkringen för hockeyspelare i SHL och Hockeyallsvenskan ut enligt följande:

# Dag 1–14: Klubben betalar full ersättning
# Dag 15–90: Försäkringskassan betalar ut ca 24 000 kr per månad. Klubben betalar sedan mellanskillnaden till 90 procent av lönen.
# Dag 91 och framåt: Försäkringskassan betalar fortsatt 24 000 kr per månad medan SEB- Tryggliv täcker upp till 90% av lönen fram tills dess att spelaren blir frisk (max 60 månader).

En stor anledning att man flyttade fram deadline för transferfönstret från sista januari till 15e februari är att det tidigare fanns en oro för vad som skulle hända om en spelare skadades under landslagssamlingen som alltid sker första veckan i februari.
Nu har Linköping tid att hitta en ersättare men ekonomiska hinder samt en begränsad spelarmarknad gör att man inte ska ha några större förhoppningar.
Därför var skadan på Markus Ljungh den käftsmäll som Linköping allra minst behövde och kanske också den sista spiken i kvalkistan.

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny