Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Han är tillbaka

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan som gått samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #17

Målvakt:

Viktor Fasth Växjö (2)

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Veteranen har studsat tillbaka och spelar just nu sin bästa hockey sedan återkomsten till Växjö hösten 2017. Mot Luleå i torsdags var Fasth fenomenal och svarade för säsongens femte nolla vilket är bäst i serien. För att sätta Fasths prestation i perspektiv behöver man inte blicka tillbaka längre än till fjolåret när han höll nollan en gång och spelet ibland svajade.
Fasth är spelare och person som har en stor pondus i kombination med en envis- och tjurighet som gör honom väldigt respekterad. När han dessutom, vid en ålder av 38, återigen spelar på topp känns det som om Fasth fortsatt har ett par bra år kvar i kroppen.

Bubblare: Jonas Arntzen Örebro 

Backar:

John Nyberg Brynäs (2)

Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

John Nyberg har tagit rejäla kliv de senaste veckorna och i synnerhet efter det att Simon Bertilsson tvingas till vila efter en skada. Nyberg har mer och mer växt ut till en försvarsgeneral som hanterar spelet över hela banan på ett bra sätt.
Värvningen av Nyberg kan mycket väl visa sig vara den bästa som Brynäs gjort inför den här säsongen. Den rekryteringen har gett Brynäs en spelare som sprider en trygghet omkring sig viket är enormt viktigt sett till den position man befinner sig i.

Oskar Nilsson Skellefteå

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Nilsson är, trots att han numera är 29 år, en relativt ny bekantskap för mig. Visst att han svarade för en bra säsong i samband med att Oskarshamn tog klivet upp i SHL 2019 men jag hade likväl inga större förväntningar på honom när han värvades till Skellefteå i våras.
Trots en tuff konkurrens på backsidan har Nilsson tagit en bra och betydande roll i Skellefteås försvar. Även om Skellefteå spelar på sju- och som i lördags, gud förbjud, åtta backar anpassar Nilsson numera sitt spel till situationerna och försöker inte överspela dem eller gör saker för svårt. Det är en egenskap som inte ska underskattas.
Den gångna veckan svarade Nilsson för tre poäng och framförallt var han stabiliteten personifierar i det defensiva spelet.

Bubblare: Niklas Hansson Rögle, Albert Johansson Färjestad

Forwards:

Joakim Lindström Skellefteå

Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Efter 36 matcher har Lindström svarat för imponerande 30 poäng en notering han är näst på i Skellefteå efter genombrottsmannen Jonathan Berggren. Efter att Lindström lämnat säsongens sex första matcher poänglös fanns det röster som påtalade att Lindström var slut och att åldern tagit ut sin rätt.
Sedan Lindström bröt den poängtorkan i bortamötet mot Frölunda i mitten av oktober är det bara Emil Pettersson som gjort fler poäng än Lindström i hela SHL.
Med andra ord. Den oro eller rättare sagt det ifrågasättandet mot Lindström var direkt obefogat.
Lindström är fortsatt en av seriens största stjärnor och den gångna veckan var inget undantag. Lindström stod för matchavgörande prestationer i form av bland annat några läckra passningar när Skellefteå vann samtliga sina tre matcher.

Simon Ryfors Rögle (2)

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Säsongens genombrott har tveklöst Simon Ryfors stått för. Kedjan med Ryfors som center mellan Dennis Everberg och Daniel Zaar är på nivå med Leksands superkedja med Marek Hrivik i spetsen.
I och med att Rögle haft en del skador på sina toppspelare har Ryfors fått ännu mer istid (klockade in på dryga 25 minuter mot Luleå i lördags) och fortsatt spela på en väldigt hög nivå.
Två nya mål under den gånga veckan betyder att Ryfors svarat för 18 mål vilket är målbäst i serien tillsammans med Peter Cehlarik.

Jaedon Descheneau Brynäs

Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

När Brynäs saknat Greg Scott, Anton Rödin, Emil Molin och Shane Harper har fjolårsfloppen Jaedon Descheneau klivit fram och spelat riktigt bra. En stor anledning är såklart att Descheneau den här säsongen har gett sig själv helt andra förutsättningar att prestera när han är bra mycket bättre tränad än vad han var i fjol. Descheneau vinner dueller, spelar fram lagkamrater och sätter sig själv i bra positioner för att vara ett offensivt hot.

Bubblare: Anton Wedin HV71, Robert Leino Örebro Andrew Calof Växjö,

Coach:

Sam Hallam Växjö (2)

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Det är återigen med en ramstark defensiv och ett presterande kollektiv som Sam Hallam skördar sina framgångar med. Den största skillnaden på Växjös lagbygge i år är att man har en bättre- och puckskickligare backsida vilket gör att man blir spelförande i en större utsträckning än vad som varit fallet de senaste två åren.
För varje match som går känner jag mig mer och mer övertygad om att Växjö kommer att vara en stark guldkandidat vilket såklart skicklige Hallam är en stor anledning till.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Färjestads Albert Johansson är en synnerligen vass talang som har en fin hockeyframtid framför sig. Precis som hela laget har Alberts form svajat på slutet men i värmlänningarnas enda match under den gånga veckan var Johansson stundtals dominant och en stor anledning till att Färjestad kunde ta sin första trepoängare sedan den 26e december.
En annan junior som förtjänar ett omnämnande är Brynäs Oskar Kvist som fått en större roll i samband med skador på betydande spelare och verkligen presterat bra hockey.

Veckans… Nollor
HV´s Jonas Gunnarsson höll förmodligen sin viktigaste nolla någonsin när smålänningarna vann ångestmötet med Linköping i lördags vilket passande nog var hans första nolla för säsongen. Fenomenale Fasth höll sin femte nolla, en notering han är bäst med i serien, när Växjö vann över Luleå i torsdags.
Örebros Jonas Arntzen stängde butiken, för tredje gången i år, när han var hårt ansatt av Frölunda framförallt i den första perioden. Formstarke Samuel Ersson var omutlig när Brynäs tog tre blytunga poäng mot Örebro i torsdags. Dessutom spikade gänglige Arvid Söderblom igen när Skellefteå nollade Djurgården på bortaplan i lördags.

Veckans… Vi mot världen
Brynästränaren Peter Andersson har en förmåga att kunna få ihop sina lag när det är som allra tuffast. Vi har tidigare sett det i Malmö och jag undrar om Peter inte är på väg att skapa detsamma i Brynäs nu. Efter de tuffa skadorna på stjärnspelarna Anton Rödin och Greg Scott ser det mer och mer ute som om Brynäs slutit sig samman som grupp.
Klyschan ”Vi mot världen” tycks funka och jag tror det också passar Brynäs bra i det läget man är i.
Sex av nio poäng, trots skadorna, är en stark vecka från Anderssons gäng.

Veckans… Debut
Linköping tog en tung skalp mot Frölunda i tisdags efter att man parkerat den berömda bussen vilket är ett annat ord för att prioritera det defensiva. Nyförvärvet från Skellefteå Tyler Morley visade upp en offensiv som man inte såg skymten av i Skellefteå och stod för ett mål och en assist.

Veckans… Jubilar

https://twitter.com/cmoresport/status/1352975201840099330?s=20

Veckans… Ödmjukaste
Jag för visserligen inga noteringen eller har ett protokoll på de mest ödmjuka spelarna i SHL.
Men nog tusan måste sympatiske Jonas Arntzen ligga med högt där uppe?
Oavsett om han stått för den ena prakträddningen efter den andra är han mest glad för att få vara med och berömmer hellre laget och vid tidigare intervjuer också sin målvaktskollega Jhonas Enroth.

https://twitter.com/cmoresport/status/1353019428720566272?s=20

Veckans… Räddning

https://twitter.com/cmoresport/status/1352332323715489794?s=20

Veckans… Straff

https://twitter.com/antonj85/status/1351625674533048321?s=20

Veckans… Propp

https://twitter.com/cmoresport/status/1352992177488596995?s=20

Veckans… Podd

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström