Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Han saknar spelsinne men inte en offerkofta

Skellefteås Darren Nowick var i händelserna centrum efter den tackling han delade ut på Greg Scott under gårdagens match mellan Brynäs och Skellefteå.
Vad som i grunden är ett större problem än själva tacklingen är att Darren Nowick tillsynes är i helt avsaknad av allt vad spelsinne heter.
Det gör honom till en farlig spelare på isen.

Jag har genom åren vid flertalet tillfällen försökt bryta ned tacklingar för att dels ge min syn men också med en ambition och tanke att det kan vara utbildande. Numera sker det inte speciellt frekvent eftersom jag har märkt att det inte ger speciellt mycket när argumentationen alltid landar kring vilka känslor och sympatier man har för ett specifikt lag.
Se bara på gårdagens snackis och den tackling som Derren Nowick delade ut på Greg Scott.


Jag har läst diversere kommentarer om att Greg Scott borde haft huvudet upp och att mycket ansvar ska läggas på honom för att han inte är beredd.
I det här fallet tycker jag det är orättvist eftersom Scott initialt (strax innan tacklingen) har ryggen ut mot plan dit han anslutit för att hjälpa sin medspelare i en defensiv situation för att återta pucken.


I samband med att Gregg Scott vänder upp i banan har Darren Nowick, i ett tidigt skede, beslutat sig för att fullfölja tacklingen vilket han har all rätt till att göra. Scott är en uppenbar puckförare och således tacklingsbar.
Nowick väljer att tackla i ett läge där han har över en sekund på sig, vilket i sammanhanget är god tid, att värdera situationen och det är här det stora problemet ligger.
Nowick saknar spelsinne när han väljer att fullfölja trots att han är fullt medveten om att Greg Scott inte ser honom och det är någonstans det här diskussionen måste landa i.
Ska Nowick behöva satsa så jäkla mycket med stå pass stor risk för sig själv (matchstraff och avstängning) och framförallt för Scott vars karriär kan vara över?
Det är här ordet respekt kommer in och något som de gamla hockey-dinosaurierna blandar ihop med att vi tar bort tacklingar från spelet.
Darren Nowick äger situationen och det som är viktigt att faktiskt förtydliga är att Greg Scott inte gör någon hastig rörelse som sätter honom i en mer sårbar position (tex böjer sig ned eller vänder sig om) efter det att Nowick har påbörjat sin tackling.
Det är enligt min uppfattning inte heller en tackling som sker rakt framifrån där eventuell kontakt med huvudet kan vara oundvikligt.
Därför kan jag, utan minsta skrupler, konstatera att Darren Nowick helt saknar spelsinne och respekt för sina motspelare vilket gör honom till en farlig spelare på isen.
Jag klarar mig gott utan den här typen av smällar. Jag gör verkligen det och hade inte haft något emot om den fått granskas av Disciplinnämnden eftersom jag anser att det, med neutrala glasögon, går att se att smällen tar uppemot huvudet på Scott.

Samtidigt som Greg Scott låg i ett nedsläckt rum med en hjärnskakning och enligt uppgifter mådde väldigt dåligt satte Derren Nowick på sig en offerkofta av sällan skådat slag.
Till lokaltidningen Norran sa Nowick bland annat:
”Jag vet inte om de har något emot mig, men det känns som att ligan har något emot mig”

Han sa sedan vidare:
När jag kommer in till matcher vill jag nästan inte ens spela fysiskt nu och det är frustrerande för det är mitt sätt att spela. Det är hockey vi spelar och då måste man få tacklas hårt men sjysst”.
Jag tycker det är osmakligt.

Jag älskar tacklingar och anser att det är en härlig krydda till sporten. Jag är dock inte av åsikten av att svensk hockeyn är i avsaknad av fysiskt spel eller känslor för den delen.
I jämförelse med för tio år sedan har det såklart skett en del och tur är väl det.  För inte fan vill vi ha smällar likt den Scott fick igår eller den som Oscar Sundh fick för den delen. Smällar som kan släcka karriärer och ge men för livet.
Min känsla när fysiskt spel kommer på tal är att många har åsikter om dess existens.
Men skilj på äpplen och päron här.
Spelförstörande moment, som svensk hockey inledningsvis tog krafttag mot, har inget med fysiskt spel att göra. Tacklingar är fortsatt en del av spelet som jag ser regelbundet. Jag är dock enig i att tacklingarna på öppen is inte är lika frekventa som tidigare men det har enligt mig inget med reglerna att göra utan mer att det är en stor risk att gå bom när spelet går så pass snabbt och att det därför kan kosta baklängesmål.
Det är bara titta på en valfri JVM- eller VM match för att se att det fysiska spelet i form av tacklingar inte är mer frekvent där än i svensk hockey.

Till sist. Behaga inte att komma med motargument om att spelarna kan titta ned i isen för att på så sätt göra sig icke tacklingsbara. Så funkar det inte. Det vet du innerst inne också.
Alla ilskna, förnärmade och arga Skellefteåfans som nu tänker kasta er på tangenterna.
Lek med tanken att det var Johan Alcén som tacklade Joakim Lindström och fundera en vända hur ni hade resonerat då.
Fortfarande jämförelsen med innebandy?
Tänkte väl det.

Tack för att ni tog er tid

Sanny