Sanny Lindströms blogg

Fem olika personligheter att ta hänsyn till

Lag i motgångar har många utmaningar framför sig och jag har själv sett hur förluster kan splittra en grupp. Klarar man som lag och individ att ta sig ur motgångar går man i regel stärkta ur dem. Min erfarenhet är att man lär sig mycket mer om sig själv och sina lagkompisar när det är som allra tuffast.

Ikväll möts Linköping och Brynäs vilket går att beskriva som ett krismöte. Linköping har som bekant redan dragit livlinan och sparkat Bert Robertsson medan Brynäs fortsatt har svårt att få spelat att fungera under nye tränaren Peter Anderssons ledning. Ni har säkert hört spelare och ledare prata om att visa karaktär, jobba för laget, alla ska bidra och aldrig ge upp.
Det som blir tydligt vid motgångar är att det utkristalliseras olika karaktärer i en grupp som hanterar motgångar väldigt olika. Det gäller därför för ledarna och spelarna att ha förståelse för en grupps personligheter och framförallt hur varje individ reagerar på motgångar.
Oavsett om det är på en ”vanlig” arbetsplats eller i ett hockeylag så finns det olika personligheter att handskas med som alla måste dra åt samma håll för att nå framgång.

– Den ansvarsfulla

Tar stort ansvar både på och utanför isen något som kan hämma hans egen prestation. I stället för att ta enkla beslut på isen så spelar den ansvarsfulle ofta för svårt och är ibland överambitiösa.
Den ansvarsfulle tränar extra, är noggrann i sin förberedelse och är väldigt lojal vilket gör honom uppskattad och förtroendeingivande i gruppen.

– Den naturliga ledaren

Fokuserar på kortsiktiga mål och framsteg i tuffa perioder och stärker på så sätt initiativ och handlingskraften i gruppen. Genom att varje dag, steg för steg, hantera och lösa de möjligheter, uppgifter och prövningar som dyker upp är det en person som alla ser upp till.
Är ofta den som står upp och svarar på tuffa frågor i media.

– Medgångsspelaren

Tar stor plats och ansvar när laget spelar som bäst och han själv står i rampljuset. Försöker ta tag i spelet och visa upp en positiv attityd, har svårt att vara trovärdig då hans besvikelse över sin egen prestation är större än lagets förluster.
Är oftast glad, positiv och ser möjligheter de gånger han själv gjort poäng.

– Den obrydde

Kan uppfattas som disträ och ibland lite flummig. Svävar aldrig i väg vid framgångar och är ofta väldigt ödmjuk. Har en förmåga att kunna stänga ute negativ energi och inte påverkas av skriverier eller jobbiga förluster.
Är den spelaren som presterar bäst när laget har det som allra tuffast.

– Den osäkra

De här personerna är de de mest svårhanteliga vid motgångar. Om han själv presterar dåligt och i värsta fall fått kritik eller blivit bänkad söker han upp andra spelare som är i liknande situationer. Den här typen av personer kan skapa ett problem internt i gruppen och därför är det ett måste att ha fler naturliga ledare och ansvarsfulla spelare som tar hand om omklädningsrummet.

Kaptenerna Anton Rödin och Jonas Junland hat ett stort ansvar att få ihop sina respektive lag för att ta sig ur- och gå stärka från motgångarna. Foto: Bildbyrån

* * * * * * * * * * * * *

Jag har själv spelat ångestmatcher likt den som mellan Linköping och Brynäs ikväll. Mycket handlar om en mental närvaro och att kunna leva i nuet samt att få en grupp att acceptera läget och jobba tillsammans.

Full omgång väntar ikväll. Underbart.
Klockan 18:30 kan ni följa det senaste på Cmore.

Tack för att ni tog er tid

Sanny