Sanny Lindströms blogg

Mer handlat om en tidsfråga

Den nysatsning som Linköping skulle göra med Bert Robertsson som tränare fick aldrig fäste eller den effekt man hoppats på. Bert var tänkt att komma till Linköping för att sätta sin prägel på laget, förändra en kultur och en självbild.
Med endast 20 trepoängare på 78 matcher, under drygt ett och ett halvt år i LHC, var tiden kommen. Det sportsliga resultaten har varit för dåliga och det kan ingen blunda för.

Fjolårets säsong var lite av en smekmånad för Bert Robertsson och någon massvis kritik fick varken han eller Linköping utstå trots att man missade det inställda slutspelet.
Någon kritik fick inte heller Linköpings General Manager Niklas Persson vars första rekrytering var att anställa Bert Robertsson som han nu tvingats sparka. Klart det är ett gigantiskt misslyckande.
Samtidigt ser jag det som en styrka att svälja all form av prestige och stolthet och göra det som är bäst för föreningen.
För här och nu har man nått vägens ände. Spelet fungerar inte, energin och glädjen har inte funnits där.
Det här lagerbygget har underpresterat grovt och vad som är den underliggande orsaken till det är svårt att lyfta fram utan att dagligen ha insyn i verksamheten.
Bert Robertsson var anställd som huvudtränare och har således haft det ytterst ansvaret och det är hans jobb att få en struktur i spelet något som han inte lyckats med under hans tid i Linköping.

Jag tyckte mig se en klar uppryckning hos Linköping i samband med det ofrivilliga uppehållet man fick till följd av mer eller mindre hela laget däckats av Covid i mitten av oktober.
När gruppen återsamlades fanns det tid och plats att analysera starten på säsongen och där gjordes an grov analys av läget. Det ska då ha diskuterats, stöts och blötts och även framkommit kritik mot Berts spelsätt och hans ledarskap. Även om han själv har pratat om ”högt till tak” upplevde många att det inte fanns utrymme att ifrågasätta eller diskutera detaljer i spelet som kunde förbättras. Det fanns också en otydlighet kring Berts sätt att förmedla det taktiska.
När Linköping återupptog matchandet efter ca tre veckors uppehåll upplevde jag att spelet blev bättre och det som spelarna tryckte på vara att man skulle spela mer med pucken bakifrån istället för att snabbast möjligt ta sig ur egen zon och genom mittzon. Försvarsspelet var också mer aggressivt vilket gav resultat.
På slutet tycker jag energin gått ned igen. Spelet har hackat och någon tillstymmelse till struktur eller kreativitet har inte gått att skåda.
Ser jag på lagbygget är det en missräkning att Linköping varit så dåliga och det förvånar mig därför inte att det får konsekvenser.

Jag tror säkerligen att Bert bidragit med positiva saker och höjt träningsnivån från hur det såg ut säsongen innan han anslöt.
Men något jag tror Robertsson har lärt sig från sin sejour i Linköping är att han vid nästa eventuella uppdrag som huvudtränare måste plocka med och välja ut sina assisterande tränare.
Under den förändring som han velat göra med Linköping krävs det att fler delar exakt den visionen och står upp för den.
Vad som jag dock fortfarande är frågande till och haft svårt att analysera är vad Bert stått för och framförallt hur det visat sig på isen. Det finns faktiskt ingenting i spelet som jag känner att Robertssons satt sin prägel på. Jag har också svårt att se att man om något år kommer att prata om saker som Bert implementerade och förändrade i Linköpings spel.
Det måste man vara ärlig att säga.

Det går inte heller att blunda för det faktum, att under Bert Robertssons tid i Linköping, är det bara Leksand, Brynäs och Oskarshamn som varit sämre poängmässigt.
Gemensamt för dessa lag är att alla har sparakt tränare under den period som Robertsson varit huvudtränare i Linköping.
Jag kan därför inte säga att det här kom som en överraskning utan att det mer handlat om en tidsfråga.

En besviken Bert Robertsson efter förlusten mot Malmö igår.Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny