Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

I er position får ni inte gissa

Disciplinnämnden är en instans som genom åren fått utstå hård kritik. Jag har själv, för några år sedan, varit skarpt kritiskt till deras jobb för att det då var väldigt svårt att förstå eller förutspå eventuella straff.
Numera är nämnden stringent, snabbfotad, har en tydlig röd tråd och ofta rätt tydlig.
Idag gav Disciplinnämnden ett väldigt hårt straff till Modos kapten Brendan Mikkelson efter att man gissat och spekulerat. Det är saker som en Disciplinnämnd inte borde göra i synnerhet efter det fina jobb man gjort under de senaste åren.

Att det råder delade meningar kring tacklingar och avstängningar är direkt ofrånkomligt. Jag tycker dock att svensk hockey till stor del skapat en ganska stor samsyn på tacklingar gentemot hur det såg ut för några år sedan.
Disciplinnämnden har också hittat en bedömningsnivå som jag förstår, baserat på direktiven man fått, vilket skapat ett större förtroende för dem. Därför är jag väldigt förvånad när nämnden skriver i sin dom mot Modos Brendan Mikkelson att ”den första kontakten sker mot huvudet på motspelaren”.
Det är om inte en lögn så åtminstone en ren gissning och den typen av arbete trodde jag nämnden sedan länge slutat med. Det finns inga bilder som stärker det och heller inga bilder som nämnden har tillgång till. När det sker en förseelse så begär, i det här fallet Hockeyallsvenskan, in material på situationen i form av alla kameravinklar som finns tillgängliga.
Det är exakt samma kameravinklar som visas på Cmore. Vid en uppmärksammad situation som denna ansvarar matchproduktionens bildproducenten att du som tittare ska få se de bästa tänkbara bilderna. När situationen vevas flera gånger och sedan också plockas upp i studion efter perioden så har Bildproducenten garanterat visat alla vinklar som finns att tillgå.

https://twitter.com/cmoresport/status/1324077998283362306?s=20

Och av dessa vinklar så finns det inget stöd för det som Disciplnnämnden hävdar i form av att den första kontakten sker mot huvudet på motspelaren. Det ger snarare stöd att den intitala kontakten sker mot axeln och det går överhuvudtaget inte att säga att den tar i huvudet.
Jag tycker det är svagt att då formulera sig som Disciplinnämnden gör och just den typen av saker gör att folk rent generellt kan tappa trovärdigheten för deras jobb.

Jag tänker inte ge mig an att analysera själva tacklingen som sådan. I grunden av den enkla anledningen att jag inte anser att bilderna i sig är tillräckligt bra. Det kanske låter pretentiöst men skriver jag nåt och försöker ge en bild av en situation vill jag göra det med trovärdighet.
Men den ska absolut inte rendera i fyra matchers avstängning.
Så mycket kan jag säga.
Men det är klart. Börjar man gissa hit och dit var tacklingen träffar så kan man säkert tycka fyra matcher är befogat.
Skulle Disciplinnämnden fått tillgång till egna bilder som tex någon privatperson filmat så tycker jag Modo ska kräva att få se dem. Om inte så tycker jag att Modo bör markera och säga ifrån.

Modo tvingas klara sig utan sin kapten Brendan Mikkelson i fyra matcher  Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny