Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Han har varit bäst

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #4

Målvakt:

Arvid Holm Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Färjestad reste till Skellefteå i torsdags med ett stukat självförtroende och med en ambition att spela tight defensivt. Den enskilt största anledning att Färjestad endast förlorade med 1-0 stavas Arvid Holm som var fullkomligt fenomenal. Skellefteå trummade på och ägde matchen från början till slut och Holm stod för sin bästa match någonsin i SHL. Den insatsen följdes upp med att Holm höll nollan mot ett offensivt begåvat Frölunda i lördags.

Bubblare: Samuel Ersson Brynäs

Backar:

Gustav Backström Örebro

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Det har, med all rätt, varit mycket snack om Örebros kompetenta backsida och blickarna har då riktas mot Robin Salo, Rasmus Rissanen, Kristian Näkyvä och Nick Ebert som i olika kategorier är toppbackar i serien. När Ebert, Näkyvä och Rissanen saknats har Gustav Backström, lite i skymundan, klivit fram och spelat lysande. Den gångna veckan var Backström en klippa över hela banan och har stått för ett gediget och uppoffrande spel. Jag skulle sträcka mig så långt att säga att Backström varit en defensiv härförare för Örebro den senaste veckan.

Pontus Näsén Oskarshamn

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

När Oskarshamn i fjol värvade Pontus Näsén från Vimmerby i Hockeyettan jämfördes han med Växjös superback Joel Persson. Det är först i år jag förstår liknelsen.
Sättet som Näsén styrt och ställt på Oskarshamns offensiv blålinje i år har till och med överglänst Joel Persson. Näsén har rörligheten, spelsinnet och skottet som han nu utnyttjar när han tagit- och fått förtroendet att leda ett powerplay.
Hans förmåga att få alla att förvänta sig ett slagskott från blålinjen samtidigt som han öppnar höften för att istället slå en slagskottspassning i sidled är få i seriens som behärskar.

Bubblare: Nolan Zajac Oskarshamn, Arvid Lundberg Skellefteå

Forwards:

Marek Hrivík Leksand

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Höstens bästa spelare är nu också med i veckans lag. Med SHL mått mätt är det här så nära man kan komma en komplett spelare.
Hrivík centrar lagets framgångsrika förstakedja med Carter Camper och Peter Cehlárik och står alltid för ett hårt arbete likväl som han  kan bryta mönstret med små oväntade saker med en förmåga att göra sin omgivning bättre.
En detalj jag noterat och gillar hos Hrivík. Efter segermatchen mot Rögle i lördags stod han kvar sist på isen och klappade om alla spelare innan han själv gick av isen. Sånt gillar jag när jag ser och för mig är det ett tecken på en lagspelare.

Dick Axelsson Djurgården

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Djurgården tog en mycket viktig seger i lördags mot HV71 och en av matchens bästa spelare var Dick Axelsson. Jag tycker också att Axelsson var en få som stack ut någorlunda mot Linköping i vad som kan ha varit säsongens sämsta hockeymatch. Axelsson kommer att vara än viktigare för Djurgården i år än tidigare och med prestationer likt den i lördags finns möjligheter för stockholmarna att börja klättra i tabellen.

Jonatan Berggren Skellefteå

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Höstens succéspelare är tveklöst Skellefteås Jonatan Berggren. Att talangen funnits där lär inte ha undgått någon men som en följd av flertalet skador har det tagit sin tid för Berggren att visa upp det på SHL-nivå.
Den gångna veckan har återigen varit stark där Berggren numera dominerar i det offensiva spelet och tar pucken mot mål och kommer till flera farliga lägen än tidigare. Nog för att han setts som en talang men att han skulle vara så här bra och dominant var inget jag såg framför mig inför säsongen.

Bubblare: Pontus Holmberg Växjö, Jack Drury Växjö, Sebastian Strandberg Djurgården.

Coach:

Klockare/Hedlund/Falk/Holm Skellefteå

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Skellefteå är den enda lag som saknar en huvudtränare men det tycks fungera bra ändå. Skellefteå har svarat för ytterligare en stark vecka med sju poäng på tre matcher. Den enda förlusten kom i måndags på straffar borta mot Frölunda.
Mot Färjestad i torsdags var det en spelmässig överkröning medan man i lördags vände ett 2-0 underläge till seger mot Linköping.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Luleås Jesper Wallstedt gillar inte att kallas för supertalang men jag tror dessvärre, för hans del, att han nog måste börja vänja sig vid det. Wallstedt svarade för en lysande insats i torsdags mot Örebro och stod för den ena högklassiga räddningen efter den andra.

Veckans… Nollor
Skellefteås Arvid Söderblom höll karriärens första nolla i torsdags mot Färjestad medan Arvid Holm höll säsongens första nolla för Färjestad.

Veckans… Hattrick
Under den gånga veckan visade HV’s Fredrik Forsberg prov på sitt fruktade skott när han smällde in ett hattrick mot Malmö i torsdags. Det var masens första hattrick i SHL.

Veckans… Det finns nåt här
Växjö har under säsongsinledningen haft svårt att producera offensivt trots att man skapat tillräckligt med lägen för att kunna göra fler mål.
När Sam Hallam valde att byta plats på Emil Pettersson och Martin Lundberg var det för att få fler produktiva enheter där Pettersson och Jack Drury eventuellt skulle kunna hitta kemi. Den kedjan börjar så sakteliga att utvecklas till något väldigt intressant och kanske, kanske får man nu också igång, tedjelänken i kedjan, Jakob Forsbacka-Karlsson. Kedjan var smålänningarnas bästa under veckan och här har man kanske hittat ett offensivt vapen som man så väl behöver.

Veckans… Comeback
Det var skönt att se Leksandsbacken Jonas Ahnelöv tillbaka i spel igen efter den otäcka skada han ådrog sig under försäsongen.
Ahnelöv är en viktig back och pådrivare som kommer att kunna göra skillnad för Leksand.

Veckans… Tryck
Att 50 personer på läktarn kan skapa sådant tryck är ändå imponerande något jag på nära håll såg i både Örebro och Växjö under veckan.
Men än så länge är det ingen slår den röststarka skara som Oskarshamn har på läktarn under sina matcher.

Veckans… Äntligen
Det har tjatats och ältats fram och tillbaka. Varför gör inte Joakim Lindström mål, är han slut, varför ser inte lika bra ut som tidigare år har varit några av frågeställningarna.
Jag tror därför det var rätt skönt för Lindström att göra säsongens två första mål i måndags borta mot Frölunda och få tyst på det snacket.

Veckans.. Egoist 
Att man som spelare är besviken över att ha blivit bänkad köper jag alla dagar i veckan. Att man som spelare går ut och uttalar sig på det sätt som Färjestads Jonathon Blum gjorde efter att ha bänkats mot HV71 och Linköping är rent ut sagt själviskt och direkt idiotiskt.
Blum sa bland annat följande till Värmlands Folkblad:
”Jag är ingen svensk spelare så jag har ingen säker plats i den här ligan de kommande tio åren. Jag är en import, och importer får kontrakt genom att göra mycket poäng och spela mycket. Ur ett själviskt perspektiv måste jag se på hur jag kan försörja min familj. Om det inte funkar här måste jag hitta någon annan plats där det funkar. Jag har inget kontrakt nästa år och måste spela lite för mig själv också. Ingen vill ha en import som inte gör några poäng.”

Då ska man ha i åtanke att Färjestad, ett lag med ambitioner om guld och ett förväntat topplag, inlett svagt och att då uttala sig som han gjorde ställer jag mig oförstående till. Om det inte varit för den nuvarande pandemin och problemet att göra sig av med ett kontrakt är jag övertygad om att Blum gjort sin sista match i Färjestad.
Blum uttalade sig vidare:
”Jag måste kunna ställa mat på bordet till mina barn, tänka på deras framtid. Och om man spelar 12-13 minuter per match och inte några offensiva situationer kommer det märkas på nästa kontrakt. Det kommer bli svårt att få ett nytt jobb.”

Någon kanske bör berätta för Herr Blum att han faktiskt spelat under sin nivå och att hockey fortsatt är en lagsport där man når framgångar genom att jobba tillsammans i grupp och därifrån ges möjligheter att skina.

Veckans… Podd
Hittar ni som vanligt där poddar finns 

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström