Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

En stjärna är född

Efter att ha sett Luleås 17-årige målvakt Jesper Wallstedt på nära håll de två senaste matcherna kan jag redan nu slå fast. Hypen som varit runt honom under flera år är befogad. Den här killen kan bli hur bra som helst

I lördags såg jag Jesper Wallstedt spela live i SHL för första gången och med tanke på det jag tidigare sett och hört var förväntningarna stora.
Igår mot Örebro fick Wallstedt chansen igen och visade återigen upp ett spel som imponerade stort. Efter att nu på nära håll sett honom i två raka matcher kan jag skriva under på att det här är en talang utöver det vanliga.
Wallstedts styrka är att han har kontroll över situationerna, läser spelet bra, hittar puckarna vid skottlägen och framförallt så släpper han få returer.
Luleå kommer säkerligen att matcha Wallstedt försiktigt i och med att man har rutinerade David Rautio att tillgå. En liten övervikit av matcherna lär gå till Rautio men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det är Wallstedt som är förstavalet framåt våren.
En förnuftig matchning kommer ge Wallstedt ett lugn att kunna växa in i SHL och den mentala anspänning det ändå är att spela i SHL kontra juniorhockey.

Många har ofta sagt att Luleås strikta försvarsspel gör målvakterna bra.
Det är såklart en sanning med modifikation.
Sett till de senaste matcherna har Jesper Wallstedt satts ordentligt på prov.
Luleå har, framförallt igår mot Örebro, släppt till ovanligt många chanser emot sig i form av tre mot två eller två mot en ensam back.
Det hör inte till vanligheterna. Det har å andra sidan gett Jesper Wallstedt möjlighet att briljera och visa upp ett spel som man sällan ser hos en 17-åring,

Sverige har aldrig tidigare haft en målvakt som valts NHL-draftens förstarunda.
Jesper Wallstedt har all förutsättningar att ändra på det och fortsätter han på den redan inslagna vägen kommer han garanterat att väljas rätt tidigt i den första rundan.
Det säger en del om vilken talangfull målvakt han är.
Luleås två heltidsanställda målvaktstränare, Gusten Törnqvist och Linda Blomquist kan sträcka på sig och lägga till ytterligare ett namn på målvakter som dem varit med och fostrat de senaste åren. Det börjar bli en del men ingen är i närheten av samma talang som Jesper Wallstedt.

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Till sist. Jesper Wallstedt må vara den största talangen men sett till det spel som Brynäs Samuel Ersson visat upp på slutet så är det svårt att argumentera mot att han är seriens just nu bäste målvakt.

Tack för att ni tog er tid

Sanny