Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Ingen vet hur framtiden kommer se ut

Ni minns i våras hur SHL-klubbarna var överens om ett värvningsstopp strax efter att hockeysäsongen ställdes in va?
Hur det gick med den saken minns vi.
Klubbarna öste på och fortsatta att värva, såklart med hjälp av externa finansiärer (host, host).
Den här gången har man på riktigt förstått innebörden och den brutala verklighet vi lever i och den utmaning vi står inför.

Jag är inget fan av att man kollektivt tar beslut likt detta utan ser det mest som ett underbetyg till många av sportcheferna som man inte anser klarar av frestelsen av att värva. Och visst. Jag förstår att den infinner sig när man ställs inför beslut om att värva spelare för att bygga på den trupp som man ska ha nästa år.
Nu står klubbarna inför en utmaning av sällan skådat slag och därför måste man agera vilket nu samtliga klubbdirektörer kommit överens om. Jag köper att man gör som man gör men nu bildas något som går att likna vid en form av kartell som i grunden strider mot den fria arbetsmarknaden. Men samtidigt är det viktigt att trycka på att det är samtliga 14 klubbar som fattat detta beslut och inget som kommit centralt från SHL.
Klubbarna har helt enkelt valt att pausa alla rekryteringar inför kommande säsong eftersom det är för stora pengar, för stora osäkerhetsfaktorer när ingen vet hur framtiden kommer se ut.
Jag tycker det tyder på en sundhet och ett ansvarstagande.
Om restriktioner kring publik kommer att lätta, pandemin avta (säger man ens så?) och ekonomin hos klubbarna blir bättre kan klubbarna säkert omvärdera detta beslut.
Samtidigt kommer agenter fortsatt försöka sälja in spelare inför kommande säsongen där sportchefer säkert kommer att skriva kontrakt med spelare likväl. Jag tror trots allt en del sportchefer kommer få svårt att motstå lockelsen av spelare dem kanske annars inte skulle ha en chans att värva och således göra avtal vid sidan som man presenteras långt mycket senare.
Jag tror tex inte att Färjestads sportchef Peter Jakobsson, som har 18 avtal som löper ut, kommer att sitta hela våren med armarna i kors. Även om jag i grunden tycker det är sunt att kyla av marknaden med ett beslut likt detta kan nog överenskommelsen rinna ut i sanden eftersom man som klubb står sig själv närmast och gör det som passar en själv bäst.
Jag tror till och med att några klubbar kan försöka att utnyttja möjligheten i och med att det är mindre konkurrens om de kontraktslösa spelarna.
Samtidigt är det ett mindre problem i dessa tider och på det stora hela kan jag konstatera att det trots allt är bra och sunt att lägga värvningarna på is.

Om det här efterlevs så kyler det av markanden rejält vilket är positivt i dagens läge. På sikt kanske man också skulle kunna kommer överens om att inte rekrytera spelare från varandra förrän ett specifikt datum. Det kanske också skulle ta bort lite av den hets som råder i ett väldigt tidigt skede.

Fotnot: Juniorer som spelar 100 minuter kommer fortsatt att kunna skriva på det rookiekontrakt som förhandlats fram mellan spelarfacket SICO och SHL. Således innefattar inte rookieavtalen restriktionerna om kontraktsskrivning inför kommande säsong.

”Skuggan” är en av sportcheferna som fått värvningsförbud inför kommande säsong. Foto: Peter Skaugvold BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny