Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Det lär svida

Med dagens dom som ger Simon Önerud och Daniel Bertov böter har svensk hockey med all önskvärd tydlighet signalerat att spelarna ska använda halsskydd.
Kanske var det den sista utvägen för spelarna att förstå?

Så sent som för några veckor sedan fick Leksands Jonas Ahnelöv en skridsko mot halsen. Ahnelöv hade tur i oturen och snittet ska tydligen ha varit millimetrar från att få förödande konsekvenser.
Användandet av halsskydd hos spelarna är i grunden slapphänt och mycket upp till individen trots att det är obligatoriskt för alla spelare att bära.
Som en sista utväg att få spelarna att förstå kommer man nu att anmäla spelare som inte bär halsskydd till Disciplinnämnden.
Nämnden får bilder och ska sedan fastställa huruvida en spelare burit halsskydd eller ej.
En del av mig tycker ansvarat borde ligga helt på klubbarna och SHL att se till att spelarna bär halsskydd.
Jag tycker inte att Disciplinnämnden ska lägga tid på sånt här men som jag förstått det är det en sista utväg till att spelarna ska förstå och acceptera kravet om halsskydd.
Och det är klart, 5000 kr svider på rätt bra.
Det är tämligen enkelt för alla i det här fallet och se vem eller vilka som inte bär halsskydd och därför måste man också vara väldigt stringent i sina anmälningar.
Men. En del av dagens halsskydd, som är godkända av leverantörerna, sitter ganska löst och kan ibland röra på sig.
Det handlar om en bekvämlighetsfaktor hos spelarna som inte fäster det fullt så hårt.
I fallen med de dömda Simon Önerud och Daniel Bertov tyckte jag mig se duon använda halsskydd under matchen något som de också säger sig gjort i anmälan.
Med detta i åtanke kommer flera spelare att fällas eftersom halkskyddet kan flytta på sig så till vida det inte bärs som en polotröja.

Men samtidigt har det under åren varit för slapphänt och ett problem som ingen har velat ta i på allvar.
Domarna är tillsagda att se över spelarnas utrustning i samband med matchstart men är det verkligen deras jobb? Varken spelare, klubbar eller SHL har heller tagit tag i det.
Då är väl den sista utvägen Disciplinnämnden även om jag tycker att dem ska fokusera på annat.
Samtidigt. En olycklig situation med en skridsko upp mot halsen på en spelare som inte använder halsskydd. Det kan låta dramatiskt men det kan faktiskt kosta liv.
Se till att ni bär halsskydd och se också till att det sitter ordentligt.
Det kan som sagt rädda liv

Till sist. Det är fritt fram att håna Disciplinnämnden hur mycket ni vill. Men det är knappast nämndes önskan eller beslut att behöva bedöma huruvida spelare bär sin utrustning på ett okej sätt eller ej. Jag tror nog dem helst sluppit det faktiskt.

Simon Önerud får böta 5000 kr efter att han inte burit halsskydd på ett korrekt sätt.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny