Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Får sällan den respekt han förtjänar

Det sägs ofta att målvakterna är mer än halva laget.
En sliten klyscha men likväl går den inte helt att förbise.
Jag kan inte minnas sist ett lag slutade i toppen av tabellen, vann SM-guld eller överträffade förväntningarna med en medelmåttig målvakt.
Idag har jag listat kategorin spelare som är lagets viktigaste och plockat fram, vad jag anser vara, seriens fem bästa målvakter.

5- Samuel Ersson Brynäs

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Statistiken från Erssons debutsäsong i SHL skrämmer ingen men samtidigt ska man i det här fallet inte stirra sig blind på den.
För helt ärligt. Så virrigt, ofta i avsaknad av struktur och ibland håglöst som försvarsspelet såg ut i fjol fanns inte riktigt förutsättningarna för Ersson att briljera. Samtidigt ska man ha klart för sig att Ersson gjorde det förbannat bra och i synnerhet i slutskedet av säsongen när han blev den uttalade ettan.
Jag är övertygad om att Ersson kommer ges möjligheten att visa än mer i år framför ett försvar, som under ledning av Peter Andersson, kommer vara mycket stabilare.
Erssons styrka är att han är väldigt kylig i målet trots sin ringa ålder och enligt målvaktsgurun Petter Rönnqvist är Ersson en synnerligen kompetent hybridmålvakt. Fördelen med denna stil är att den inte är så förutsägbar (robotliknande) som butterfly stilen. Det ger möjligheten till mer kontroll över pucken och färre returer. En högre kroppshållningen ger också snabbare sidoförflyttningar. Det sammamfattar Erssons spel rätt bra.

4- Niklas Svedberg Djurgården

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Fjolårssäsongen var en gruvlig revansch efter debaclet med Timrå året dessförinnan. Svedberg gick från att vara ifrågasatt till Djurgårdens viktigaste spelare. Faktum är att Svedbergs storspel gav Djurgården flertalet poäng framförallt under en period när spelet hackade rejält.
Det känns som om Svedberg är en person och spelare som behöver lite extra laddning inför sina matcher för att prestera på topp. Det har om inte annat hans slutspelsinsatser med Brynäs och både i KHL och AHL tidigare visat. Jag tror han fick den tändningen av att spela för klubbens i hans hjärta och med familj och vänner på läktarn. Det kan vara en stor del i att han svarade för en så pass stark comeback i fjol.

3- Jhonas Enroth Örebro

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

På sitt CV har Jhonas Enroth 153 NHL matcher, 134 KHL matcher, VM guld och OS silver. Trots det är han aningen bortglömd här hemma.
Visst. Senast han spelade i SHL, bortsett från tolv matcher i Örebro våren 2019, var med Södertälje 2007-2008. Av den anledningen har Enroth en del att bevisa men samtidigt är jag övertygad om att han kommer vara en av seriens absoluta bästa målvakter.
Enroth är en lugn person både på- och vid sidan om isen. Han läser spelt bra, står upp lite längre än många andra målvakter i dagens hockey och spelar aldrig på chans eller gör något förhastat.
Under sina år i KHL har Enroth visat att han behärskar mycket speltid och ser jag på hur Örebro byggt sin målvaktssida råder det in gen tvekan om att han lär stå bortåt 40-45 matcher i grundserien.

2- Gustaf Lindvall Skellefteå

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Det var först i fjol som det ordentliga genombrottet kom. Inför säsongen fanns det en stor tveksamhet från min sida huruvida Gustaf Lindvall var en målvakt att förlita sig på i SHL. Jag har sett på Lindvall som en habil andramålvakt men inte i närheten av att ta rollen som förstemålvakt.
Men oj så fel jag och många med mig hade.
Lindvall gick inte bara in och var bra utan han var helt enkelt bäst av samtliga målvakter sett över hela säsongen och prisades också som seriens bästa målvakt på SHL-Awards.
Lindvall har gått den långa vägen och har härdats vilket skapat en vilja och driv att slå igenom som inte ska underskattas. Han är välskolad och jobbar väldigt metodiskt i mål.
En som förtjänar stort beröm för Lindvalls utveckling är Skellefteås målvaktstränare Krister Holm.
Det ska bli intressant och se om Lindvall kan följa upp fjolårets succé och prestera på samma nivå även i år.

1- Oscar Alsenfelt Malmö

Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Ska jag på förhand plocka ut en spelare som är allra viktigast för sitt lag i hela serien skulle jag tveklöst välja Oscar Alsenfelt.
Under flera års tid har Alsenfelt burit Malmö på sina axlar och lär så få göra även i år i en ännu större utsträckning.
Alsenfelts styrka är hans förmåga att läsa spelet vilket kombinerat med hans snabbhet, sinnesnärvaro och ibland okonventionella spelstil gör honom svår att överlista. Det som gör Alsenfelt auktoritär på isen är förmågan att aldrig ge upp på någon puck och därför kan han ibland bjuda på spektakulära räddningar
Alsenfelt har hållit en väldigt jämn och framförallt hög nivå under sina sju säsonger i SHL men trots det får han sällan den respekt han faktiskt förtjänar.
Oscar Alsenfelt är en av seriens största stjärnor.

Tack för att ni tog er tid

Sanny