Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Tio spelare som får sitt genombrott

Inför varje säsong tappar svensk hockey några av sina bästa spelare till NHL, KHL och den schweiziska ligan.
I år är inget undantag.
Medan många tävlar om att basunera ut att SHL är sämre än någonsin ser jag istället möjligheten till att nya spelare, ofta unga, ges möjligheten att slå igenom och sätta avtryck.

Jag har gått igenom och listat tio intressanta spelare som jag tror kommer få sitt genombrott den här säsongen.

10- Victor Berglund Luleå

Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det är mer eller mindre en garanti att Victor Berglund kommer göra succé eftersom han med rätt stor sannolikhet kommer att paras ihop med Erik Gustafsson. Det är bara se vad Gustafsson betydde för Nils Lundkvist i fjol och Jesper Sellgren säsongen dessförinnan.
Berglund var bra i Modo i fjol och med sin fina skridksoåkning och spelförståelse kommer han kunna anpassa sig snabbt till spelet i SHL. Det enda hindret skulle möjligtvis vara bristen på kilon som kan göra Berglund sårbar i defensiva situationer.

9- Tom Hedberg Brynäs

Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / Cop 222

Jag tycker mig se en helt annan mognad i Tom Hedbergs spel från tidigare år när han kom fram som en stor talang i Leksand och sedan HV71. Åren i Modo har gett ett lugn både på och utanför isen som jag inte tror fanns där tidigare.
I Brynäs kommer Hedberg få möjlighet till en ganska stor roll rätt snabbt. Brynäs är mitt i en fas av förändring under Peter Anderssons styre och då tror jag att en rörlig och modern tvåvägsback som Hedberg kommer få stora möjligheter att lyckas.

8- Pontus Holmberg Växjö

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117

Efter två säsonger i SHL skulle jag med lätthet kunna placera in Holmberg i ett fack som en gedigen SHL spelare som kommer kunna spela i ligan 15 år till. Jag tror dock att det finns mer att få ut vilket Holmberg visade under framförallt de sista två månaderna på säsongen i fjol. Då såg jag en spelare med ett större lugn och en pondus att driva mot mål och skapa ytor samtidigt som han själv var stark på pucken. Visar Holmberg den sidan i år kommer han ta stora kliv och rimligtvis också klättra i hierakin även om konkursen är tuffare i år. Jag är inte främmande för att Holmberg kan göra mellan 25-30 poäng

7- Olle Lycksell Färjestad

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Det råder inga tvivel om att Lycksell har en offensiv uppsida vilket han stundtals visade i Linköping i fjol. Jag har sett flertalet matcher där Lycksell fångat min uppmärksamhet och fått mig att känna att den här spelaren har något extra. Trots det var istiden ofta rätt skral och det var därför inte direkt förvånande när Lycksell valde att lämna Linköping.
I ett Färjestad, som de senare åren fått offensiva spelare att ta nästa steg, borde Lycksell borde kunna hitta en större jämnhet i sina prestationer. Ser jag på Färjestads lag är konkurrensen än hårdare än vad den var i Linköping men samtidigt har man värvat Lycksell för man tror det finns mer att få ut. Det är ingen omöjlighet att Lycksell kan gå in i förstakedjan med Michael Lindqvist och Gustav Rydahl. Det borgar för möjligheter att slå igenom.

6- Adam Wilsby Skellefteå

Tomi Hänninen/Newspix24)© Bildbyrån

Lånades ut till Södertälje i fjol där han snabbt etablerade sig som en toppback i serien. Wilsby var i ärlighetens namn brutalt bra. Fullt i samma klass som tex Mattias Norlinder. Faktiskt.
Jag hoppas att Wilsby får samma möjlighet till istid och roll i Skellefteå i år och inte hamnar i skuggan av mer etablerade spelare. Visserligen är konkurrensen tuff på backsidan men med tanke på hur bra Wilsby var i fjol så finns det möjligheter att verkligen slå igenom på SHL-nivå.

5- Samuel Johannesson Rögle

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Redan i fjol visade Johannesson att han är en exceptionell talang. Har killen ens några nerver?
Han visade ingen som helst respekt och gick in och spelade samma spel som han gjorde i J20 laget oavsett om motståndarna hette Jacob Josefson eller Marcus Nilsson. När jag i fjol pratade med Cam Abbott så flaggade han tidigt på säsongen för Johannesson och lite lurigt sa ”Wait and see”.
Någon månade senare när jag sedan såg honom spelade förstod jag rätt snabbt vad coach Abbott menade. Johanessons fina spel gjorde tex att rutinerade Craig Schira sattes på läktaren.
Med tanke på det tomrum som en viss Kodie Curran lämnar efter sig borde Johannesson kunna ta en ännu större offensiv roll.
Jag sprang på flera scouter i samband med Rögles matcher i fjol och många fäste redan då blickarna vid Rögles nummer åtta.
Det lär fler göra i år

4- Lucas Raymond Frölunda

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Det finns sån råtalang paketerad i Lucas Raymond som vi bara glimtvis fått sett på seniornivå. Att Raymond fick stå på tillväxt i fjol var inget konstigt i sig eftersom konkurrensen om de offensiva platserna var minst sagt tuff.
Den här säsongen förväntar jag mig att Raymond helt enkelt inte ger Roger Rönnberg någon som helst anledning att hålla honom utanför laget eller powerplayuppställning för den delen. Det lär nämligen bli Raymond sista säsong i Sverige och jag hoppas och tror att det kommer bli en lyckad sådan.

3- Jacob Peterson Färjestad

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

När Frölunda vann SM-guld 2019 kom Jacob Peterson in som en frisk fläkt och stod för ett stabilt och moget spel. Jag trodde nog att han skulle ta ytterligare något kliv i fjol vilket inte riktigt blev fallet. Spelade visserligen bitvis vid sidan av Ryan Lasch och hans 16 poäng på 43 matcher var inte alls så tokigt. I Färjestad är Peterson tänkt att få spela som center, en position han trivs bäst med, och det skulle inte förvåna mig det minsta om Peterson smäller in 30 poäng i år.

2- Filip Berglund Linköping

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Det går ju såklart att argumentera för att en spelare som redan spelat 200 SHL-matcher, skrivit NHL kontrakt och gjorde 20 poäng i fjol redan har fått sitt genombrott.
Absolut. Så kan det såklart vara.
Jag tror dock inte att det är något mot vad som kommer den här säsongen. Jag tror att flytten från Skellefteå till Linköping betyder ett lyft och framförallt är det ingen som tar honom för givet utan nu är förväntningarna att han är en toppback och inte bara en i mängden. Berglund kommer han inte att kunna gömma sig bakom andra mer etablerade backar och hamnar inte i något fack som kanske varit fallet tidigare.
Jag tror stenhårt på Berglund som har verktygen att vara en toppback i serien.

1- Mattias Norlinder Frölunda

Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Alla som såg Modo spela i fjol eller Juniorkronorna för den delen lär inte ha missat Mattias Norlinders briljant spel. Med sin fina skridskoåkning och spelförståelse hamnar Norlinder sällan i trångmål och allt som oftast är det en fröjd att se honom spel. Visserligen är steget från Hockeyallsvenskan till SHL ett ganska stort och i synnerhet till en toppklubb som Frölunda.
Med tanke på hur Frölunda utvecklat unga backar de senaste åren känns det här förhållandet helt perfekt.
Det skulle inte förvåna mig det minsta om Norlinder blir en av Frölundas toppbackar redan i år.

Fotnot: Jag anser att Alexander Holtz fick sitt genombrott redan i fjol och han är därför inte med på listan.

Tack för att ni tog er tid

Sanny