Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Allt annat vore en skräll

När Jesse Virtanen lämnade Färjestad och SHL gjorde han det som seriens bäste back. Med andra ord går det att sätta stora förväntningar till att Virtanen kommer leverera som en toppback.

Den elegante finske backen stod för 41 poäng säsongen 2018-2019, en noteringen han vann han backarnas poängliga med och slutade på en meriterande fjärdeplats i hela seriens poängliga, innan han lämnade för spel i KHL. Det vittnar om vilka förväntningar som finns på den finske backstjärnan som är som klippt och skuren för Färjestads sätt att vilja spela hockey på.
Virtanen är skicklig på skridskorna och bidrar väldigt mycket till Färjestads kreativa spel och med sina distinkta och bra pass ut ur egen zon sätter han snabbt igång det kreativa spelet från bakplan. Därefter följer Virtanen ofta och gärna med med upp i anfallen och och blir såldes ett extra offensivt hot och i powerplay är hans välplacerade skott ett vapen. Dessutom är Virtanen långt mycket bättre i det defensiva än vad han får beröm för eftersom hans offensiv är så iögonfallande stark.
Det betyder också att Färjestad får en bättre backsida kommande säsong något som också gör att en etablerad back kommer att hamna som sjunde eller åttondeback. Det är en konkurrenssituation som gör att tex en välbetalda spelare som Vojtech Mozik måste leverera på en nivå som jag inte såg röken av i fjol. I synnerhet kommande säsong och osäkerheten kring ekonomin kommer inget lag har råd att behålla dyra spelare på bänken eller läktaren utan istället försöka skeppa iväg dessa.
Ser jag till lagbygget i stort är det fullt jämförbart med det från i fjol även om tappen av Marcus Nilsson och Linus Johansson är tunga. Det finns dock stor utvecklingspotential i spelare som tex Adam Ginning, Olle Lycksell och Jacob Peterson.
Med andra ord kommer kraven och rimliga förväntningar att vara topp fyra i serien. Minst.

Det skulle vara enkelt att säga att Jesse Virtanen kommer att vara SHL’s bäste back.
Men konkurrensen. Jäklar i mig vilka backar det finns i serien.
Luleås Erik Gustafsson eller Nils Lundkvist, HV’s Johannes Kinnvall, Örebros Kristian Näkyvä eller Nick Ebert Linköpings Jonas Junland eller Växjös Joel Persson för att nämna några.
Konkurransen är stenhård.
Men visst. Virtanen ska vara en av seriens bästa backar. Allt annat vore en skräll

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny