Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

En nödvändig förändring

Inför varje säsong förändras och förfinas regelboken inom svensk hockey för att följa utvecklingen inom sporten.
Inför kommande säsong görs en direkt nödvändig förändring.

Inför säsongen i fjol togs beslutet att förändra icingregeln en smula vilket förvånade många. Jag skulle direkt vilja påstå att den var direkt korkad. Man förändrade då regeltolkningen gällande icing till följande:
”Om det föreligger ett race som är så jämt att linjedomarna inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken när den förste spelaren når den tänkta linjen mellan nedsläppspunkterna ska icingen slås av.”
Det gick mot det arbete gällande spelarnas säkerhet som man idogt arbetat med under flera år. Det var bara en tidsfråga innan någon skulle bli skadad vilket jag, på plats, bevittnade i slutet av januari när Rögles Samuel Jonsson fick ledas av isen med en hjärnskakning.
Jag var starkt kritiskt redan då och förde följande resonemang:
– Man hade tydligare regler för icing tidigare. Det var något de ändrade inför säsongen. Det tycker jag är ett otyg, för blåser man för icing här, vilket jag tycker man ska göra när försvararen är lite före, så blir det inget. Svensk hockey måste ändra icingregeln tillbaka till den gamla, så att försvararen får fördel. Då hade man blåst här och det hade inte blivit någon situation.

Till min och många andras stora glädje är en förändring av icingregeln ett av sex förslag till regeländring som svensk hockey ska genomföra till kommande säsong.
Förslaget är att ändra tolkningen till följande:
”Om det föreligger ett race som är så jämt att linjedomarna inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken när den förste spelaren når den tänkta linjen mellan nedsläppspunkterna ska icing dömas”

Man väljer alltså att gå tillbaka till den tidigare tolkningen att döma till försvarande spelarens fördel när det är 50/50 läge.
Ingen stor sak som kommer förändra sporten eller som publik ens kommer lägga märke till. Men för spelarna blir det en stor skillnad gällande deras egna säkerhet något jag vet spelarfacket SICO haft starka åsikter kring.
Svensk hockey jobbar stenhårt, jag skulle vilja påstå världsledande, med att värna om spelarnas säkerhet. Därför var det förvånade hur man i fjol valde att tolka icingregeln i fjol.

Ni som följt podden under året vet att vi också där varit tydliga med att en regelförändring var tvungen att genomföras.

Fotnot: På Swehockey går det att läsa om de andra regeltolkningar som ligger på förslag att förändras till kommande säsong.

Tack för att ni tog er tid

Sanny