Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Adios Hellqvist

Det går inte annat än att tycka synd om Modo som de senaste veckorna fått den ena käftsmällen efter den andra. Jag undrar om den värsta smällen inte kom idag.?
Björn Hellkvist har mentalt lämnat Modo och det finns ingen återvändo. Tyvärr.
Han är förlorad.

Att en tränare under kontrakt, dessutom med tre år kvar, uttalar sig på det sätt som Björn Hellkvist nu gjort är förvånande.
Den vanligtvis relativt trubbige Hellqvist är mer öppen än han någonsin varit:
”Jag har ett avtal. Men skulle klubbarna komma överens om en lösning på det här problemet, så är jag väldigt sugen på en ny utmaning”
För mig är det tydligt.
Han har inte den energin som krävs för att bygga upp Modo igen.
Tyvärr.
Det bevisar om inte annat det han också säger till Sportexpressen:
”Modo befinner sig mitt i en ombyggnad och när jag kom in för två år sedan var det också en ombyggnad. Jag känner att jag har tömt mig. Har jag möjlighet för en annan utmaning så tar jag gärna den. Om det nu löser sig”

Jag skrev redan förra veckan att ”ingen vill vara i Hockeyallsvenskan” och att alla har ett driv att ta sig därifrån.
Likväl. Jag kan känna att det är lite väl magstarkt av Leksand att gå på en tränare som har tre år kvar på sitt kontrakt.
Det betyder i praktiken att de rycker undan den framtid som Modo ska bygga kring och i dagens hockey är tränaren den enskilt viktigaste pjäsen när spelare kommer och går.
Å andra sidan förstår jag Leksand.
Björn Hellkvist är ett drömnamn på en annars skral tränarmarknad. Och när de väl kände av pulsen på Hellkvist så insåg de nog rätt snabbt att det fanns en möjlighet.
Jag är övertygad om att Hellqvist skulle göra ett bra jobb med Leksand och tillsammans med Thomas Johansson skulle föreningen kunna fortsätta den väg man velat gå och etablera- och sätta det spel man vill stå för.

Modo behöver hitta en ny tränare och jag tror mig ha den perfekta ersättaren i form av Vimmerbys Phil Horsky.
Han är inte helt olik Hellkvist i sitt sätt att vilja spela hockey med intensiv skridskoåkning och hård forecheck. Han har visat i Vimmerby att han kan utveckla ett spel och sina spelare. Dessutom är han lik Hellqvist i det avseendet att han ställer högra krav inte bara på sina spelare utan hela organisationen vilket gjort att han trampat på några ömma tår.
Jag tror dessutom att hans korta sejour med Karlskrona i fjol gav honom insikter kring sitt ledarskap.
Horsky är en hockeynörd utan dess like som lever för sporten. När han haft lediga dagar i Vimmerby har han tagit bilen till Oskarshamn och Växjö för att se hur de tränar där. Den seriositeten och hans förmåga att sätta krav tror jag skulle passa bra som ersättare till Hellkvist.
Jag skulle säga att Phil Horsky är det perfekta namnet om ni inte Modo känner sig alltför lysten på ett etablerat namn.

Sportchefen Fredrik Glader, som jag tycker gett ett positivt intryck, känner sig lugn och trygg. I alla fall när han uttalar sig om att Hellkvist blir kvar.
Jag är inte lika säker utan ser det mer som ett sätt att förhandla om en ersättning eftersom Leksand måste köpa loss honom.
Björn Hellkvist har inte energin och drivet vilket hans uttalanden vittnar om.
Han har mentalt gått vidare.
jag kan inte tolka det på något annat sätt.
Då är det bäst att gå vidare. För alla parter. Tyvärr.

Jag har svårt att se Björn Hellkvist i Modos bås kommande säsong.Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny