Sanny Lindströms blogg

Lätt att glömma bort

För drygt tre veckor sedan stod Modo inför en spännande vår där drömmen om SHL återigen hade tänts. Nu har laget slagits i spillror och den satsningen man gjort för att ta sig tillbaka till finrummet är tillbaka på ruta ett.
Faktum är att Modo i allra högsta grad utformat det system som nu dränerat laget på spelare men också det som kan rädda deras framtid.
Det är lätt att glömma bort.

I samband med att SHL utökades till 14 lag sågs kvalmodellen över (hejdå Kvalserien) samt SHL’s möjligheter att värva kontrakterade spelare från Hockeyallsvenskan.
När avtalet förhandlades fram (2014) hade mer eller mindre samtliga toppspelare i Hockeyallsvenskan individuella klausuler i sina kontrakt som gav dem rätten att lämna till en fastslagen summa som förhandlas fram med klubben.
När jag samspråkat med initierade personer som är- eller varit verksamma i antingen SHL eller Hockeyallsvenskan ska det tidigare ha handlat om ungefär tre miljoner kronor som SHL klubbarna betalde för kontraktsbundna spelare i Hockeyallsvenskan.
Idag ska den summan vara på mellan tio till 15 miljoner kronor (för ungefär samma antal spelare) som sedan Hockeyallsvenskan fördelar till klubbar som blivit av med spelare.
Numera får de Hockeyallsvenska klubbarna uppskattningsvis 300 000- 600 000 kr per spelare som lämnar för SHL oavsett om de har kontrakt eller ej.
Rent krasst går att lite elakt säga att ingen vill spela i Hockeyallsvenskan över tid, oavsett om det är klubbar, supportrar eller spelare, utan alla vill uppåt.
Samtidigt som jag, i det här fallet, lider väldigt mycket med Modo och det man gått igenom de senaste veckorna är det viktigt att veta varför systemet har skapats. Jag lider inte med Modo nödvändigtvis för att man plundrats på spelare utan för det faktum att man inte fick möjligheten att spela om det.
Efter en fin grundserie fanns för första gången på flera år förhoppningar, förväntningar och en glädje runt hockey som precis nått kokpunkten.
Det fanns såklart inga garantier att Modo skulle ha rubbat antingen Leksand eller Oskarshamn eller att man ens fått kvala för den delen. Men det fick man aldrig veta och det är det som gör det så speciellt i år.
Att Modo tappar sina bästa spelar är inget konstigt i sig och det tror jag nog de flesta förstod skulle ske om man inte tog steget upp.

De som styrde Modo 2014, när ramarna för transfersystemet sattes, hade nog aldrig i sin vildaste fantasi kunnat ana att det skulle slå så hårt med dem själva eller att det skulle rendera i så mycket pengar om man väljer att se det från den andra sidan.
Ingen annan klubb har varit i närheten av att blivit så brandskattade på spelare som Modo blivit i år.
Jag har sett många supportar som är förbannade på SHL och det har man såklart all rätt till och jag förstår i grunden frustrationen. Men likväl var Modo med och skapade det system som nu efterlevs.
Mitt i allt helvete finns det en uppsida att Modo återigen är en förening dit spelare med ambitioner kan gå och faktiskt utvecklas. Det borde underlätta framtida rekryteringar.
Efter att sprungit bort sig rejält under de sista åren i SHL och de första åren i Hockeyallsvenskan finns det numera en trygghet som tidigare saknats. Med en rätt rejäl plånbok från SHL för de spelare som lämnat borde det gå att locka spelare till klubben och på så sätt skapa ett slagkraftigt lag.
Men att bygga med kontinuitet och tålamod är svårt vilket Modo själva varit med och skapat när man satt i de fina lokalerna i SHL.

Fast å andra sidan.
Vem vet.
Det kanske inte ens blir någon säsong.
Jag är faktiskt orolig och då är knappast spelartapp eller värvningar speciellt aktuellt.
Det jag kan konstatera här och nu är att Modo är den förening som drabbats allra hårdast av den inställda säsongen.

Jonathan Johansson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist är tre av spelarna som lämnat Modo.  Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny