Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Lika nära SHL som Timrå och Södertälje

Att hockeyn ställs in till följd av Coronaviruset spridning är väldigt svårt att argumentera emot. Att spela inför tomma läktare är inget alternativ och att säsongen därmed är över är de flesta nog överens om.
I denna tuffa tid som ligger framför oss verkar det dessvärre handla om att sätta press och positionera sig för att sätta sig själv i ett bra läge.

Det är klart som tusan att det kommer bli ett fullständigt kaos framöver när kvalspelen uteblir och därmed osäkerheten kring vilka lag som ska spela i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
Björklöven och Modo, ettan och tvåan i Hockeyallsvenskan, verkar se det som en självklarhet att de automatiskt ska få ta klivet upp i SHL samtidigt som de andra lagen i SHL enbart kommer att se till sitt eget bästa.
Självklart har Thomas Johansson i Leksand helt rätt när han tidigt uttalade sig om vad som kan hända om man spelar vidare och om sportslig rättvisa om någon blir sjuk. Han pratar också om spelare, ledare och domare. Jag köper allt det.
Men är det en tillfällighet att Leksand, Björklöven och Modo uttalar sig allra starkast? Eller att Timrås Kent ”Nubben” Norberg går igång?
Såklart inte.
Alla talar med ett eget intresse och i grunden vad som är bäst för just deras förening. Modo och Björklöven är oavsett Coronavirus eller ej lika nära SHL som tex Timrå och Södertälje är just nu.
Ska de verkligen ta klivet upp för att de var bäst efter 52 omgångar?
Absolut. Om det varit förutsättningarna inför säsongen.

Personligen tycker jag det blir rätt pajigt med klubbar som uttalar sig gällande den sportsliga sidan av problematiken för att det i gynnar dem själva. Lika idiotiskt som de klubbar i SHL som bara kommer att se till sin egna plånbok och prompt försöka förhindra diskussioner om att utöka SHL.
Låt istället saken ha sin gång eftersom ingen vet hur det kommer att utveckla sig inom den närmsta tiden och diskutera sedan detta internt och inte via media.
Det mest aktuta borde väl rimligtvis inte vara vilken serie man spelar i. Här och nu handlar det väl mer om att dra sitt strå till stacken och sitt samhällsansvar för att hjälpen till att förhindra spridningen av Coronavirus?

Om nu Björklöven och Modo automatiskt gå upp till SHL måste man kasta om- och ändra förutsättningarna som i grunden kan drabba en tredje part.
Är det rättvisa och kommer det ens finnas en sådan?
Samtidigt lider jag såklart enormt med lagen underifrån som siktat in sig på att kvala mer än vad jag lider för de lag som förbereder sig för slutspel.
Oavsett vad som händer kommer det att bli orättvist och några lag kommer hamna i kläm. Detta är en unik situation som ingen kunnat förutspå eller såklart velat hamna i.
Jag köper det.
Men tillsvidare kan vi väl alla sitta lugnt i båten och istället ta oss an Coronaviruset mer än själva kvalmekanismen?
Jag hoppas och tror att alla inblandade parter kan sätta sig ned och diskutera och att Svenska Ishockeyförbundet därifrån kan sätta upp riktlinjerna för vad som gäller.
Personligen hade jag inte haft något emot att nästa år utöka SHL till 16 lag.
Men jag är inte helt säker på att Leksand, Oskarshamn, Modo eller Björlöven är mer berättigade platsen än vad tex Timrå är. Speciellt med hur förutsättningarna för kval varit uppbyggda sedan tidigare.

Alla kan väl kanske ta ett steg tillbaka innan det börjar skrikas om uppflyttning hit eller dit?  Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny