Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Är hans förbannade ansvar och skyldighet

Att Modo förlorade mot Hästen igår var såklart en missräkning i kampen om att få möta Björklöven i den Hockeyallsvenska finalen. Försvann den möjligheten i samma stund som stund som David Åslin körde över Patrik Bartosak?
Det är fan inte omöjligt.

Att Hockeyallsvenskan kliver in och markerar och i efterhand anmäler David Åslin för pååkningen som träffade rakt i huvudet på Patrik Bartosak är helt rätt såklart.
I vår iver att få bort smällar på målvakterna, som varit på tok för många de senaste åren, har svenska hockey tagit krafttag. Ofta använder de sig av ord som ”ändra invanda mönster”, ”få spelarna att förstå” och ”förändra ett beteende” vilket här går att statusera exempel.
Ambitionen kring målvakternas säkerhet är såklart bra men har också gått överstyr när klubbarna målvaktstränare, ledare, spelare, sportchefer och klubbdirektör (inte domarna) i somras skrev om regeln gällande spelare i målgården som vi kan vara eniga inte slagit väl ut i samband med mål.
Dock upplever jag att spelarna är mindre benägna att åka igenom målgården än tidigare vilket i grund och botten handlar om målvakternas säkerhet.
Av den anledningen är det en självklarhet att David Åslin således blir anmäld till Disciplinnämnden.
Det är hans förbannade ansvar och skyldighet att det inte sker en kontakt med Bartosak som i- eller i samband med tacklingen inte gör någon hastig rörelse som ställer Åslin. Det är således Åslin, och ingen annan, som är ansvarig för att kontakt uppstår och även om det är uppenbart efteråt, döma av hans reaktion, att det mer handlar om en olyckshändelse är det ändå så att han sätter Bartosak ur spel. Ska vi då prata om ”invanda mönster” och ”förändra ett beteende” förstår alla att det måste få en konsekvens. Jag tror nog de flesta är eniga i att pååkningar av målvakter i målgården är en större fara för målvakternas säkerhet än en klubbspets på ett benskydd i samband med ett mål.

Vad gäller Patrik Bartosak finns det anledning att känna en stor oro. Dels för att smällen var hård och Bartosak var oförberedd men också för hans historik i form av mental ohälsa. I höstas tog målvaken timeout efter att ha kämpat mot en psykisk sjukdom som han, enligt honom själv, hanterade i kombination med alkohol
Att hjärnan påverkas vid en smäll likt den igår tror jag alla förstår och Bartosak kan mycket väl vara än mer känslig för smällar mot huvudet med tanke på sin historik. Det kan med andra påverka Bartosak i en ännu större utsträckning vilket i första hand är tråkigt för huvudperson men också för Modo som lite står och faller med Bartosak.
Jag håller tummarna för Bartosak och det lär Modo också göra.
Min känsla är att eventuella drömmar om SHL står och faller med den tjeckiske målvakten.

Till sist. Jag tycker att Disciplinnämnden får steppa upp efter en nedåtgående form på slutet. Avstängningen på Joel Lundqvist, Rhett Rakhshani och Rasmus Rissanen är tre exempel i närtid som alla gett straff som inte står i paritet till handling. Min känsla är att det sitter starka beslutsfattare i nämnden som också har en negativ påverkan på domarna och som tyvärr klamrat sig fast i hockeyn lite för länge. Det är dags för generationsväxling även där precis på samma sätt som man pratar om tex tränare eller domare på isen.

Tack för att ni tog er tid

Sanny