Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Pengarna är knappast ett problem

Att Färjestad och Johan Ryno går skilda vägar är föga överraskande med tanke på vilket förtroende som Färjestad gett sin tidigare stjärncenter den senaste tiden. Det som är mest anmärkningsvärt att man nu går in i den viktigaste delen av säsongen utan tre forwards som, inför säsongen, alla var tilltänkta att spela i de två första kedjorna.

Färjestad brandskattades på sina bästa spelare efter sin framgångsrika säsong i fjol. Joakim Nygård lämnade för Edmonton och Oscar Steen för Boston medan backessen Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen såldes till KHL.
Ser man till hur truppen byggdes inför säsongen var tanken att Johan Ryno skulle centra en första- eller andrakedja medan Ville Leskinen och Michael Lindqvist båda skulle spela högt upp i hierakin. Leskinen blev en dunderflopp och har sedan länge flyttat tillbaka till Finland medan Michael Lindqvist opererat knät och missar resten av säsongen. Att Ryno också lämnar är anmärkningsvärt sett till att tre av de tilltänkta topparna är borta utan att Färjestad varit i närheten av att ersättas trion.
Nu är jag fullt införstådd med att spelare som Marcus Nilsson, Per Åslund, Daniel Viksten och Gustav Rydahl presterat över förväntad nivå men likväl är det ändå uppseendeväckande.
Ta bort tre tilltänkta toppspelare från vilket guldtörstande lag som helst och ekvationen är enkel. Eller vad sägs om Einar Emanuelsson, Niklas Olausson och Arttu Ilomäki i Luleå eller Johan Sundström, Rhett Rakhshani och Simon Hjalmarsson i Frölunda eller Sebastian Strandberg, Niclas Bergfors och Patrik Berglund i Djurgården.
Ja, ni förstår…
Frågan är inte om Färjestad måste värva utan när. Detta trots vetskapen om att marknaden är tunn och risken såklart är stor sett till kvalitet kontra investerad krona.
Samtidigt lär Färjestad ”spara” Rynos lön från idag fram till sista april viket betyder ca 600 000 kr exklusiva sociala avgifter. Dessutom har Färjestad inga kostnader på Michael Lindqvist från den 26e mars vilket än tydliggör att marknaden nog är ett större problem än vad pengarna är.
Jag har i hela tiden i grunden tänk att Färjestad måste ersätta ovan nämnda spelare med likvärdiga offensiva spelare.
Jag är dock numera fast övertygad om att det i första hand behövs stabilitet mer än offensiv spets.
En gedigen center är prio ett, en back prio två och en målvakt prio tre.
Jag har sagt det förr och säger det igen.
Hur kul det än må vara att Arvid Holm gått från en okej Hockeyallsvensk målvakt till en habil SHL dito kommer Färjestad aldrig ta sig förbi en kvart- eller semifinal med Holm mellan stolparna.
Om Färjestad inte avser att värva en målvakt är det bara lasta istid på Marcus Svensson framöver.
Svensson har rutinen och en högsta nivå som Holm saknar men med ett självförtroende lika vasst som mina flippassningar en gång var.
Det finns fortfarande tid att reparera Svenssons självförtroende genom att ge honom istid i minst tio av det återstående 13 matcherna.

Färjestads General Manager Peter Jakobsson har bråda dagar framför sig. Hittar han någon som kan tänkas förstärka laget innan transferfönsteret stänger på lördag?
Jag tror faktiskt han måste göra det.

Johan Ryno flyttar vidare efter att ha varit petad på senare tid..  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny