Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Då kommer det gå käpprätt åt helvete

Det har spekulerats ett tag om att Håkan Åhlund och Oskarshamn skulle gå skilda vägar. Situationen blev tillslut ohållbar och sett till prestationerna på isen är det märkligt.
Oskarshamn kommer dock klara sig bra utan Åhlund och jag ser det som tämligen odramatiskt. Det hade varit direkt förödande om assisterande tränaren Fredrik Hallberg, som är hjärnan bakom Oskarshamns spelsystem, också lämnat.

Utåt sätt har Håkan Åhlund skött det här snyggt och hans öppenhet och lugn har fått Oskarshamn som förening att se amatörmässig ut. Internt har det dock pyrt under en längre tid och situationen blev tillslut ohållbar eftersom det dränerat klubben på massa energi och tagit bort fokus från den huvudsakliga uppgiften att etablera laget i SHL.
Att det funnits åsikter om Åhlund är ingen hemlighet men det som är anmärkningsvärt är att laget presterat så pass bra som man ändå gjort. En grupp som avskyr sin tränare går inte att vinner mot Luleå och Frölunda på hemma och Skellefteå borta. Därför handlar det om en friktion större än enbart med några spelare.

Om Oskarshamn ska klara av att infria sin målsättning om att spela i SHL även kommande säsong måste man stå enade och ha en gemensam riktning. Så har inte varit fallet på slutet där Åhlund varit öppen med att det funnits ett missnöje från hans sida när han motiverade sin uppsägning inför nästa säsong med att ”vi har lite olika syn på hur saker sköts”.
När det sedan dessutom det läcker uppgifter till media måste man agera.
Min erfarenhet är att det läcker mer saker från en splittrad och oharmonisk grupp än vad det gör från en framgångsrik dito.

Rent spelmässigt kommer inte Oskarshamn bli sämre då Fredrik Hallberg fortsatt är kvar i föreningen och ska styra det taktiska. Det var en absolut nyckel och utan honom hade det här fallit ihop totalt. Hallberg har ingen ambition om att ha huvudansvaret och trivs i rollen som assisterande där jag vet han är enormt uppskattad och också den som satt- och efterlever spelidén. Tillsammans med Perra Johnson tror jag det kan bli bra förutsatt att också rollerna är tydliga.
Jag, som själv haft Perra under en säsong, är bekant med hans styrkor som är att känna av hur en grupp- och även individer mår samt sprida bra känsla och stämning omkring sig. Samtidigt är Perra väldigt tydlig med vad han inte accepterar i form av jobb och uppförande på isen och lever alltid nära sina känslor som alltid är ärliga. Om han kommer in med det samtidigt som Hallberg fortsatt sköter det taktiska kan duon göra ett bra jobb tillsammans. Det är min bestämda uppfattning och därför behöver prestationerna på isen påverkas i en negativ riktning i och med att Åhlund sparkats.

Vad som än sker framöver så måste Oskarshamn lösa saker internt. Friktioner och interna stridigheter ska inte läcka ut till media. Då kommer det gå käpprätt åt helvete. Det är för mig den tydligaste av signaler på en grupp och förening i disharmoni. Det kanske var en starkt bidragande orsak att Håkan Åhlund också fick sparken och att han faktiskt gjort sig omöjlig för den sportsliga ledningen att samarbeta med.

Det är knappast prestationerna på isen som ligger till grund för att Oskarshamn väljer att sparka Håkan Åhlund Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny