Sanny Lindströms blogg

Robin Kovács betydelse ska inte underskattas

Att Robin Kovács ska lämna Luleå för Örebro efter säsongen har varit känt sedan länge även om såklart alla parter nekat till uppgifterna.
Att han lämnar redan nu är en ordentlig bomb.

När Aftonbladet tidigare gick ut med uppgifter om Robin Kovács till Örebro för nästkommande säsong väckte det ilska hos Luleå och dess fans. Jag förstår det.
Men att han skulle lämna redan under pågående säsong såg jag som direkt otänkbart av den enkla anledningen att Luleå går för guld och på den resan såg jag Kovacs som en viktig pusselbit.
När det ska ha skurit sig mellan Thomas ”Bulan” Berglund och Kovacs är kanske situationen ohållbar. Men jag förutsätter såklart att Luleå har en ersättare på ingång,
Annars skulle de aldrig någonsin släppa  Kovács.
Jag tror dock att Luleå kommer bli ett sämre lag utan Kovács som jag upplever anpassat sig väl till lagets spelidé och inte någon som glider runt och struntar i strukturen Luleå spelar med.
Kovács har under åren i Luleå haft en fin utveckling och i den är garanterat Thomas ”Bulan” Berglund en stor del men vad jag förstått har det inte varit helt friktionsfritt i år.
Jag vill inte lägga skuld på den ena eller andra parten men jag tycker det är tråkigt att det gått så här pass långt för även om Robin Kovács skulle lämna efter säsongen har inte jag sett tendenser att han skiter i något i eller kring spelet.

I Robin Kovács tappar Luleå en offensiv kraft i form av mål och poäng där han faktiskt leder den interna poängligan. Utöver målen och assisten går det enkelt att belysa hans betydelse med hjälp av den underliggande statistiken:
# Fjärde bäst i laget att bära in pucken i anfallszon under kontroll,
# Flest skottförsök från skottsektorn.
# Näst flest skott på mål från skottsektorn.
# Flest skott på mål från den ”inre skottsektorn”.
# Näst flest målchanser i laget efter en lyckad forecheck.
# Tredje bäst i laget på att generera offensiva chanser.

Det är statistik som inte går att blunda för och belyser vilken betydelse Kovács ändå haft för Luleås offensiv.
Det finns säkerligen de som påstår att Luleå blir ett bättre lag utan Robin Kovács.
Jag passar mig generellt för att ens försöka mig på den analysen eftersom det indirekt är att säga att Kovacs är en skitstövel som förstör lagmoralen. Den uppfattningen har jag inte fått och reserverar mig därför med att komma med påstående huruvida själva laget blir bättre eller ej.

På kort tid har Luleå tappat/gjort sig av med Austin Farley och Robin Kovács.
Det betyder såklart att man har som avsikt att förstärka och rent ekonomiskt borde det rimligtvis öppnat upp möjligheter dels för att man slipper betala löner till Farley och Kovács samt att den sistnämnde nu säljs för uppskattningsvis 250 000 kr till Örebro.
Frågan är bara var Luleå ska få tag i för spelare för utan tvekan är det en toppspelare som måste värvas in.
Jag tar för givet att Luleå kommer att presentera en ersättare inom en snar framtid allt annat ser jag som direkt otänkbart.

Oavsett vad anledningen är till att Robin Kovács lämnar Luleå hoppas jag att han tar alla spelare och ledare i hand och tackar för sin tid i klubben. Han har trots allt haft en väldigt fin utveckling i klubben under sina år i Luleå. Det ska inte förglömmas.

Robin Kovács lämnar Luleå för Örebro redan efter kvällens match mot Rögle.  Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN /

Fotnot: Övergången är inte bekräftad av någon av de inblandade parterna men när Aftonbladet går ut med uppgifterna har man såklart rejält på fötterna.

Tack för att ni tog er tid

Sanny