Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Detaljerna som blir avgörande

Efter en turbulent tid tar Brynäs nu avstamp mot vad som man hoppas kunna bli en nystart. Jag ser specifika detaljer i spelet som kommer bli avgörande för huruvida Brynäs ska börja vinna och kunna hänga av de jagade lagen bakom sig eller ej.

Ett tränarbyte kan ofta ge en effekt även om den tenderar att bli kortvarig. De ”nya” ledarna gör såklart små justeringar där spelartruppen ofta involveras vilket kan ge resultat och en känsla av delaktighet.
Sedan Magnus Sundquist fick sparken i måndags är jag övertygad om att Ove Molin och Mikael Holmqvist jobbat nära spelarena som fått gett sin syn på de skrala resultaten och varit delaktiga i vad som ska förändras.
Jag har listat tre tydliga detaljer som kommer bli avgörande framöver.

Delaktighet:
Oj så klyschigt jag fick det här att låta men låt mig förtydliga. Här handlar det väldigt mycket om att sätta en tydlighet framförallt i uppspelsfasen som kan skapa fart genom mittzon och resultera fler kontrollerade ingångar i anfallszon.
Brynäs måste i ett tidigt skede involvera centrarna i spelet, gärna djupt ner i egen zon, vilket skapar både en tydlighet och en delaktighet. De ger ett större lugn till backarna dels för att det kommer att upplevas som att man är mer kompakta om ett misstag sker i uppspelsfasen och att passningarna bakifrån blir mindre komplicerade.
Centrarna får automatiskt en större roll och känsla av ansvar och delaktighet som förhoppningsvis betyder att centrarna vågar hålla i pucken så att Brynäs också kan föra spelet.

Spela med pucken:
Jag är inte dummare än att jag förstår hur en ond spiral i form av uteblivna resultat påverkar spelarnas självförtroende. Trots det är man vid ett läge, i samband med den nystart som en tränarsparkning kan ge, där det finns en möjlighet att våga hålla i pucken i en större utsträckning för att bli en mer spelförande lag och kunna utnyttja den skicklighet som några spelare ändå besitter. Självfallet handlar det om en balans men som det varit på slutet har det kollektiva dåliga självförtroendet gjort att ingen vågat försöka vara kreativ när läget har uppståt utan det har snarare handlat om att spela på motståndarnas misstag. Och eftersom Brynäs i regel begått flera misstag än motståndarna har det varit mindre lyckosamt.

Presspel och hemjobb:
För att det inte ska innehålla alltför många klyschor byter jag ut forecheck mot presspel och backcheck mot hemjobb. Det här tycker jag varit lagets största problem som också vidrör det jag nämnde ovan i form av ”Spela med pucken”.
Eftersom Brynäs på slutet spelat destruktivt och utan självförtroende har säkerhetsmarginalerna ibland varit väldigt stora för att stunden senare varit överambitiöst och spelat direkt huvudlöst.
Det har märkts i uppspelen och framförallt ingångarna i anfallszon.
Låt mig illustrera ett tydligt exempel.


Emil Forslund driver upp pucken genom mittzon och trots att han, av Växjös backar, ges möjligheten att kliva över blålinjen med kontroll väljer han att dumpa pucken.


Det gör att Växjös backar enkelt kan vända sig om och hämta pucken samtidigt som Brynäs har tre spelare som utan vidare tanke går stenhårt framåt i sitt presspel…


Det renderar i att Brynäs tappar tre forwards samt att backen nummer 47 (Eric Norin) är felplacerad. Växjö kan därför enkelt via en passning från egen zon spela bort tre Brynässpelare och därefter göra 1-0.

Nu tror jag knappast det varit så att tidigare tränaren Magnus Sundquist beordrat rutinerade Tomi Sallinen och hans kedjekamrater Adam Brodecki och Emil Forslund att spela så här naivt.
Jag tar dock för givet att Ove Molin och Mikael Holmqvist visat exakt detta klipp för laget som en del av det som måste bli bättre.
Att ha en kontrollerad och strukturerad forecheck/backcheck är i dagens hockey en viktig del till framgång. Det handlar därför om att dagligen träna, diskutera, nöta och tjata tills det sitter.
Till stor del handlar det om att hitta ett lugn och att inte att en överambition i form av välvilja tar överhand.
Därför är jag övertygad om att detta har varit av högsta prioritet för de nya tränarna och att man lagt enormt med tid på denna speldetalj under träningarna som genomförts i veckan.

Ikväll tar Brynäs emot Rögle innan lördagens drabbning mot Linköping på bortaplan. Det går såklart inte nog belysa vikten av dessa matcher och den stress det är att känna sig jagad av lagen bakifrån.
Även om resultatet i sig är viktigt anser jag att Brynäs mer bör se till själva prestationen för att därifrån bygga ett självförtroende och inte enbart vara beroende av resultaten.
Min erfarenhet säger att desto bättre struktur och spelsystem som finns att luta sig mot desto lättare är det också att ta sig ur- och genom svackor. Den tryggheten kan finns att hitta inovan nämnda detaljer i spelet.

Tack för att ni tog er tid

Sanny