Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Så går det till när en tränare får sparken

Att sparka en tränare är givetvis ett enormt misslyckande för en förening och såklart också för samtliga ledare och spelare. Hur går det till när en tränare sparkas och är spelarna helt ovetande eller oskyldiga?

Jag har spelat i lag där klubbarna tvingats att sparka tränaren och är bekant med hur det vanligtvis kan se ut. Spelarna är sällan oskyldiga utan ett fåtal utvalda spelares röster spelar en betydande roll vilket jag tror också varit fallet hos Brynäs när dem valde att sparka Magnus Sundquist.

Till och börja med är det sällan ett förhastat beslut att sparka en tränare. Det är i regel en process och utvärdering som skett noggrant över en längre tid.
I lag jag spelat i under min karriär hade jag ofta ledande roller och har därför regelbundet blivit rådfrågad om känsliga saker om både lagkamrater, tränare och eventuella värvningar. Bakom stängda dörrar i möten med tex en tränare eller en sportchef kan du vädra eventuellt missnöje och föra lagets talan men i det offentliga rummet måste du stå upp för din tränare oavsett vad.
Det kan ibland vara en utmaning.

Hur går det då till när en tränare sparkas?
I regel har varje lag ett spelarråd som utses av tränarna och ibland några som röstas fram av spelartruppen. Vanligtvis är det lagets kaptener plus ytterligare två, tre personer. Dessa fungerar som en länk mellan spelartruppen, tränarna och även klubbledningen. Regelbundet sker möten under säsongen som kan handla om allt från träningsupplägg och reseschema till spelsätt och eventuella saker som måste förbättras. De utvalda representerar inte sig själva utan spelartruppen och ska såklart ha lagets bästa i åtanke och inte föra egna agendor.
Jag har haft denna roll i de flesta lag jag spelat i och då varit inkallad till möten där det som sagts aldrig lämnat rummets fyra väggar och möten som också inneburit att spelare och tränare tyvärr tvingats lämna laget.
Precis så lär också varit fallet i Brynäs i samband med att Magnus Sundquist entledigades. Spelarrådet lär ha kallats till möte under söndagen där kaptenerna Anton Rödin, Greg Scott, Lukas Kilström och Jacob Blomqvist närvarat och förmodligen också ledande spelare som Jonathan Sigalet och Niclas Andersén eller Nicklas Danielsson. De har alla fått gett sin syn och redogjort för hur gruppen mår och känner och sedan har föreningen fattat ett beslut utifrån det och den samlade bilden man har av läget.

Som spelare såg jag det personligen som ett misslyckande och ett form av svek mot tränaren och person som jag tidigare haft en relation med.
Samtidigt var det inte personen i fråga som kritiken riktades mot utan att ledarskapet och gruppen inte fungerade och att resultaten uteblivit.
Det som är tydligt direkt efteråt är att det ger en chans till en nystart, koppla bort det som varit och en revansch hos spelarna. I synnerhet de ledande spelarna i laget som ofta känner störst ansvar för det misslyckande som en sparkad tränare ändå betyder.
Jag minns att jag kände en ännu större press att leverera direkt i anslutning till att tränaren fått sparken eftersom jag själv varit en del i beslutet.

Jag har varit i både framgångsrika och mindre framgångsrika lag genom min karriär.
Det som sticker ut hos ett framgångsrikt lag är att det som sägs och saker som händer i ett lag också stannar där. Min erfarenhet är att alla spelare ska kunna känna sig trygga i miljön och dela med sig av saker och känna tillit att ingen pratar om det utanför lagens innandömen. Det kan säkert låta som en petitess men det ska inte underskattas.
Att det igår läckte ut uppgifter om Magnus Sundquist innan han själv fått reda på det sänder inga bra signaler.
Är det så att en av spelarna i spelarrådet läckt ut uppgifterna ser jag det som alarmerande och ett svek mot hela föreningen. Faktiskt. För Brynäs är det bara hoppas att så inte är fallet annars har ledningen en ledande spelare som inte ser till lagets bästa utan sitt eget bästa. Det är inte alls bra.

Anton Rödin och Greg är två ledande spelare som fått varit rådfrågade i samband med att Magnus Sundquist fått lämna sitt jobb.  Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny