Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Bättre än förväntat

Sverige var uppenbart mer präglade av gårdagens förlust än vad Finland var som direkt tog initiativet via en större mental närvaro.
Engagemanget och inställningen var som förbytt lagom till den andra perioden och det var direkt matchavgörande.

Jag vet att det är juniorer och att det i mångt och mycket handlar om utbildning och att skaffa sig rutin. En del anser säkerligen att det ska gullas och stryka dem medhårs och inte går att ställa samma krav som på seniorspelare.
För mig handlar utbildning om att lära sig vinna och att kunna göra det på den största scenen.
Allt annat är nonsens och en bronspeng är en seger i sig.

Det var inledningsvis tråkigt att se inställningen hos de svenska spelarna vars spel bygger på kreativa backar och rappa forwards. I den första perioden blev forwards stillastående och backarna var ofta överambitiösa som tenderar att gränsa till nonchalans.
Bortsett från spelet i numerär överläge lämnade Juniorkronornas första period en del att önska.
Det blev en rejäl förbättring och det handlade enbart om inställning.

Det som jag inför turneringen såg som Sveriges svaghet var forwardsidan. Nu har förstakedjan med Samuel Fagemo, Nils Höglander och lagets motor David Gustafsson varit fenomenala. De har lett lagets offensiv och tillsammans med Rasmus Sandin och Nils Lundkvist har de varit distinkta och sanslöst bra i powerplay.
Men bakom där har det varit lite för tunt.
Att Lucas Raymond och Alexander Holtz kommer bli spelare av högsta kaliber framöver råder det inget tvivel om att deras framtid finns i NHL är alla överens om. Men att förvänta sig att spelare som är två år yngre ska gå in och dominera och avgöra täta matcher är inte schysst. Det är direkt orättvist mot både Holtz och Raymond som dock skaffat sig värdefull rutin inför nästa års turnering.
Sett till arbetsprestation, uppoffrande spel och spelare som varit beredda att underkasta sig sina roller har det här laget presterat över förväntan även om bristen på offensiv bredd, som förväntat, märkts av.
Defensivt, spelet i numret underläge och målvaktsspelet har varit bra turneringen igenom. Spelare som Oscar Bäck (en av matchens bästa spelare idag), Linus Öberg, Hugo Gustafsson och Linus Nässén har alla gjort ett stort jobb i det tysta.
Hugo Alnefelts har varit en av turneringens bästa och hans insats idag var matchavgörande och bortsett från ett misstag igår mot ryssarna har han varit fenomenal.

Sveriges insats genom turneringen ska ha massvis med beröm som varit bättre än förväntat även om det säkerligen fortfarande svider att ha förlorat mot Ryssland i semifinalen.
Juniorkronorna förtjänar minst fyra getingar för sin turnering och att bärga en bronspeng är riktigt vasst.
Det hoppas jag att alla spelare och ledare kan känna stolthet över.

Nils Höglander och Samuel har briljerat och lett Sveriges offensiv.Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny