Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

När Joel Lundqvist är borta dansar…

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under den gångna veckan och lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #9

Målvakt:

David Rautio Luleå

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

Under de första 20 minuterna mellan Leksand och Luleå i lördags var det Rautio som räddade ett förvånansvärt svagt Luleå. Skottstatistiken var förkrossande 16-2 till Leksand efter de inledande 20 minuter och att Luleå lämnade den första perioden med ledningen 1-0 kändes som ett rån.
Resterande delen av matchen växlade Luleå upp och segern var därefter aldrig hotad. Det kan man tacka David Rautio och hans briljanta förstaperiod för.

Bubblare: Dominik Furch Örebro

Backar:

Jonathan Sigalet Brynäs

Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN /

När Brynäs värvade Jonathan Sigalet från Frölunda var det många som målade upp honom som en av de bästa värvningarna. Och med tanke på hur bra Sigalet varit i Frölunda, framförallt i de lite tuffare matcherna, var kraven med all rätt högt ställda. Säsongsinledningen har, precis som för hela laget, varit lite sisådär men med en markant prioriterad- och strukturerad defensiv har Sigalet hittat en tydligare roll. Nu spelar han på den nivå som jag och många med mig förväntade mig och då är Brynäs bara att gratulera.

Kristian Näkyvä Örebro

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Trots att Örebro endast spelade en match under veckan går det inte att blunda för Kristian Näkyväs fina form. Den finländska backen är tveklöst en av seriens bästa backar och det jag framförallt upplever är att han stabiliserat sitt spel i den egna zonen. Offensivt sett finns inte mycket att anmärka på. Tvärtom. Här är det bara att ösa beröm över den kompetens han besitter i match efter match.

Bubblare: Linus Hultström Djurgården, Jonathan Pudas Skellefteå.

Forwards:

Nicklas Lasu Frölunda

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

Det borde finnas ett ordspråk i Göteborg som säger;
När Joel Lundqvist är borta dansar Nicklas Lasu på bordet”.
Den dagen som Lundqvist lägger av är rollen som kapten vikt åt Lasu som under veckan svarat för tre poäng samt ett dominant- och uppoffrande spel i skadade Lundqvists frånvaro.
Dessutom är det värt att nämna att Lasu även svarade för ett hattrick i CHL-matchen mot Färjestad i tisdags (även om prestationer i CHL inte ligger till grund för bedömning i Veckans lag.)

Oscar Möller Skellefteå

Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN /

Det sprakar återigen om kapten Oscar Möller som haft en stark vecka med tre poäng och en avgörande faktor till att Skellefteå tog två viktiga segrar. Klart att både Möller och hans tidigare radarpartner Joakim Lindströms poängproduktion har gått ned en aning när duon inte längre spelare tillsammans men nivån är fortsatt nästan obegripligt hög ibland.
På sistone har Möller hittat fin kemi med Tuomas Kiiskinen och Jacob Olofsson och kedjan är mer av ett offensivt hot än Möllers tidigare omgivningar varit.

Niklas Olausson Luleå

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN /

Det går lätt att argumentera för att Niklas Olausson är en av SHL smartaste spelare och den som allra tydligast på egen hand kan diktera villkoren och tempot i matcherna. Kylan i spelet med puck i kombination med ett spelsinne av högsta klass gör Olausson till ett oberäkneligt offensivt hot. Passningen (bakom ryggen) till Nils Lundkvists mål mot Leksand i lördags var av den högre skolan.

Bubblare: Dick Axelsson Djurgården, Johannes Salmonsson Oskarshamn, Ryan Lasch Frölunda.

Coach:

Roger Rönnberg Frölunda (2)

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN /

En mycket stark vecka av göteborgarna som för tillfället leker hockey. Min kollega på Cmore Johan Tornberg sa i samband med Frölundas match mot Leksand i torsdags att Frölundas största motståndare var dem själva. Jag tycker det sammanfattar den status och respekt Frölunda byggt upp över tid och framförallt den kapacitet laget besitter.
Trots att Frölunda saknade både Joel Lundqvist och Johan Sundström i lördags mot Linköping var det aldrig något snack och det vittnar om vilken bredd göteborgarna förfogar över.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Nollor
Brynäs Samuel Ersson höll karriärens första nolla i SHL medan Luleås David Rautio höll karriärens 32a (!) nolla mot Leksand i lördags. Kan möjligtvis Rautio var den mest underskattade målvakten i SHL´s historia?

Veckans… Junior
Det har varit en mycket stark vecka för många av våra juniorer och med tanke på att JVM bara är en månad bort lär förbundskaptenen Tomas Montén känt sig tillfreds med det han sett den senaste veckan.
Lucas Raymond fick mer istid i Frölunda och svarade för två mål i lördags mot Linköping. Jonatan Berggren stod för karriärens första SHL-mål i torsdags mot Oskarshamn och följde upp det med ytterligare en fullträff mot Rögle i lördags. Nils Höglander går från klarhet till klarhet i Rögle medan Samuel Fagemo stundtals spelar som en toppspelare i SHL.
Bäst av alla har dock Luleås Nils Lundkvist varit.
Den utvecklingen som backen haft i år har varit härlig och skåda och någonstans är det väl lika bra att passa på att njuta av Lundkvists spel i SHL. Nästa säsong (och många år framöver) lär lönekuvertet innehålla dollar istället för kronor.

Veckans… Snackis
Klart som tusan att Luleås mål inte skulle ha dömts bort. Jag räknar med att SHL, domare, lagkaptener, tränare och sportchefer pratar ihop sig denna vecka och ser till att kalibrera systemet kring målgården.

Veckans… Onödigaste
Djurgården ledde med 3-1 med drygt sex minuter kvar av matchen borta mot HV71 när Djurgårdsbacken Olle Alsing klubbade ned Nils Andersson med en slashing långt efter att spelet var avblåst. Alsing fick såklart en utvisning och fem sekunder senare hade HV reducerat och kunde senare vända och vinna efter förlängning. Jag har sagt det förr, det finns fog till oro för den bristande disciplinen hos stockholmarna som också straffat sig den här säsongen.

Veckans… Prestation
Jag gillade det jag såg av Brynäs mot Luleå i torsdags och framförallt den helgjutna insats man svarade för mot Malmö i lördags. Det är tydligt att defensiven är satt i första, andra och tredje hand vilket skapat en trygghet till laget. Dessutom spelar man väldigt uppoffrande som när Josef Ingman kastade sig med livet som insats och täckte skott med huvudet i lördags.
Det var nog den bästa match som Brynäs gjort under hela säsongen. Faktiskt.

Veckans… Svar på tal
Djurgården har fått en enorm boost i och med Dick Axelssons intåg i laget. Efter tre SHL matcher har Axelsson svarat för fyra poäng och tillsammans med Niclas Bergfors har han också lyckats få igång prestigevärvningen Patrik Berglund än mer.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen; En motiverad och inspirerad Axelsson kan dominera matcher som få andra.

Veckans… Argaste
Det är jämt skägg mellan Luleås Erik Gustafsson efter det bortdömda målet mot Brynäs i torsdags och Leksands Patrik Zackrisson efter masarnas förlust mot Luleå i lördags.

Veckans… Revansch 
Senast som Oskarshamn mötte Färjestad förlorade man med smått pinsamma 12-0. När Färjestad i lördags gästade Oskarshamn fick smålänningarna sin revansch och vann välförtjänt med 3-2 och tog sin första trepoängare på sju matcher.

Veckans… Räddning

https://twitter.com/cmoresport/status/1197583661065023494?s=20

Veckans…. Jag vill inte vara sämre

https://twitter.com/skelleftea_aik/status/1198347465990258688?s=20

Veckans… Roadlaker

https://twitter.com/RoadLaker/status/1196905353725775872?s=20

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström