Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Sällan har någon varit så given

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under den gångna veckan och lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #8

Målvakt:

Jonas Gunnarsson HV71

Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN /

Två matcher, två nollor. En vidare kommentar känns överflödig.
Sällan har en spelare varit så given i Veckans lag som Jonas Gunnarsson är den här veckan.

Bubblare: Viktor Andrén Växjö

Backar:

Erik Gustafsson Luleå

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN /

I fjol var Erik Gustafsson mentor åt Jesper Sellgren som snabbt etablerade sig som en toppback i SHL. I år har den förmånen gått till Nils Lundkvist som tagit enorma kliv vid sidan av Erik Gustafsson.
När Luleå nästa år tvingas jaga ersättare till både Sellgren och Lundkvist, som lämnar för NHL, kan man locka nyförvärv med en garanti om att få utvecklas under Gustafssons vingar.
Jag vet inte om det är medvetet eller en del av Gustafssons  ”vinnarskalle” men jag upplever nog att han varit mer gubbgrinig i år och lite mer gnällig mot framförallt domarna.
Sett till spelet finns det ingenting att anmärka på, tvärtom. Gustafsson är fortsatt en av seriens bästa backar.

Jonas Holös Linköping

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

Den norska landslagsmannen är en viktig kugge i Linköping och precis som hela laget har Jonas Holös höjt sig ett par nivåer på slutet. När Holös väljer de enkla alternativen med puck i egen zon, följer med i anfallen och spelar stabil defensivt är han en klippa för Linköping. Dessutom är han en viktig del i Linköpings andra powerplayuppställning som avgjorde matchen mot Djurgården i lördags.

Bubblare: Ilari Melart Växjö, Jacob Moverare Frölunda.

Forwards:

Broc Little Linköping

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN /

Har målkungen blivit en defensiv specialist?
Nja, inte riktigt men faktum är att defensiven varit en avgörande faktor till att Broc Little tar plats i Veckans lag.
Ni som såg Linköpings seger mot Djurgården i lördags slogs säkert av Littles defensiva jobb i form av täcka skott, få ut puckar ur egen zon och årets backcheck när han lyfte klubban på Alexander Holtz och klädde av honom pucken i ett friläge. Den backcheckingen lär Bert Robertsson visa för laget och när stjärnspelare uppträder som Little gjorde i lördags sprider det positiva signaler till hela gruppen.
Och såklart. Little har också bidragit med növädiga mål och poäng och vid sidan av Jonas Gustafsson håller jag amerikanen som Linköpings viktigaste spelare.

Emil Pettersson Växjö

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN /

Växjö vann veckans båda matcher och en starkt bidragande orsak har varit Emil Pettersson som lyft sitt spel på slutet. Mycket av Växjös offensiv kretsar kring Pettersson som nu spelar på den nivå han förväntades göra inför säsongen.
Pettersson gör spelarna omkring sig bättre och i nuvarande form skulle jag inte alls bli förvånad om Emil gör precis som brorsan Elias gjorde för ett par säsonger sedan och vinner poängligan i SHL.

Alexander Bergström HV71

Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN /

Sent omsider anslöt Alexander Bergström till HV71 efter att in i det längsta väntat på ett lukrativt KHL-kontrakt. Såklart har det krävts en viss form av anpassningsperiod men på slutet har Bergström gått från klarhet till klarhet. Tillsammans med Axel Holmström och Anthony Camara har kedjan gett HV´s offensiv ytterligare en dimension något jag upplevde laget saknade i början av säsongen.

Bubblare: Adam Helewka Linköping, Gustav Rydahl Färjestad, Jarno Kärki Linköping.

Coach:

Stephan Lundh HV71

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN /

Det börjar så sakteliga röra på sig för HV71 och den senaste veckan har man visat upp ett imponerande spel med en stabil defensiv och en rörlig, snabb och effektiv offensiv.
På veckans två matcher har ”Lillis” gäng svarat för nio mål, flest av samtliga i serien, och hållit nollan under i 120 minuter. Imponerande!

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Skellefteås Jacob Olofsson har på senare tid tagit enorma kliv efter en rätt blek start på säsongen. Olofsson ser mer och mer bekväm ut på isen, vågar ta fler intiativ i spelet med puck och har också utvecklat den explosivitet i första skären som han så väl behöver. Fortsätter Olofsson som han gjort den här veckan även framöver kommer han framledes att få än ännu större roll. Jag gillade det jag såg från Olofsson i torsdags mot Växjö och framförallt mot Brynäs i lördags när han gavs chansen mellan Oscar Möller och Toumas Kiiskinen.

Veckans… Nollor
Luleås David Rautio höll nollan mot Oskarshamn i lördags medan HV´s Jonas Gunnarsson gjorde det mot både Rögle och Leksand.

Veckans… Comeback
I lördags gjorde Dick Axelsson comeback och spelade sin första match för Djurgården på 198 dagar.
Jag noterade att en del kallade det för en panikåtgärd från Djurgården men med två ytterligare skador (Michael Haga och Sebastian Strandberg) var det enligt min mening helt rätt att plocka in Axelsson.
Sett över 60 minuter var Axelsson Djurgårdens genomgående bästa spelare och visade vilken nivå han ändå håller när han är motiverad och spelsugen.

Veckans… Match
Toppmatchen mellan Rögle och Frölunda i lördags kväll var av högsta kvalité. Trots en målsnål tillställning saknades det knappast chanser när spelet böljade fram och tillbaka med många fina individuella prestationer.

Veckans… Powerplay
Linköping har ryckt upp sig och för första gången den här säsongen har man lämnat kvalplatserna bakom sig.
Den enskilt störta anledningen har varit spelet i numerärt överläge och bara den gångna veckan har Linköping svarat för sex mål på nio försök.

Veckans… Ordningen återställd
Det tog fram till den 17e omgången innan nykomlingarna Leksand och Oskarshamn landade in på de, på förhand, förväntade kvalplatserna.
Jag tror dessvärre att de kommer att cementera sina platser i botten av tabellen framöver.

Veckans… Domarinsats
Jag vet att det ständigt och jämnt finns åsikter om domarkvalitén i SHL. Jag, som ofta försvara domarna, tycker att den stundtals varit aningen för ojämn i år.
Generellt anser jag att det är på tok för mycket slashingar, fasthållningar och hakningar i SHL och därför var det glädjande att se den nivå som domarduon Linus Ölund och Tobias Björk satte i torsdags när Frölunda tog emot Örebro. Jag gillade den skarp.
Bort med spelförstörande moment och låt oss premiera de kreativa spelarna.

Veckans… Svar på tal
När Växjö värvade in målvakten Erik Källgren var jag övertygad om att Viktor Andrén skulle behöva se sig om efter en ny klubb när Viktor Fasth väl är tillbaka efter sin skada.
Den gångna veckan visade Andrén att han minsann inte har några sådana planer när han stod för två väldigt bra insatser först mot Skellefteå i torsdags och Färjestad i lördags.

Veckans… tack och hej
Att kalla Ville Leskinen för något annat än en flopp vore en direkt lögn.
Till synes oengagerad, knackig skridskoåkning och svårt att anpassa sig till Färjestads snabba spelsätt gjorde tillslut situationen ohållbar för båda parter som skiljdes åt i tisdags.

Veckans… Finaste ögonblick
Det var fint agerat av Brynäs att låta Johan ”Honken” Holmqvist få sin dröm uppfylld.

Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN /

Veckans… Sågning

https://twitter.com/cmoresport/status/1195723775976919046?s=20

Veckans… Kyligaste

https://twitter.com/cmoresport/status/1195778285592104960?s=20

Veckans… Små marginaler

https://twitter.com/cmoresport/status/1195790365929934853?s=20

Veckans… Filmare
Jag har noterat att Frölundas Ryan Lasch fått kritik av motståndare för att sägs filma.
Samtidigt kanske det inte är så konstigt när hans tränare gör detsamma.

https://twitter.com/cmoresport/status/1195029972752179200?s=20

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström