Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Att komma hem är det enda rätta

Kan seriens bästa lag hoppas på att fjolårets skyttekung kommer hem?
Jag tror i alla fall det är läge för Örebro och sportchefen Niklas Johansson att locka tillbaka Rodrigo Abols, för hans egen skull, sedan han igår blivit nedskickad till farmarligans farmaliga. 

I morgon drar så äntligen SHL igång igen efter 13 dagar utan spel vilket känts som en oändlighet. Under denna matchfria period kan man generellt säga att lagen ägnade förra veckan åt att träna hjärta och lungor med en medföljande ledig helg för att denna vecka slipa på detaljer i spelet.
Det enda lag som jag på rak arm vet frångått detta är Malmö som gav spelarna en hel veckas ledighet för att istället, på valfri plats, köra egna träningspass. Det hör inte till vanligheterna men jag vet att Malmö testade detta i samband med OS-uppehållet 2018 och fick en positiv effekt.

Jag var på besök hos serieledande Örebro igår och gjorde ett reportage med landslagsspelaren Mathias Bromé. Att det är ett lag och en förening i harmoni råder inga tvivel om.
Trots den fina starten är det knappast så att någon verkar ha lutat sig tillbaka och känner någon form av nöjdhet. Tvärtom. Under den knappa timmen som laget tränade igår var det med inriktning på fart för att avslutningsvis lägga ett större fokus på powerplay, en spelform som det finns en förbättrings potential i.
Det finns en stor portion ödmjukhet och insikt att det kan bli tufft att behålla serieledning framöver och även om ingen pratar om målsättning borde man internt sikta mot en topp sex placering.
Det vore i så fall en enorm prestation sett till förväntningarna inför säsongen.
Behovet att förstärkning är inte akut men självklart ser man över marknaden med en annan kaxighet än tidigare. Nu kan sportchefen Niklas Johansson söka efter en helt annan kaliber av spelare mot om laget huserat i botten av tabellen.
En spelare som jag vet att många drömmer om och hoppas på är fjolårets genombrottsman Rodrigo Abols och nog borde det öppnat upp sig en möjlighet att få hem honom.
Rodrigo Abols lämnade Örebro inför säsongen för att testa på spel i Nordamerika i Floridas Panthers organisation. Igår fick Abols dock beskedet att han tvingas lämna Floridas farmarlag Springfield för spel i den underliggande ECHL och Greenville Swamp Rabbits. En sak kan man med säkerhet säga (bortsett fån att Swamp Rabbits är ett häftigt namn) är att Abols inte är en prioriterad spelare för Florida Panthers och att vägen att till NHL spel är minimala, nästintill obefintlig.
I det här läget kan vägen hem vara det enda rätt och det handlar i grunden inte om att ge upp utan mer att det inte finns någon framtid där borta.
Jag har själv spelat i ECHL och vet i det här fallet vad jag pratar om och hur högt i kurs man står hos sitt NHL-lag.
Oavsett om Abols haft problem med en skada eller haft en sviktande form. Är man en prioriterad spelare och någon som NHL-laget tror på kommer man ges speltid till att återfå formen eller komma tillbaka från skada genom spel i AHL.
Att som utespelare (en viss skillnad för målvakter) få beskedet att man inte platser i AHL och därför måste lämna för ECHL är ett tecken på att det är dags att se över sin framtid.
För sin egen skull.
Jag menar, Rodrigo Abols är 23 år och att gå från att göra 18 mål i SHL i fjol, femte bäst i serien, till att spela i ECHL är inget som gagnar hans personliga utveckling.
Det måste man vara ärliga nog att säga och hur stor drömmen om NHL än må vara är den just nu inte realistisk.
Därför är det nog bättre att återvända till topplaget Örebro för att ta ny sats och fortsätta utvecklas till den potentiella toppspelare han kan bli i SHL över tid. Då kan dörren till NHL öppnas igen. Som det än nu är den stängd, låst, igenbommad och dessutom är nyckel bortkastad.

Till sist: Kan Örebro vara ett topplag även efter 52 omgångar?
Svaret får ni i Hockeylabbet klockan 21:30 på Cmore och Sportkanalen.

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny