Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Vore ett svek mot sina egna spelare

SHL och svenska ishockeyförbundet tog tillslut sitt förnuft till fånga och anmälde Marcus Högström.
Allt annat hade varit ett direkt svek mot sin egna spelare. Faktiskt.
Och det gedigna och föredömliga jobb som lagts ned på spelarnas säkerhet vore som bortblåst.

Jag har sett och läst paragrafryttare som hävdar att det inte fanns stöd i regelboken för att anmäla Marcus Högström. Något som även domarchefen Tomas Thorsbrink också bekräftade.
Men. Vad har hänt med lite sunt jävla bondförnuft?
Det handlar inte om att skriva egna regler eller göra om regelboken men att anmäla Högström under paragraf 20 i regelboken gällande Match Penalty som har följande skrivelse:
”Match penalty ska reserveras för de grövsta formerna av förseelser. Generellt gäller att den som använder sig av rasistiska, sexuellt nedsättande eller diskriminerande uttrycksformer i syfte att kränka en motståndare eller domare, eller den som avsiktligt försöker skada eller som avsiktligt tillfogar en motståndare en skada, eller den som avsiktligt tar fysisk kontakt med en funktionär, eller den som bryter mot reglerna på ett våldsamt eller obehärskat sätt, ska ådömas Match penalty.”

Ingen hade motsatt sig om SHL tolkat regeln som att Högström ”avsiktligt försöker skada eller som avsiktligt tillfogar en motståndare en skada”.

Det hade nog varit ohållbart för Marcus Högström att spela idag efter att ha befunnit sig i stormens öga.
Även om Högström initialt kallade det för en ”ickesituation” har han såklart mått dåligt över den situation han satt sig i samt den skada han gav Dennis Everberg och att därifrån lägga fokus på spelet är inte helt enkelt. Det vet jag med all säkerhet eftersom jag själv befunnit mig i en liknande situation några gånger under min karriär vilket många påpekar som ett motargument mot att jag ens ska få uttala mig om situationer likt denna.
Det Marcus Högström gjorde rättfärdigar en avstängning och de tre matcher han fick är inget att argumenterar emot. Såklart måste SHL ta åt sig av kritiken som faktiskt inte anmälde i första läget och skapade den här kaosen.
Jag menar. Det kan ju uppstå situationer som inte finns beskrivna i regelboken som alla förstår inte hör hemma på en hockeyplan och då kommer det sunda förnuftet, som man ändå inte ska underskatta, väl till pass.

Efter mitt inlägg igår förväntade jag mig såklart reaktioner eftersom många präglas av vilket lag mam sympatiserar med. Det var dock överraskande många Djurgårdssupportrar som själva fördömde handlingen vilket, i dagens debattklimat, är något att hysa respekt för.
SHL förtjänar en massa kritik för sitt hanterande men att man tillslut anmälde var det enda rätta.
Det skapade dock en onödig kaos och hanterandet skulle såklart varit bättre. Det måsta man ta till sig.
Jag tror faktiskt att trycket blev för hårt och då pratar jag inte specifikt om den från media eller er supportrar utan även från sina egna anställda som vi kan benämna SHL-spelare och tränare för. När en sådan som Roger Rönnberg så starkt tar ställning när hans egna lag inte är inblandat tror jag faktiskt satte fart på SHL och Ishockeyförbundet.

För Marcus Högström väntar också ett tillfälle till reflektion över sitt egna spel och den uppenbara frustration jag sett hos honom. Högström spelar inte alls på den nivå han själv eller Djurgården förväntat sig och att nu få sitta vid sidan kan ge en revanschlusta och också en annan ödmjukhet som jag sett mig sakna. Marcus Högström har kapacitet att spela på en nivå fullt i klass med seriens bästa backar men hittills har det lyst med sin frånvaro. Jag tror också det kan vara ett läge för Robert Ohlsson att också fundera huruvida Marcus Högström är en bättre eller sämre spelare med ansvaret som lagkapten.
Inte enbart baserat på situationen i tisdags men min känsla är att han knappast växt med uppgiften sedan Jacob Josefsson skadades.

Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sanny