Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Seriens mest sevärda lag

Jag spelade i Färjestad mellan 2009 och 2013 och minns hur vi strävade efter och pratade om att återvinna och förtjäna den respekt som motståndarna tidigare haft när de reste till Karlstad för att spela i Löfbergs Arena.
Som motståndare minns jag med fasa och med vilken respekt man tog sig an matcherna mot Färjestad och hur tuffa de första tio, 15 minuter kunde vara.
Jag är osäker om Färjestad nådde dit under min tid i föreningen men en sak är säker. Det här laget har en offensiv som förtjänar respekt vilket man om inte annat visade ikväll.

Med en fullmatad hockeytorsdag med flera högintressant intressanta matcher på menyn föll mitt val på toppmötet mellan Färjestad (seriens bästa offensiv) och Rögle (seriens bästa defensiv).
Skåningarna har fått välförtjänt med beröm under säsongsinledning och det som framförallt stuckit ut har varit försvarsspelet och hur skoningslöst man vunnit mestadels av närkamper i egen zon.
Färjestad däremot har blandat och gett och framförallt har det funnits detaljer att slipa på i försvarsspelet. Offensivt sett är man, vid sidan av Frölunda, seriens bästa och mest sevärda lag.

Färjestads första period var av högsta klass och andades klass och också ett Rögle lag som som visade att Färjestad byggt upp en  respekt för sitt spel och agerande på hemmaplan.
Den 3-0 ledningen man skaffade sig efter de första 20 minuterna hade mycket väl kunnat vara ytterligare något mål även om Rögles Simon Ryfors hade ett par bra chanser att överlista Marcus Svensson.
Färjestad gjorde lite som man ville och Cam Abbott, som annars kunnat glädja sig åt en så stabil defensiv, hade nog lätt att hålla sig för skratt när Rögles försvarsspel var lika givmilt som tomten på julafton. Vid både Färjestads första och andra mål var det en Färjestadsspelare som sysselsatte ett stillastående och lamt Rögle-försvar.
Vid 3-0 målet fick dessutom Per Åslund (lysande ikväll) fritt fram när han puttande undan Daniel Zaar i numerärt underläge och distinkt tryckte i sitt första av två mål. Det var ett försvarsspel från Rögle som inte stod att känna igen och mot en så pass stark offensiv som Färjestad besitter finns det inte utrymme för att vara så passiva.
I den andra perioden lyfte Rögle sitt spel och konstigt vore väl annars efter att Coach Abbott förmodligen stått för en ordentlig hårtork i periodpausen.
Färjestad föll djupare ned i egen zon och Rögle fick längre anfall och kunde vinna tillbaka pucken högre upp i banan.
Nu stod skåningarna mer att känna igen och även om det bara blev ett mål fanns det bud på fler.
Kedjan med Leon Bristdet, Mattias Sjögren och Nick Sörensen visade fina intentioner och här finns det något att bygga vidare på. Dennis Everberg blixtrade till men fick inte riktigt det utrymme som vi tidigare sett bortsett från, när han på patenterat Everberg-vis, trampade runt Johan Ivarsson med en pondus och självklarhet som få andra i serien.
I den tredje perioden snyggade Rögle till siffrorna och visade att det finns fortsatt förbättringspotential i Färjestads försvarsspel även om hemmalagets seger i sig aldrig var hotad.

Även om Färjestad glänser offensivt finns det ett stort frågetecken för den finske tilltänkte skyttekungen Ville Leskinen.
Av Färjestads 50 mål har Leskinen endast svarat för tre mål och en assist.
Ser jag till spelet finns det här och nu inget som tyder på att han plötsligt ska börja ösa in mål eller poäng.
Leskinen har kommit in fel i säsongen och haft svårt att hitta rätt och blir ofta stillastående, djupt ned i egen zon, och väntar in ett pass från backarna och blir därför lätt att stoppa, läsa av och hamnar sent in i situationerna. Därför har han haft svårt att vinna sina dueller och närkamper för att komma till skottläge och visa prov på hans fruktade skott.
Dessutom har han mer av en biroll i den andra powerplayuppställningen och som firma Michael Lindqvist och Marcus Nilsson spelar är det svårt för Leskinen att få betydande istid i den spelformen.
Jag undrar om Leskinen har viljan att bita ihop och visa sin klass eller om han väljer att flytta hem till den trygga och välbekanta miljön hemma i Finland.
Sparkapital eller belastning?
Jag är osäker.
Hur som.
Färjestad har en offensiv som få lag kan matcha och spelar en hockey som är väldigt underhållande att se på.
Dessutom har man återfått respekten på hemmaplan som min generation så hårt sökte efter.

Marcus Nilsson och hans radarpartner Michael Lindqvist delar på ledningen i SHL´s poängliga är är både sevärda och effektiva.  Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny