Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Detaljer som avgör bottenlagens öden

Brynäs och Växjö, två lag med ambitioner och målsättning om att vara topp sex, har inlett säsongen skakigt. Redan efter nio respektive tio matcher kan jag konstatera att målsättningen känns som en utopi och att revidera den kan vara en viktig detalj som gör skillnad.

Medan Växjö möter topplaget Frölunda borta tar Brynäs emot Oskarshamn hemma ikväll och det är en match som Brynäs-fansen kräver man ska vinna. Det gör den mentala anspänningen än tuffare medan Växjö, trots tabellplaceringen, inte har samma krav på sig just ikväll.
På lördag möts dessutom dessa båda lag…

Jag har själv befunnit mig i en liknande situation med Färjestad 2011.
Efter elva matcher hade vi tagit nio poäng och ännu ingen fullpoängare att jämföra med Växjös sex poäng på tio matcher och Brynäs sju poäng på nio matcher.
Jag minns att självförtroendet var kört i botten och minsta misstag kostade enormt mycket för ett stukat lag där många gömde sig och var rädda för att ta ansvar.
Den interna målsättningen om sämst en fjärdeplats var reviderad och det vi istället pratade om var att undvika kval.
Det var en viktig signal.

Jag tror att det finns flera likheter mellan Färjestad anno 2011 och årets upplaga av Brynäs och Växjö mer än själva tabellplaceringen.
Låt mig peka på fem aspekter som då var av största betydelse då precis som det kommer vara för Brynäs och Växjö här och nu.

# Inse allvaret

Det är lätt att luras av att det ”bara” krävs ett par vinster och att Brynäs endast är fyra poäng till Oskarshamn på tiondeplatsen. Det kan inge en form av falsk trygghet som är missvisande och kan vara förödande.
Nu är sjukdomsinsikten AO och allt snack om slutspel eller topp sex för den delen bör läggas helt åt sidan.
Här och nu handlar det om att faktiskt undvika kval!
Fokusera uteslutande på vad som kan förbättras i spelet likväl som att lyfta fram det som faktiskt fungerar. I Växjös fall handlar det till stor del om att inse att saker i spelet är bra och att man över tid skapar chanser men att defensiven och boxplay måste bli bättre. Brynäs som haft ambitioner om att spela en mer underhållande hockey och våga bjuda på det lilla extra har börjat i fel ände och här handlar det om att sätta ett gediget försvarsspel. Om det här och nu betyder att det går ut över offensiven må så vara.

# Lev i nuet

Att leva här och nu är det enskilt svåraste som spelare när man genomgår tuffa resultatmässiga perioder.
Jag vet att spelarna, speciellt i Brynäs, säkerligen redan inför matchen mot Skellefteå i lördags hade ångest inför dagens match mot Oskarshamn. Växjöspelarna tänkte säkerligen att de inte fick förlora mot Rögle i lördags eftersom Frölunda väntar idag.
Det i sig kan skapa en form av inre stress vilket går ut över insatsen i den befintliga matchen och det därför kan låsa sig mer än nödvändigt.
Att inte se framåt och leva här och nu är bland det svåraste men ack så viktigt.

# Tro på varandra- Inte bara tomma ord

I Brynäs och Växjös omklädningsrum är jag övertygad om att det för tillfället haglar verkningslös klyschor som ”Vi vet att vi är bra, ut och visa det” och ”Ut och ha kul” eller klassikern ”Vi måste tro på det här boys”.
Det sistnämnda är något man ofta och gärna säger i samband med tuffa tider men likväl det absolut svåraste att genomföra.
Att gå samman som grupp är en sak att sedan visa det på isen är något helt annat.
Såklart är det märkbart att bägge lagen, Brynäs mer än Växjö, är präglat av den svaga inledningen och framförallt i försvarsspelet blir det som mest påtagligt. Istället för att spela det aggressiva försvarsspel man i grunden vill göra håller man säkerhetsavstånd på en eller två meter för att inte bli bortgjord.
Detta blir kontraproduktivt eftersom hela femman blir passiv och ger motståndarna isyta. Det gör att man åker mer skridskor än nödvändigt för att återta pucken och aldrig får stopp i spelet.
Jag tror de flesta förstår vad det gör med energin när man sedan ska anfalla.
Jag ser hellre att man, i spelet utan puck, vågar ha tydligheten i sitt agerande så att medspelarna lättare kan läsa av varandra. Det kommer på sikt skapa en trygghet eftersom det blir lättare att se och korrigera misstagen som uppstår.

# Noga med detaljerna- skapar tillit

I spelet med puck måste spelarna välja tillfällen med större omsorg när det finns läge att var konstruktiv eller tillfällen då det enkla måste prioriteras.
Ofta har spelet en tendens att bli omständligt eftersom spelarna i en ren överambition och vilja att hjälpa laget inte väljer de enkla alternativen.
Det som sker när man gör individuella misstag i spelet med puck är att det suger sådan enorm energi ut ur gruppen.
Man kan ha genomfört en bra period men tappar sedan pucken på fel ställe och blir garanterat straffade direkt.
Som spelare är det också lätt att göra mer än det som förväntas dvs att göra andras jobb vilket betyder att den egna prestationen blir sämre. Det sker genom en välvilja och i grunden en överambition att vilja visa och ändra på det som inte fungerar.

# VI
Det kommer inte  ansluta någon frälsare utifrån utan det är den befintliga truppen som ska klara av att ta sig ur detta prekära läge. Därför är ordet VI av avgörande betydelse.
Det är VI som vinner, det är Vi som förlorar.
Skapa en känsla att det är ”VI mot världen” och att ingen tror på oss och att ”VI ska visa dem jävlarna”.
Försök stänga ute yttre faktor, peka inte finger mot någon annan och se till att gruppen går samman.
Det är det absolut viktigaste just nu!

Foto: Bildbyrån

Tack för att ni tog er tid

Sanny